2021

RSS

Lyckan att få hämta hem en ny flöjt

12 Oct 2021

 

Först och främst är jag den obotliga tidsoptimisten... Det här med att skriva och bygga hemsida tar betydligt mer tid än vad jag tror, skratt! (Några dagar sent inlägg igen) Men nu är vi på banan igen och vet ni vad? Jag är en ÖVERRASKNING och EN NY FLÖJT!

För två år sedan berättade jag för min lärare Kim att "Nej, jag ska inte spela pipa, jag gillar blockflöjter mer och mest". Det får jag äta upp idag. Året därpå så började jag känna ja... jo... man kanske skulle testa lite nogrannare och två pipor från Härjedalen följde med mig hem efter kursen. Det blev och är en stor utmaning för mig att lära mig nya flöjter, men andra grepp och skalor. Men så roligt det är. Speciellt när man jämför sitt första väsande blås med att man faktiskt får till något som låter som en låt. 

I och med köpet av piporna fick jag, på något sätt, nys om att det finns en pipa från min bygd, en Djurapipa. Va? Hur kan jag inte veta om detta när jag spelat blockflöljt i hela mitt liv!? Den mer kända Spilopipan från Evertsberg hade man hört talas om men en från Djura? Vår lilla by som knappt syns på kartan. Jag började googla och här väcktes något av en ansvarskänsla inom mig. Ett ansvar att spela och låta pipan höras. Ett ansvar att berätta och få den att leva kvar. Det här ansvaret har jag format till ett försök att hitta musik från samma bygd och bygga upp en repertoar.


Men Djurapipan är inte bara liten till storleken, den är liten även till hur många som spelar den... så för att samspela med andra pipor i Dalarna så bestämde jag mig precis nyss för att köpa mig en Evertsbergspipa också, den fick jag hämta i söndags! En pipa byggd till bara mig - WOW! - (Bara det gör ju att man känner sig som ett proffs). Nu håller vi på att lära känna varandra. Jag håller på att övertala mitt vänstra lillfinger att det ska ligga på flöjten och faktiskt täcka ett hål och inte peka rakt upp... Evertsbergspipan har nämligen åtta hål på ovansidan vilket är extremt förvirrande. Än så länge låter det välldigt "ovant", som byggaren Stefan benämde det med så snällt, när jag spelar. 

Jag blir lite irriterad på mig själv och min långsamma utveckling när det inte "bara funkar" som jag vill... men det är bra. Alla som arbetar som pedagogoger tycker jag ska lära sig något nytt i bland, för att minnas hur det är att vara nybörjare.

 

Trots mitt ovana ljud, min frustration över att jag inte kan och mitt lillfinger som tycker om att spreta som på blockflöjten så är det här så GALET roligt och inspirerande. När man jobbar med något svårt blir det också "hemma" att gå tillbaka till en blockflöjt och ett stycke man kan. Då känner man sig helt plötsligt lite bättre på det med. 

 

Nu till Överraskningen! Med lite pirr i magen så kan jag berätta att jag byggt ut webbplatsen med en del för just våra Svenska Spelpipor. Länk. Du hittar den även upp i menyn. Det här är en helt ny värld för mig och jag känner att jag vill ge den en plats, vart passar inte bättre på en sida som redan fångar upp intresset med flöjt? Men såklart behöver jag er hjälp att lära mig, skriva rätt och hitta information. Tanken är att sidan ska ge en översiktsbild över vad piporna är och vart man kan läsa mer. Hoppas du gillar det! (Red anm, eftersom vi bytt plattform så ser sidan inte lika dan ut längre).

 

 

Nu ska jag väsa lite i min magiska pipa från Dalaskogen. <3

Tack för att du kikar in här och läser, det gör mig så glad!
Kommentera gärna inlägget i Facebookgruppen.

Vilka appar använder du?

3 Oct 2021

För cirka 1,5 år sedan så skaffade jag mig en iPad som jag avänder som min Musik-iPad. Jag använder den flitigt varje dag, specielt nu när jag läser folkflöjt-året på Härnösands Folkhögskola/Fol Flute Academy. Här kommer en lista på de appar jag använder både på plattan och på mobilen.

Jag vill också påminna om att det här är på min hobbynivå - jag startar en tråd i Facebookgruppen Blockflöjt i Sverige där vi kan tipsa varandra om fler appar. Jag anar att det här bara är en liten slize av vad som finns.

 

 

I min mobil använder jag följande appar (några kan jag ha betalat för):

Cleartune: För att kolla om min ton ligger i rätt pitch, bra övning att köra med olika flöjter för att se hur olika man kan behöva blåsa för att tonen ska låta snyggt. Jag använder den också för att stämma gitarren...

Metronome: För övning när man behöver hitta rätt tempo - och hålla tempo. Kanske förför allt för att inte gasa på i långsamt övningstempo.

 

Blue Note: Den här är så kul för mig som inte kan namnen på alla noter. Jag har alltså lärt mig notens utseende och sedan kopplat den till en grepp på flöjten eller en tangent på orgeln. Jag vet inte vad den heter! Såklart krånglar det till det ibland så här över jag på noternas namn i både G-,  F-klav och om man vill C-klav.

Extras: I min grupp som jag döpt till Que Music som ni ser på bilden har jag bland annat 4 appar som heter Telemann Duet - här finns ljud och noter på massor av Telemann duetter.

 

Jag har också en del appar som jag testat men inte använder.

I min "musikplatta" har jag desto fler appar och Plattan är alltid med på notstället. 

Bilder: (Standard app) Jag har foton och skärmdumpar på noter. Jag har dem sorterade i olika album beroende kurstillfällen, konsertprogram eller vad jag övar på just nu. Här tror jag dock att proffesionella har en speciell app för noter som kan bläddra smidigt, tex med en knapp på marken som man bara stampar på..?  Jag har även filmer på låtar där jag vill se hur fingrarna gör.

 

Score Creator: Här kan man lägga upp egna notblad, det är lite krångligt innan man kommer in i hur appen funkar men sedan är det superkul! Jag har bland annat "smyckat ut" en brudmarsch med hjälp av appen. När minnet är bra men kort är det skönt att ha sin idé på notblad.

 

Amazing Slow Downer: Den här appen har precis förändrat mitt liv till det bättre. Du kan med hjälp av appen lägga in dina ljudfiler och sedan ändra tempo på inspelningen. Det underlättar enromt när man ska lära in en låt på gehör. Du kan även öva på speciella sektioner i låten och i snabbare tempo än inspelningen - utan att låten blir ur pitch. Den kostar lite men för mig var det värt varenda krona! Du kan lägga in ljud eller ljud från filmer från både filer eller från bilder. Du kan även lägga in låtar från Spotify om du har Spotify Premium.

Röstmemon: (Standard app) I röstmemon spelar jag in ljud från både lektioner och kurser. Sen petar jag in dem i Amazing Slow Downer och övar som en galning!

Filer: (Standard app) Här förvarar jag ljudfiler i olika mappar fördelade på kurser/tillfällen etc. 

 

Ultimate Guitar: Här letar jag texter och ackord när jag spelar gitarr...

Safari: (Standard app) Helt vanliga webbläsaren använder jag också för att googla låtar, info och annat såklart. En favorit är folkwiki.se 

 


...Dessutom på min MacBook:
På min dator som är synkad med mobilen men inte med plattan använder jag också iTunes för att göra spellistor för att lyssna in mig på låtarna jag spelar just nu. Och barnen älskar GarageBand som finns i appels produkter, de gör egna låtar med förinspelade ljud. I GarageBand har jag lekt och spelat in lite stämmor och gjort arr med mig själv.

 

_________________________________________

 

Mer app-snack i Facebookgruppen!
Länk här!

 

Text: Alexandra Larsson

 

 

Vi har varit på kurs!

30 Sep 2021

Ovant, roligt, spännande och ÄNTLIGEN! Det här är några av av orden som dyker upp när jag frågar mina kurskamrater om vad de tycker om att få vara på kurs igen. I helgen var vi 15 blockflöjtister som samlades i Stockholm för att spela tillsammans.

 

Kursen arrangerades av Folk Flute Academys Görans Månsson och Kim Persson. Gäst-föreläsare var även Kristine West. Med en blandning av solo-lektioner, mindre och större grupper, gehörspel och tekniktips var vi ett ganska trött gäng, fulla av inpiration, som reste ut över Sverige igen den här eftermiddagen. 

 

Vi har fått grottat ner oss i schottisar, polskor, visor och vallåtsmodus med mera! Lyssnat på en hej dundrandes lärar-konsert och såklart har vi diskuterat en och annan flöjt och vart sjutton ska vi äta någonstans? 

TACK! För en fantastik helg allihop! Extra tack till våra lärare Göran, Kim och Kristin som gjort detta möjligt.

Jag har, precis som mina kurskamrater, njutit av att få spela igen. Koncentrerat mig så hjärnan exploderat för att lära in på gehör och kommit på en massa roliga projekt och idéer för framtiden. Klockan har blivit sent så därför pausar jag texten här och ni här njuta av massor av bilder från helgen.

Text och Foto: Sparf Alexandra Larsson

 

   
     

Glimåkra blockflöjtsdagar 2021

28 Sep 2021

För dig som är intresserad av att åka på sommarkurs, här kommer tre deltagarporträtt från sommarens upplaga av Glimåkra Blockflöjtsdagar.

 

Hedda Martén, 15 år från strax utanför Göteborg, hade goda förväntningar inför årets läger. Hon började spela blockflöjt för 8 år sedan när hela klassen fick pröva på, och hon tyckte snabbt att det var något hon ville fortsätta med. Martén har varit med på ”Glimåkralägret” många gånger innan, och har alltid haft väldigt roligt. En av de bästa grejerna med lägret är att man får lära känna och umgås med så många nya vänner utanför ens normala kretsar från hemtrakten, förklarar hon. Det är trevligt att träffa alla människorna som varit med förra året och höra allt som hänt i deras liv under tiden.

En annan av de bästa grejerna med Glimåkra Blockflöjtsdagar är att man blir väldigt motiverad att spela och bli bättre på flöjten eftersom alla andra är så motiverade också. ”Vid slutet av Glimåkralägret är det såklart skönt att komma hem, men jag längtar omedelbart tills nästa läger. Man ångrar aldrig att man åker hit” säger Martén.

 

Signe Lundström är också 15 år gammal, och är från Ystadstrakten. När hon var liten blev hon av en händelse väldigt sugen på att spela blockflöjt, och började spela på egen hand tillochmed innan hon fick börja på kulturskolan. Nu har hon spelat i 7 år och är här på sitt andra Glimåkraläger. Bland det bästa med lägret är såklart att lära känna alla nya människor, instämmer Lundström. Hon har umgåtts med flera från hennes egna ensemble såväl som människor från andra delar av landet. ”Det är ofattbart hur snabbt man lär känna folk här, framför allt när man har något gemensamt att prata om, typ som [musikalen] Hamilton eller en jobbig stämma man spelar tillsammans på flöjten”, berättar Lundström. Hon fortsätter med att berätta hur hon var plågad förra året av en besvärlig basstämma på ett stycke, men även det hade sina fördelar, just eftersom hon tillslut blev bättre på basstämman och hon kunde som sagt öva den tillsammans med nya vänner med samma stämma.

 

Betty Abraham från Lund är 18 år gammal och har spelat i 9 år, men detta är första gången hon är med på Glimåkra Blockflöjtsdagar. ”Det har alltid varit något i vägen som gjort så jag inte kunnat, men nu är jag glad att jag äntligen fått uppleva vad alla mina kompisar i ensemblen alltid snackar om”, förklarar hon. Abraham ville ursprungligen spela piano, men kom inte in på kulturskolan med pianot. Istället fick hon plats på blockflöjten, vilket var så pass roligt att hon tackade nej till att börja på piano när en ledig plats dök upp. Hennes första intryck av Glimåkralägret var en liten chock över hur mycket alla verkade känna varandra, medan hon själv inte kände många fler än de från hennes egen ensemble. ”Men chocken lindrades av hur snabbt man liksom kom in i ”gänget”, det tog inte så lång tid innan folk betraktade en som om man varit med i fem år.” Bland det roligaste med Glimåkra är hur snabbt man lär sig ett stycke, tycker Abraham. Hon berättar hur ett stycke som annars skulle ta flera månader att bli bra på bemästrar en ensemble här på bara ett par dagar. ”En annan bra grej är hur otroligt mycket god mat man får här, det är nästan det bästa med Glimåkra” skrattar Betty Abraham. ”Jag förstår verkligen vad resten av min Lunda-ensemble babblar om.”

 

Reporter och skribent: Lukas Öreberg

Glimåkra Folkhögskola, 2021

 

Blockflöjt i glädje och sorg

19 Sep 2021

Karin Oswald är barnspecialistundersköterskan men många järn i elden och en blockflöjt i handen. Förutom sitt arbete på Akademiska sjukhuset i Uppsala studerar hon halvtid till palliativ specialistundersköternsa, driver ett eget hantverksföretag och arbetar i butik där hon säljer sina alster. Wow! Blockflöjterna de hänger med på ett hörn.

 

I över 40 år har blockflöjten varit Karins förlängda del av henne själv, som hon själv uttrycker sig. Hennes största fan är hennes far och han konstaterar ofta ”Du spelar åt hel—te för lite”. Karin håller med hennes far i detta då hon just nu inte spelar alls eller med någon på hemmaplan, förutom lyxen att kunna spela med systersonen Olle då de ses. Som barn och ungdom tog Karin lektioner och som vuxen har hon gått en folkmusikkurs för Pelle Björnlert. Eleverna för Pelle brukade ses för spel innan pandemin, vi håller alla tummar att träffarna kommer igång igen!


Karin skriver i vår intervju: Annars är det sommarkurserna som är mitt spelvattenhål! Jag har provat på lite olika, både folkmusik med blandade instrument, och mer blockflöjtsbaserade. Den ständigt återkommande kursen är Musikveckan i Bäckedal för stråkar och blockflöjt. I år var det mitt tjugoårsjubileum, jag var där första gången 2001, och sedan 2010 har jag varit där varje år. Oftast som deltagare hela veckan, men ett par gånger har jag bara kunnat åka upp dagen innan och varit med på konserten i någon enkel stämma i storgrupp. Att komma dit är som att komma hem, och eftersom så många återvänder så åker jag dit minst lika mycket för det sociala, för att träffa och spela med vänner.

 

Lifehack älskar vi såklart, att klämma in spel och tid till flöjterna är alltid klurigt för de som har blockflöjterna som intresse och ska hinna med andra jobb/studier. Karin levererar ett lifehack: Ofta tar jag med mig en flöjt ner till tvättstugan, och spelar medan jag väntar på att maskinen ska gå klart! Så bra idé!

 

Karin fortsätter: Inspirationen till att ta fram flöjten kommer oftast ur ett yttre incitament, som att jag ska på något levande rollspel eller på en gudstjänst, eller har blivit ombedd att spela på bröllop, dop eller begravning. Då händer det också att jag komponerar ett särskilt stycke för detta tillfällle.

 

Det är två minnen jag skulle vilja lyfta fram. Ett är från högstadiet, som inte var den bästa tiden i mitt liv, milt sagt. Jag var med i en musikteaterföreställning, och spelade sopranino till ett finstämt stycke. Efter det skulle jag snabbt gå runt scenen bakom kulissen. Vid ett tillfälle fick jag en kram i flykten av vår scenarbetare, som sa: "Fan Karin, du är så jävla BRA!" Den kramen sitter i ännu, trettiofem år senare. Jag önskar att han visste hur mycket den har betytt för mig.

 

Det andra tillfället är både sorgligt och vackert.
Min syster dog oväntat för några år sedan. Jag planerade all musik med kantorn, och spelade i nästan varje stycke. Det var många som ville ta farväl, så det musikstycke vi hade förberett för att spela då tog slut snabbt. Kantorn fortsatte spela i boken som stod på orgeln, och jag hakade på. Så spelade vi där, låt efter låt. Många frågade mig hur jag klarade av att spela en så känsloladdad dag, men det var mitt sätt att visa kärlek och sorg. Jag spelade för min syster, inte för någon annan. Gråten kom inte ur ögonen utan ur fingrarna. 

När vi ändå är igång så kommer här ett underbart minne till: Min dröm som ung var att en dag när jag var vuxen och tjänade pengar kunna köpa en ebenholzflöjt*. Det var det absolut finaste jag då visste om! När min billiga sopranino i okänt träslag sprack, så fick jag en ny i ebenholz av mina föräldrar! Den lyckan går inte att beskriva. Efter en musikskolekonsert, då jag hade spelat på min underbara, exklusiva flöjt, frågade en åhörare med förståsigpåare: "Är det en plastflöjt du har?" Min pappa hade svårt att hålla sig för skratt när han såg min min. "Om blickar hade kunnat döda..." 

Flöjterna är verkligen med oss i högt och lågt. Stort Tack Karin för att du delar med dig av dina minnen. I länkarna nedan får ni höra Karin spela.

 

 

_________________________________

 

 

Brudmarschmedley av Karin Oswald- Youtube

 

Kajsas Disputationsmelodi av Karin Oswald- Youtube

Malins Rondo av Karin Oswald - Youtube

 

Avskedsrondo av Karin Oswald - Youtube


Foto 1: Karins minsta flöjt, ett spelbar smycke i C.

Foto 2: Karin tillsammas med sin systerson Olle Oswald.

Text: Alexandra Larsson

Det är flöjten som väljer dig

12 Sep 2021

Jag öppnar Sophies mejl och börjar läsa svaren till de frågor jag skickat. Snart läser jag ett stycke som får mig att rysa till. Sophie skriver När jag satt och lyssnade på flöjter med olika träslag på en hemsida så kände jag mig plötsligt som Harry Potter i trollstavsaffären.”Det är inte du som väljer trollstaven utan trollstaven som väljer dig.” Ja! Där fick vi ord på känslan när man köper blockflöjt - det är precis så det är.

 

Sophie Malmros är frilandssångerskan som på fritiden spelar både blockflöjt och, den nyförvärvade, traversflöjten. Som vuxen studerade Sophie musiklinjen på folkhögskolan i Hemse på Gotland, det var där som Sophie första gången tog lektioner i blockflöjt. Den gamla plastflöjten från barndommen visade sig då gjort sitt och Sophie började leta efter en ny flöjt - i trä. Det var här som Sophie kände sig som Harry Potter i trollstavsaffären, visst är det en otroligt bra jämförelse!?

 

Sophie var riktigt nära att klicka hem flöjter i det hårdare träslaget Grenadill men precis i sista sekund ändrades känslan och det blev istället en sopran och en alt i det vackra träslaget oliv. Sophie skriver: I mina öron är det raka motsatsen till grenadill-klangen. Grenadill lät klart och starkt. Oliven lät mer blåsig men också mer levande i jämförelse. Och det var den jag skulle ha! Sedan köpte jag en billig Yamaha-tenor i plast i på blocket. Jag gillar mest de mörka klangerna har jag märkt. Utöver det ligger det många billiga blockflöjter härhemma som jag fyndat här och där. Och en del har jag fått av snälla vänner. Man kan inte ha för många flöjter!

 

Sophie använder flöjterna som en vilopaus eller komplement till sitt arbete med sången: Jag spelar bara för att jag tycker det är roligt. Ibland när jag har övat sång länge, så fortsätter jag med flöjtspel och så får min egen röst vila. Det är väldigt praktiskt att ha fler instrument att alternera med när man är igång och övar. Och när en flöjt blivit hes byter man till nästa. Jag tänker ofta att jag och min röst är besläktad med flöjten. Vi är båda flöjter, och vi är båda röster. Sång och flöjt har ju ofta samma repertoar också. Så jag spelar gärna det som jag övar att sjunga och vice versa.

 

Musiken som spelas är allt från medeltid- till renässans men även folkmusik från hela världen. Sophie berättar: Bara melodin är sådär skimrande vacker, så att man vill gå och nynna på den.

 

Nu ligger fokuset på att lära sig mer på traversflöjten, hur man får till luften på ett bra sätt och hur det senare kan bli mer musikaliskt spelande av det som idag är ett nybörjarspel. Sophie lyfter att det är roligt att vara nybörjare - då ser/hör man framstegen tydligare.

 

Innan vi avslutar så ger vi oss in i den magiska världen av Harry Potter igen, Sophie skriver: En sak apropå Harry Potter, som jag tycker är väldigt kul och lite suspekt, är att det är så mycket ”magi” kring flöjter. När man ex. läser om hur man ska spela in en ny flöjt beskrivs det på ett närmast sagoaktigt sätt. När man spelar in en ny flöjt ska man själv ha en uppfattning hur man vill att varje ton ska låta och få flöjten att fatta galoppen. Flöjten ska forma sitt ljud efter din önskan och din inre röst. Nu när jag trilskas med att få traversflöjten att spela rent (renässanstraversflöjten har inga klaffar som garanterar helt rena toner) så har jag läst saker som att vissa toner liksom ska ”drickas” eller att man ska tänka den rena tonen uppåt eller neråt inom sig, och så fogar sig flöjten efter det. Och det är professorer som skriver detta, inga knasbollar! Det knasigaste är att det funkar!

Det får mig att tänka på flöjten som ett väldigt levande instrument som man liksom lever i symbios med. Spooky!

 

Jag tror att vi är många som håller med i Sophies koppling till den magiska världen. Det är verkligen något speciellt mellan träflöjt och ägare. Själv är jag så tacksam att vi tidigt fick köpa, och testa oss fram till, finare flöjter i trä. Nog var det så att min bruna, mjuka, lugna Moeck i päron hade valt mig redan innan vi började skicka runt flöjterna i ensemblen. Trä, ja, har du ingen än så är det ett riktigt bra mål att sträva mot. Sophie tipsar också: Köp en flöjt med barockgrepp, inte tyskt grepp.

 

 

_________________________________

Team Recorder - Choosing a wooden recorder


Blockflöjt Sverige - Barock vs Tyska grepp

 


När jag skrev den här artikeln började fundera på de, enligt mig, underbara Harry Potter filmerna. Jag skrev till min Harry Potter tokiga vän och hon skickade mig snabbt två scener där flöjter används i filmerna, här kommer de:
(Har du fler scener, berätta!)

Harry Potter and the Philosopher´s stone, besök hos Hagrid

Harrry Potter and the Prisonier of Azkaban, konsert Välkomstmiddag.

 

Tre syften med soundcloud-projekt

29 Aug 2021

Lars-Gunnar Franzén gör sina sista år i yrkeslivet som professor i Kemi inrikting Biokemi. Med en stundande, välförtjänt pension siktar Lars-Gunnar på att öka sitt spelande när pensionen om cirka ett år blir på heltid.


Lars-Gunnar checkar in, som många av oss, på att starta sin blockflöjtskarriär i unga år. Efter det traditionsenliga spelandet i mellanstadiet blev det dock en paus. Lars-Gunnar berättar om hur han hittade tillbaka till flöjten via folkmusiken: 1980 upptäckte jag folkmusikkaféet i Göteborg, och började dansa där. Och just då drog Bill Mchesney igång en studiecirkel i låtspel på blockflöjt (Bill spelade i folkmusikgruppen Groupa under 80-talet och en bit in på 90-talet). Jag spelade i Bills cirkel i några år. Under några år deltog jag sedan i många veckokurser i folkmusik på somrarna. Alla (eller nästan alla) andra på kurserna spelade fiol, och lärarna var fiolspelmän.


Under åren 90-91 tog jag lektioner av fiolspelmannen Anders Rosén, och lärde mig låtar ur hans repertoar, dels låtar från Västerdalarna (Malung, Lima, Transtrand, Särna), dels låtar efter Lejsme Per (Lejsme Per levde i Malungs finnmarker på gränsen till Värmland, och hans låtar spelas både av Malungspelmän och av Värmlandsspelmän. Anders sa att Malungs finnmarker kulturellt hör mer till Klarälvsdalen i Värmland än till Dalarna, och hans sätt att tolka Lejsme Pers låtar anknyter mer till Klarälvdalstradition än till Malungstradition).

1994 började jag spela med Dan Olsson, fiolspelman (och riksspelman) från Värmland som då var relativt nyinflyttad i Göteborg. Vi upptäckte att vi hade liknande repertoarer och att det fungerade bra att spela ihop. Jag bidrog med låtar som jag hade efter Anders Rosén, framför allt låtar efter Lejsme Per, och Dan med Värmlandstradition. Och sedan dess har vi spelat som duo. (Dan är även lärare på musikhögskolan i Göteborg).


För ett par år sedan tog jag lektioner för Ellika Frisell och lärde mig Orsa-repertoar.

 

 

I och med pandemin letade Lars-Gunnar efter någon form av mål eller morot för att hålla igång sitt spelande och svaret blev SoundCloud. Idag har Lars-Gunnar spelat in och laddat upp ett hela 23 låtar på sin SoundCloud. Alla inspelade på blockflöjt. SoundCloud-projektet hade tre syften:

1. Att hålla igång spelet under pandemin. När jag inte fick till samspel med andra så var det svårt att motivera mig till att spela, så jag behövde något att jobba för.

 

2. Att utveckla spelet. När jag lyssnar på inspelningarna så hör jag själv hur jag egentligen spelar, och jag märker då vad jag behöver jobba på och ändra. Jag märker att detta har gett mig en stadigare danspuls i spelet.


3. Att få låtar att lägga upp på Soundcloudsidan. Det är kul att kunna visa upp min musik på det sättet, och kanske kan det medföra att jag får någon spelning.

Undertecknad kan också berätta att antalet låtar som funnits på SoundCloud är betydligt fler än 23 från början, Lars-Gunnar har rensat, lyssnat och valt ut de han tycker är så bra att de får ligga kvar. Undertecknad ser en framtid med ett ökande bibliotek där vi kan frossa i folkmusik spelad på blockflöjt. Lars-Gunnar berättar att han kommer att fortsätta ladda upp musik. Vid inspelningarna har han använt altblockflöjter, en modern alt i F från Mollenhauer och en RA-flöjt i G av Ragnar Andersson (Ragnars egen uppfinning, en hybrid mellan barock- och renässansblockflöjt). Spelade på altblockflöjter klingar låtarna en kvart (F-alt) eller kvint (G-alt) högre än i fiolversion.

 

Lars-Gunnar har nyligen skaffat en Eagle, och han har planer på att använda den i några inspelningar.


Stort Tack Lars-Gunnar för att du ger oss möjligheten att lyssna in på folkmusiken du spelar.

 

 

_________________________________

Lars-Gunnars SoundCloud

Lars-Gunnar och Dans SoundCloud

 

Foto 1: Bild från dansspelning på Landskappleiken i Røros sommaren 2017.

Foto 2: Bild från konsert på Ransätersstämman 2019, duospel med Dan Olsson.

Team Recorder - This is the EAGLE recorder

 

Text: Alexandra Larsson

 

Terminstarten närmar sig!

15 Aug 2021

 

Det blev ett litet semesterupphåll och skönt var väll det. Jag hoppas att alla haft en riktigt bra sommar. Själv spenderade jag en helg hos min bästa vän i Skåne på Sonatvägen, hur passande är inte det? När vi skulle packa in oss i bilen för vår roadtrip i södra Sverige så bestämde jag mig för att lämna flöjterna hemma. Ja de är med mig varje gång vi åker till stugan så nu fick de bli hemma för en helpaus.

Jag hinner inte komma mer än 3 mil innan jag känner mig lite tom utan flöjterna. Kanske något av vad man kallar en extrem - men hade jag saknat en hund så hade det inte varit så konstigt. Gissa vad jag gjorde först av allt när jag kom hem? Toabesök (efter 8 timmar i bil) och sedan spelade jag igenom alla blockflöjter och spelpipor jag anväder.


Nu är vi igång igen! Vilken spännande hösttermin vi har framför oss, jag ska på spelhelg i Stockholm snart. Samtidigt så drar mitt år på Härnösands Folkhögskola, i samarbete med Folk Flute Academy, igång där jag ska läsa Folkflöjt på distans. Jag är taggad till tusen att båda min ensembler får ses igen och mina privata lektioner på Leksands Kulturskola. Jag har blivit tillfrågad att inspirera en årskurs 2 på en privat skola här i Dalarna med blockflöjts-besök. Kanske var det också så att jag och min spelvän hade en Flakmoppe-turné i tankarna i våras, vi får se om det blir pausat till nästa år eller om vi kan få till en speldag i byarna. WOW så roligt! Och då är det här inte ens mitt arbete utan bara mitt intresse… Taggad är bara förnamnet.

Jag funderade så mycket på den här längtan till flöjterna och musiken då jag var iväg på road trip. Faktum är att jag snittar in på mitt 29 år med blockflöjten här i höst. Vad är det som gjort att jag hållit i mitt intresse så länge? I perioder har det varit stendött såklart, men ändå, det var en självklarhet för mig att fortsätta spela redan i årskurs 3, genom hela grundskolan, flöjterna packades ner till gymnasiet och följde sedan med till lägenhet efter lägenhet, hus efter hus.

Trots att ingen kompis eller familjemedlem spelade, trots att mor och far tålmodigt lyssnade men sedan sa: ”Alex gå nu och spela på ditt rum i stället”. Trots att sambon säger ”men du…” med menande ögon och barnen ropar ”Mamma tyst!!” när jag skyndar in en andning mellan de höga F:en… ÄNDÅ så trugar jag på och vill ALLTID spela flöjt. Jag skulle genomföra en meditation en gång - i en timme - vår ledare satte igång musik som alltid, men den här gången var det en flöjt som spelade. Jag kunde inte koncentrera mig på att slappna av i meditationen - jag lyssnade på flöjten.

Det är något speciellt det där, det brinnande intresset. Flöjterna. Klicka in dig i Facebook-gruppen och berätta vad det är som gör att du spelar. Jag bara tok-älskar att spela, det har också blivit den tiden på dagen då jag bara är Alex. Inte mamma, sambo, chef, företagare eller arbetsgivare. Bara Alex.

Tack vare Blockflöjt Sverige och FB så är det så härligt att känna att man inte är själv med att vara en riktig Blockflöjts-toka. Och nu taggar vi igång en hösttermin full av inspiration!

Till alla föräldrar, sambos och barn till blockflöjts-tokiga där ute - PEPPA, NJUT och LYSSNA till vårat fantastiska instrument. En peppande omgivning sätter inga gränser för hur långt man nå.

TJO FLÖJT!

 

_________________________________

Länk till Facebook-gruppen Blockflöjt i Sverige (kräver en användare på FB)

 

Foto: Jens Sarlin. Undertecknad spelar en trudilutt på Flosjön.

Mellan två konserter

25 Jul 2021

Ida Höög annonserade i vår Facebook-grupp om två olika konserter. Mellan de två konserterna passade jag på att skriva till Ida och idag får vi läsa om hur hon arbetat fram sitt konsertprogram och hur hon laddar om när hon är mellan två konserter.

Första timmen Ida övar jobbar hon med teknikövningar, rytmiseringsövningar och klang. Det är viktigt att hålla igång fingrarna och samtidigt arbeta med klang-, vibrato- och artikulation. Ida skriver att disciplinen kommer först, att arbeta igenom övningarna man behöver för tillfället. Sedan kommer inspirationen och arbetet med specifika stycken. Jag frågar Ida vad det bästa med blockflöjten är - det vill vi alltid lyfta - och hon svarar: Att det är så direkt, varje liten händelse i luftströmmen, artikulationen och fingerrörelserna hörs och man kan få fram så otroligt många mikronyanser av klangfärg etc, samt att man kan hitta en nästan oändlig mängd alternativa speltekniker.

Ida är van att sätta ihop konserter och planera föreställningar, genom hennes ensembler; Medeltidsensemblen Ambrosia, Duo SärARt och Trio Vilseensembler samt arbetet som solo-frilansmusiker har det blivit en del projekt. Hennes föreställningar har genom åren innehållit, förutom musik, flera olika konstinslag som dans och skådespeleri. Inspirationen till skapandet hittar Ida ofta ute i naturen under ensamma promenader, i litteratur eller genom att lyssna på eller spela med andra musiker.

 

 

Äntligen är musicerandet för publik igång igen och Ida har saknat att stå på scenen. Så här beskriver hon arbetet med det aktuella programmet: Jag utgår från stycken jag tycker om och som kompletterar varandra. Det nuvarande, som har titeln "En tystnad som väcker världen" efter en dikt av Ada Salas, har haft några olika skepnader men ett stycke som varit med hela tiden är Lux Aeterna av Markus Zahnhausen. Stycket utforskar mycket svaga nyanser genom olika speltekniker. Målet med programmet är just att få undersöka pauserna och de svagaste nyanserna tillsammans med publiken, att skärpa lyssnandet.

 

Men att bygga ett helt konsertprogram runt bara väldigt svaga nyanser blir väldigt krävande för publiken och ganska enformigt. Jag tänker mycket på att det ska finnas en variation både i klang, tempo, dynamik och stil/epok när jag bygger programmet. Som öppningsstycke vill jag t ex ha ett ganska snabbt och glatt stycke, alvaret och tystnaden får man närma sig successivt.

Det nuvarande programmet ser ut så här:


Telemann - Fantasia I (alt)
van Eyck - Pavane Lacryme (sopran, tidig barock)
Telemann - Fantasia II (tenor)

Bach - Adagio ur violinsonat I (alt)

Zahnhausen - Lux Aeterna (tenor)
Blondel de Nesle - S'amour dont suis esprit (sopran baserat på en 1300-talsflöjt fr Tartu, Estland)

Gautier de Coinci - Marions nous (samma som ovan, dessa stycken spelas direkt efter varandra)

Romitelli - Seascape (Paetzold kontrabasblockflöjt, förstärkt)

Carlsson - Och sedan vet jag intet mer (Eagle modern altblockflöjt)

 

Första föreställningen gick bra, en efterlängtad känsla att få spela för publik. Mellan konserterna jobbar Ida med att lyssna på inspelningar från framträdandet, hålla igång styckena dagligen och föreställa sig hela konserten i huvudet. Saker som kan filas på är övergångar, mellansnack och även detaljer i musiken. Resultatet får vi höra i Ledsjö kyrka, Västergötland, den 29 juli 20:00.

 

När nästa konsert är genomförd fortsätter Idas arbete med kommande projekt. Ida skriver: Jag håller på att arbeta fram en barnföreställning tillsammans med dansaren och bildkonstnären Emily Willman som jag hoppas få framföra under hösten och våren. Hösten 2022 blir det premiär på tre beställningsverk för Trio Vilse, en trio för blockflöjt, klarinett och gitarr fokuserad på nutida musik. Det är Mirjam Tally, Anna Eriksson och Daniel Hjorth som komponerar för oss.

 

Jag har också fått veta att Ida har ett projekt på gång som just nu är lite hemligt… en perfekt Cliff hanger då vi kan hoppas att vi får läsa mer om Ida längre fram. Hemligt projekt - med blockflöjt - oh så spännande!

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Ida Höög:

 

Idas Facebook-sida

 

Idas Soundcloud

Konsert hos Samtida Musik tillsammans med pianisten Anna Christensson, bl a uruppförande av "Puppets" för bas- och kontrabasblockflöjt, elektronik och preparerad flygel.

 

Konsert med Medeltidsensemblen Ambrosia.

 

Foto 2: Désirée Burenstrand Schyman

 

Text: Alexandra Larsson

 

Studier och forskning parallellt

18 Jul 2021

Så här mitt i sommaren ska vi ändå börja ladda upp för vad som komma skall. Jonathan Anstett är musikern som till hösten studerar dubbla program, genom masterprogrammet på Konstfack ska han undersöka vad folkmusiken och folkkonsten är här och nu. Idag lär vi känna Jonathan.

Jonathan, som kommer ifrån tvärflöjten, flyttade i starten av 2020 till Östersund. Strax utanför staden bor pipmakaren Gunnar Stenmark och när tillfälle gavs så passade Jonathan på att testa en Härjedalspipa. Jonathan spelade och fastnade direkt! När jag frågar Jonathan om vem han är svarar han så här: Jag känner mig som en musiker på äventyr. Man kan säga att jag arbetar i gränslandet mellan musik, konst och teater. I mitt konstnärskap så tacklar jag hur man kan spela musik på ett interaktivt sätt för en publik. Vad är egentligen en konsert och hur kan man forma ett rum så att det blir en hel upplevelse där publikmötet står i fokus. Detta kan ske i alla möjliga olika former. Jag arbetar dock främst musikaliska installationer där man som publik får vandra in i en fullständig upplevelse. Jag brukar säga att jag vill bjuda in publiken till ett fält där alla får vandra fritt - fri att göra lite som man önskar inom fältets ramar. 

 

Jonathan kommer till hösten studera dubbelt vid Kungliga Musikhögskolan’s (KMH) kandidatprogram i Folkmusik och Konstfack’s masterprogram i Konst. När man som akademiker ska förklara sitt arbete eller om man som icke-akademiker ska förstå vad det är som görs så finns det en del utmaningar… Någon som lyckas bra med förklaringen det är Jonathan, så här skriver han i vår mejlintervju: Jag sökte med en frågeställning om vad folkmusiken och folkkonsten är här och nu. Vad betyder den för oss och vår befolkning i Sverige? Vad är Svenskt? Vad är inte Svenskt? Har det någon betydelse i vår samtid? Hur kopplar vi det till vår kulturella identitet och uppfattning och vilka vi är? Det är mycket fokus på att tex studera traditionellt material och analysera detaljer i tex tyg eller ornament i musik. Det är bra och viktigt att lära sig. Men sen? Vad finns då? Vad betyder tradition här och nu - vad betyder den för dig, för mig och för oss alla som kollektiv?

Jag kommer ha min utgångspunkt i folkmusiken och spelpipan så utöver alla frågeställningar ovanför så vill jag även genom detta projekt ge pipan ett seröst akademiskt kontext! Jag hoppas fler vill lära sig spela pipa efter att ha sett det som kommer ske under projektets gång.

 

Jonathan kommer att lägga två år på det här projektet och jag är glad att meddela att vi ska få följa med! Genom dialoger på de två lärosätena där Jonathan studerar, genom möten och samtal, genom föreställningar och installationer kommer han att forma sitt arbete, med uppdateringar här på Blockflöjt Sverige. Målet är att skapa tankar, rikta ljuset mot eventuell problematik inom folkmusiken och skapa en främjande debatt.

 

_________________________________________

 

Foto 2: Göran Månsson och Jonathan Anstett

 

Packa för spelning

11 Jul 2021

Det var nära, riktigt nära att jag äntligen skulle få packa spelväskan igen! Tyvärr var många i enseblem bortresta i helgen så spelningen blev tillslut ändå inte av... Men så nära det var och så peppad jag blir att snart få komma iväg och spela igen! Det medförde ändå att jag tidigare i veckan rotade fram mitt gamla alt-fodral för att kika om allt som behövs för en spelning låg kvar där i.

Jag fick samla ihop några saker som spridit ut sig under året utan spelning... Men nu är det återställt och redo att åka med i flöjtväskan så fort vi får till en träff då hela ensemblen kan. Här listan på det jag har med mig i mitt lilla, gamla, altflöjt-fodral. Bra att ha saker på en spelning:

I fodralet:
* Handsprit - känns numera att det inte behövs förklaras... Har en liten miniflaska som får plats i altfodralet.
* Tejp - ibland behöver man tejpa ihop och om lite notblad.
* Korkfetter - hade faktiskt 2 små burkar från flöjter. Ofta är det slut.
* Försvarets hudsalva - att smörja korken på flöjterna med (när de små är slut). Eller som läppsyl om det behövs.
* Torkpinnar med linne-fodral över - för att torka ur flöjterna efter spelning. (Har även sytt en stor till basen men den är i bas-fodralet)
* Pennor - både blyerts och bläck för att skriva på noterna.
* Hårsnodd - jag blir tokig på håret ibland =)
* Tampong - man hittar alltid tamponger i mina väskor... bra att ha =).

Utanför fodralet packar jag också:
* Mellis typ en frukt
* Vattenflaska
* iPad - för att spela in ljud, film eller fota noter. Jag använder vanliga apparna som finns i plattan.
* Flöjter
* Notpärm

Kan också vara tips att ta med:
* Grepptabell (Jag har även tejpat fast en på mitt övningsnotställ hemma)


Som vi längtar och ser de här små stegen tillbaka som så fantastiska!

Packar du med något mer eller annat? Har jag missat något viktigt? Skriv i kommentarerana i vår Facebookgrupp Blockflöjt i Sverige.

 

 

Musika Akustica - hur gick det?

4 Jul 2021

I februari fick vi läsa om Lovisa Friman och hennes blockflöjtsspelande. Då fick vi också äran att önska henne lycka till inför den kommande tävlingen Musica Akustica, en tävling för musicerande ungdomar runt om i Dalarna. Nu är ju frågan… hur gick det!?

Musica Akustica är en tävling som arrangeras av ´Musik i Dalarna´ . Tävla får ungdomar i åldern 13 till 16 år, musikern får tävla med ett instrument och bidraget får vara högst 10 minuter långt. I år gick dessutom tävlingen digitalt så deltagarna skickade in sina bidrag via inspelning…

Så här berättar Lovisa: ”Jag spelade ett stycke barock - concerto nr 2 av John Baston. Innan jag spelade upp så hade jag och Marit arbetat med detta stycket tillsammans väldigt mycket, så att, när jag väl spelade upp, skulle känna mig förberedd, vilket jag också gjorde. Stycket känns nu helt naturligt och familjärt att spela.” Komponerade till tävlingsbidraget gjorde organist Fumiko Okino.

Inte ska vi dra ut på spänningen mer… Lovisa vann! Hur fick du veta att du vunnit? ”Ca tre på en eftermiddag, då jag fortfarande var i skolan, fick jag ett mail från Musica akustica med beskedet - och ett meddelande från Marit, såklart. Hon var väldigt stolt över mig, och jag kände mig även väldigt chockad över att ha vunnit. Efteråt så firade jag med min familj genom att äta tårta :)”

 

Första priset är att få spela sitt stycke med Dalasinfoniettan. På ett coronasäkert sätt så fick de två vinnarna öva med orkestern vid olika tillfällen för att sedan på inspelningsdagen spela in och spela upp tillsammans med en intervju. Lovisa berättar: Att spela med orkestern var...helt magiskt. Det är en helt annan sak att spela ensam i sitt rum, att spela med orkestern gav en helt ny mening till det som man spelade. Stycket kändes komplett, på ett sätt. Vi spelade till och med en harpa, vilket var helt otroligt, och helt overkligt. Man blev del av musiken.

Den första gången jag spelade med orkestern var dagen innan vi skulle spela in det för konserten, och det var ett genrep. Det gav mig tid att vänja mig vid känslan att spela där och spela med dem. Framför mig jobbade flera män med produktionen och inspelningen, vilket gav mig friheten att ta om och spela igen när jag kände för det, vilket definitivt hjälpte. På uppspelningsdagen behövde jag ta om flera gånger för att jag helt enkelt inte blev nöjd. Det var lite tröttsamt, men det var värt det i slutändan, då jag fick höra resultatet.

 

På den andra dagen, då vi spelade in på riktigt, så fick jag även träffa den andra finalisten av Musica Akustica, en violinist vid namn Karolina. Hon var väldigt skicklig på att spela, och var rätt så trevlig, även fast vi inte pratade väldigt mycket med varandra. Under intervjun vi gjorde efter att vi hade spelat upp allt så fick jag dock lära känna henne lite bättre, och det var intressant att höra vad hon hade säga om musik. Hon hade haft genrep en annan gång, då vi inte hade genrep samma dag med hade uppspelning samma dag. Uppspelningen bestod även av andra stycken som Dalasinfoniettan spelade själva, och vi fick även höra när de spelade in de styckena som om vi var på konsert, vilket var helt otroligt. Jag satt och log under hela tiden de spelade. 

 

 

STORT GRATTIS LOVISA!

Här kan du se och lyssna på Lovisas final-framträdande.
Scrolla ner till rubriken Musica Akustica
Filmen börjar med intervjun och vid 18.52 får ni se Lovisas bidrag.

Folkmusik-sound på blockflöjt

27 Jun 2021

 

Midsommarhelg och folkmusiken flödar i hus och hem. Blockflöjten är i första hand kopplad till instrumentets tidsenliga barock- och renässansmusik. Men den nya tiden går framåt och idag kan vi såklart spela alla möjliga genrer på blockflöjterna, det finns inga ”Do´s and Don´ts”. Idag kommer det tips på hur du får till ett folkmusik-sound med blockflöjten.

 

FOTEN
Foten!? Ja vi börjar här, i foten, det gäller att hitta folkmusikens beat och puls. Går låten i två-, tre-, eller fyrtakt? Är det ett ”rakt” beat eller ligger det olika mycket tyngd i varje slag? Till exempel så går våra Polskor i 3-takt, men det finns olika varianter med tyngden på slaget på olika platser. Schottis och Hambo i 4-takt och en Halling, Polka, Polkett och Marsch går i tvåtakt.

 

Tips 1 - lyssna på låten på Spotify eller Youtube, mycket finns inspelat i något form. Känn in beatet och sätt över det i din egen fot.

Tips 2 - har du dansat till folkmusik? Känn in dansen och dansstegen - eller YouTube:a även detta så du ser hur danser ser ut.

 


LUFTEN
Man kan få till svänget med luften och andas med ”sväng” i blåset. Här kan man även få till lite coola effekter med flöjten.

 

TUNGAN
Testa dig fram hur du vill arbeta med tungstöten i flöjten. Ibland kanske det passar att ta bort tungstöten helt och bara blåsa. Jag har vid ett tillfälle fått höra att min tungstöt lät likt fjolernas lilla ”för-ljud” som blir då de sätter stråken mot fiolen, även om jag tror att det var en omedveten slarvig tunga så blev det en bra effekt.

 

Tips 3 - experimentera med tungstöt och luft för att artikulera på olika sätt.

FINGRAR och utsmyckning
I folkmusiken förekommer både förslag (korta toner före huvudtonen), drillar och andra utsmyckningar. Tittar man på ett notblad kan förslagen till och med vara angivna. Sarah Jeffery sa en sådan bra mening i en av hennes videos som jag minns - ingen låtskrivare eller kompositör kommer slå dig på fingrarna för att du smyckar och gör stycket till ditt eget. Ett enkelt sätt att smycka stycken folkligt kan vara att lyfta ett finger snabbt - egentligen vilket som helst på flöjten - för att få en effekt.

Tips 4 - Härma för att komma igång! Börja sedan med att smycka på de platser du tycker att det passar.

 

Tips 5 - Spela dina favoriter! De folkmusiklåtar du känner igen sätter sig snabbare och lättare i fingrar och känsla. När du kan spela låten utantill blir det lättare att jobba med sväng och sound.

 

Lycka till och trevlig fortsatt midsommar!

Några Midsommarfavoriter att spela:

 

Östbjörkavisan (melodi från Östbjörka)

Gärdebylåten (Hjort Anders Olsson)
Gånglåt från Mockfjärd (trad.)
Gånglåt från Äppelbo (trad.)

Visa vid midsommartid (Håkan Norlén & Rune Lindström)

 

Hur mycket blockflöjt kan man studera?

20 Jun 2021

 

Hon är studierektorn som ger hela sin tid och själ åt blockflöjten. Som Adjunkt på Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm, frilansande musiker och trogen medlem i Drottningholms Barockensemble (DBE). Idag får vi möta blockflöjts-gurun Björg Ollén.

 

I hela 35 år har Björg varit ett troget namn i DBE, här spelar hon både blockflöjt och traversflöjt. Ensemblen, som har fått pausat sin verksamhet under pandemin, ser fram emot att få spela på konserter igen. Under hösten planeras 50-års jubileum med flera konserter i Riddarhuset och sedan ska arbetet som tar ensemblen både nationellt och internationellt fortsätta. Björg berättar i vår mejlkonversation att hon trivs med att ha fullt upp och varierande arbetsuppgifter. Jag blir såklart nyfiken på hur en arbetsdag för en blockflöjtist/adjunkt/musiker/lärare/studierektor ser ut. Björg berättar: Om det inte är pandemi så startar jag de flesta dagar med att åka till Musikhögskolan på Valhallavägen, mitt i Stockholm. Vi har sedan 5 år ett fantastiskt fint campus med otroligt vackra lokaler så det är en väldigt inspirerande arbetsmiljö. Dagarna är fulla av undervisning, möten och administrativa uppgifter. Ibland är det konserter eller andra evenemang på kvällarna och då blir jag kvar sent. Men oftast rundar jag av framåt 17-tiden. Min undervisning är väldigt varierad, det kan vara seminarier i blockflöjtsmetodik, lektioner i traversflöjt, eller medeltidsmusik tillsammans med en hel klass studenter där vi spelar och dansar.  Som studierektor har jag mycket direktkontakt och möten med studenter och lärare. Jag har möjlighet att påverka utbildningarnas utformning i hög grad vilket jag gärna gör. Jag har ett stort engagemang för hela KMH och alltid med studenterna i fokus.

 

Björg började spela blockflöjt redan som 5-åring då hon fick privatlektioner av Johannes Brinkmann. Under tiden Björg spelade passade hennes föräldrar på att ta en fika på det legendariska konditoriet OGO. Därefter fick Björg sitta på golvet och rita undertiden föräldrarna spela sin lektion. De timmeslånga lektionerna och ensemblespel var starten för Björgs karriär. Men hur mycket Blockflöjt kan man studera i Sverige egentligen? Björg förklarar:Förutom musik- och kulturskolorna så finns de estetiska programmen på gymnasiet där det på flera håll finns jättebra blockflöjtsundervisning. På Södra Latins gymnasium (där jag undervisar i blockflöjt sedan 1985) har vi Riksintag vilket betyder att man kan söka dit från hela landet. Efter gymnasiet finns det möjlighet att gå på de folkhögskolor som har blockflöjtsundervisning. Därefter är det förstås de konstnärliga kandidat- och masterutbildningarna på Musikhögskolorna i Sverige. På KMH undervisar Dan Laurin i blockflöjt på kandidatutbildningen (3 år) och på masterutbildningen (2 år). Det går också att gå lärarprogrammet med blockflöjt som huvudinstrument, ämneslärarutbildningen är 5 år. Vill man söka sig utomlands kan man ansöka om utbytesår och studera vid en annan högskola i Europa. Men 5 års högskolestudier är alltså mycket vanligt för en musikerutbildning i Sverige.

 

Wow, det går att göra så mycket tillsammans med blockflöjten. Jag blir direkt inspirerad av Björgs engagemang och arbete. Jag kände direkt att jag vill utomlands och spela! Men visst är det så att musikerutbildning ofta kräver antagningsprov? Här kommer Björgs tips om du ska ladda inför ett intagningsprov eller audition:

 

-Var ute i god tid och ta reda på all information om provet noggrant i förväg.

-Se till att få bra vägledning av en erfaren lärare.

-Genomför provsituationen ”på låtsas” flera gånger innan.

-Välj repertoar du verkligen bemästrar och kan göra rättvisa (inte för avancerad om du inte har kapaciteten än)

-Deppa inte om det inte går vägen första gången. Det är bara att söka igen!

 

Om man bara är en glad hobby-spelare så hälsar Björg att det också går att ta nästa steg i utvecklingen. Ett tips hon skickar med är att hitta spelkompisar och spela i ensemble. Sommarkurser i Sverige och utomlands är också lärorikt och vill man ha lektioner så tipsar Björg om att kika på KMHs hemsida, de söker alltid övningselever till varje termin.

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Björg Ollén:

 

Bli övningselev här.

 

____________________________________

 

 

Översikt Blockflöjtsstudier:

 

Musik- och kulturskolan i din kommun - Blockflöjt från ca 8 år.
Musikklass i grundskola - Årskurs F-9 
Finns både på kommunala och fristående grundskolor.
tex:
Lilla Akademin, Stockholm


Estetiska programmet på Gymansiet
Finns både på kommunala och fristående gymansieskolor.
tex:
Södra Latin, Stockholm
Musikkonservatoriet, Falun
Rytmus, flera orter
Lilla Akademin, Stockholm

Folkmusikhögskolor 

Musikhögskola
Kandiat- och master-utbildningar
Lärarutbildningar

 

____________________________________

 

Privata aktörer och kurser finns också. 
Här är vår artikel om att åka på kurs där du hittar fristående blockflöjtskurser.

 

Intervjuad av musikmagasinet

13 Jun 2021

 

Katarina Widell vill arbeta för att tvätta bort alla fördomar som fortfarande finns om blockflöjten i Sverige. Hon vill också tvätta bort idén om att symfoniorkestrar ska vara det stora flaggskeppet. Här har vi fyrbarnsmamma som övar vid spisen då barnen äter middag. Idag möter vi Katarina Widell.

Katarina började sin blockflöjtskarriär som 6-åring på Västerås Kulturskola. Sporren att få spela tillsammans med äldre tjejer och för en inspirerade blockflöjtslärare gav resultatet att Katarina fastnade direkt. Studierna och arbete tog Katarina till Stockholm men idag har hon landat med sin familj i Värmländska Kil. Katarina har ett långt CV med hela världen som arbetsplats. Jag frågar Katarina vad som är det bästa med jobbet: Det bästa är att kunna överraska och få spela musik jag tycker om. Tack vare blockflöjten har jag fått turnéra över hela världen och träffat fantastiska människor. Inspirationen kommer oftast ur glädjen av att få spela tillsammans med andra människor. Övning är inte alltid rolig, men jag fokuserar oftast på att jag i slutändan får glädja andra människor med musik och artisteri. Nästan alla mina gigs har nu ställts in på grund av olika Covid-restriktioner i Sverige, Norge och Danmark. Jag har istället gjort en del digitala projekt med appen Acapella från Mixcord. Projekt på gång: Konserter i Växjö, Solna, Skara/Falkenberg, Drammen och Nora. Allt tillsammans med min kvartett, Woodpeckers blockflöjtskvartett. 

 

Med hela världen som arbetsplats så tar Katarinas bästa blockflöjtsminne oss till London, England: En fantastisk upplevelse jag hade för några år sedan var när jag spelade på Proms i Royal Albert Hall (bild nedan). Tillsammans med Svenska kammarorkestern och solisterna Pekka Kuusisto och Per Gross spelade jag Brandenburgkonsert nr 4 av Bach. En lika fin upplevelse var när jag fick ett röstmeddelande av en före detta elev som berättade hur min undervisning i scenisk beredskap format och inspirerat dennes musikaliska bana. Otrolig varm känsla att höra sådant. Det gör det värt varenda sekund jag spenderat i övningsrummet.

 

Hur laddar man upp för Royal Albert Hall!? Katarina beskriver sin övningsrutin så här: Jag börjar alltid med skalor, kromatiskt i trioler. Legato först, enkeltunga, dubbeltunga osv. Därefter kör jag lite drillövningar för att få igång fingrarna. Har jag en konsert och det börjar närma sig konsertdatum spelar jag igenom hela konsertprogrammet som om det vore konsert på riktigt. Vad som än händer, som ett genrep. Därefter går jag in och detaljövar. Men oftast blir det övning vid spisen samtidigt som barnen äter middag.


Till hösten väntar skivinspelning tillsammans med blockflöjtskvartetten Woodpeckers. Men redan nästa helg får vi lyssna till kvartetten. Sveriges Radio har nämligen gjort en intervju för Musikmagasinet tillsammans med Katarina, Woodpeckers och Katarinas två elever. Den som väntar på något gott..!

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Katarina Widell:

 

Kommande Musikmagasinet 19 juni 18.03

programmet publiceras även i Tollas musikaliska 22 juni 16.01

Katarina Widell - hemsida

Porträttbild Katarina

Foto: Carl Bruce

 

Svartvit Katarina backstage Royal Albert Hall

Foto: Nikolaj Lund

 

Woodpeckers blockflöjtskvartett

Foto: Reinhard Wilting

Text: Alexandra Larsson

Åk på kurs!

6 Jun 2021

Blockflöjtskurs. Blockflöjtsdag. Blockflöjtsträff. Ensemble, solospel och gehör. Visst låter det roligt!? Men hur ska man våga sig iväg? Hur ska man ta steget att åka på kurs?

Klart du vågar - det är så värt det.

Jag minns bitar från min första Blockflöjts-kurs, den var på Kultur- och Sammilsdalskolan i Leksand och ledare var trion FrispelGöran Månsson, Claudia Müller, Agneta Hellström plus Marit Nordin och jag minns att jag kämpade. Det var gehörspel, det var utmanande och fantastiskt roligt. Det var även lite ensemblespel med noter vilket var betydligt mer avslappnande. Jag har försökt att komma på när det här var… Jag har hittat närvarolistan och schemat (bilden nedan) - men det står inget datum på pappret! Jag tror, efter lite fundering, att det kan ha varit 2002? Jag hade gått ett år på gymnasiet utan lektioner under skolåret men hoppade mer än gärna på ett läger hemma med min gamla ensemble (tryggheten) samt blockflöjtister från hela Sverige. Det jag vill komma fram till är att jag minns det än idag!

 

Varje kurs eller tillfälle beskriver innehållet och för vem det passar. Det som är klurigast och mest nervöst, tycker jag, är det här med nivå. Är man nybörjare, medel eller avancerad? Jag tycker det är svårt att placera mig själv i någon av de grupperna. Som vuxen vågade jag mig tillslut iväg på en Blockflöjtsfrossa i Stockholm med vetskapen om att jag skulle springa in i några från en av mina ensembler. Här fanns det grupper för olika nivåer och jag gick in med tanken att det löser sig. Jag får väll lyssna om jag inte hänger med i spelandet.

 

Jag hittade sedan en speldag ovanför Rättvik där Kristine West utbildade folkmusik. Det var så nervöst att åka dit, jag hade dessutom missat första dagen eftersom jag jobbade… Men så värt det. Jag fick blodad tand och kände efter det att jag vågade mig iväg till Härnösand och en blockflöjtskurs för Göran Månsson, Kim Persson och Kristine.


Jag är en blyg person i nya sammanhang. Jag gick in i det stora rummet och såg alla stolar i en cirkel. Jag valde en plats ”i hörnet” och plockade pirrigt upp mina flöjter. Vi hade fått låtar att öva på innan och snart drog vi igång. Jag hängde inte med på en enda ton! Och jisses vad högt just min flöjt lät! Men vet ni? Det löste sig ändå. Jag tutade lite här och där, försökte hitta greppen då och då och tillslut så fick jag till en takt eller två. Huvudsaken var att det var så roligt! Jag sov mycket gott om nätterna efter all koncentration och med mig hem efter fyra dagar fick jag ett gäng nya låtar i min repertoar men framför allt ett ökat självförtroende. Sedan dess längtar jag hela tiden till nästa kurs/tillfälle.

 

Här kommer mina tips till dig som funderar på att åka på en blockflöjtskurs/event:

 

* Du vågar!
De som är på plats kommer att hjälpa dig och tycka om dig (ja, sånt kan jag oroa mig för).

* Hitta sällskap!
Åk med någon som redan varit där eller som är lika ny. Nätverka och hitta en reskompis i FB-gruppen Blockflöjt i Sverige.

* Nivå?
Kontakta arrangören och/eller ledarna innan kursen för att höra dig för om du blir osäker.
Men egentligen spelar det nog inte så stor roll, du kan alltid lyssna om något blir för klurigt att spela.

 

* Släpp loss.
Våga börja spela och låta. Tillslut hittar tonerna rätt.

* Våga be om hjälp.
Säg till ledarna/ledaren om du behöver hjälp.

* Spela in/filma låtar och spara noter.
Jag har flera låtar som jag lärt mig hemma i lugn och ro efter kurserna.

* Gör en Kurs-Facebookgrupp
Där alla deltagare kan lägga in filmer/inspelningar och hjälpa varandra efteråt.

Kanske ett tips till de som varit på ett gäng kurser eller ledarna =)

 

* Kurser för barn- och ungdom?
Jag drömmer såklart om att de ska synas i kalendariet på Blockflöjt Sverige - fråga din blockflöjtslärare vilka kurser som finns. (Red anm. även nya portalen blockflöjt.se har en kalender)

* Vart hittar man kurser som vuxen?
Det hoppas jag att Blockflöjt Sveriges kalendarium ska hjälpa dig med när kurserna drar igång efter pandemin.

* Utmana dig!
Läs informationen och ta reda på vad kursen innehåller, våga utmana dig, tex genom att åka på en kurs som bara går på gehör, en ny genre eller på en ny plats.

* Spar pengar.
Lägg undan pengar, när du kan, för att ha råd att åka på så många kurser som möjligt. =) Förutom kursavgiften så tillkommer även mat, logi och resor såklart. Åk tillsammans för att minska kostnaden.

* Tid.
Som företagare, mamma och sambo är tiden klurig, man får klämma in det i schemat… Jag gör allt för att klämma in det i schemat. Som tur är finns det event i olika många dagar - och vem vet? Kanske snart digitalt.

* Privatlektion.
Flera blockflöjtslärare har gått digitalt under pandemin. Skaffa dig en första kontakt med en kursledare genom en privatlektion.

Min nästa utmaning, som jag skapade innan pandemin, är att våga mig iväg på en spelmansstämma. Bara tanken gör mig jättenervös och jag tänker lösa det med att hålla någon i handen. Någon som kan dra mig dit och guida mig där. Tillsammans är det inte lika nervöst. Häng med du också!

<3 Längtar tills vi ses på kurs. <3

 

 

Hitta kurser i kalendern - klickbar

Om vi missat att annonsera någon kurs hittar du olika Kursarrangörer här:
- Är du kursarrangör? Meddela oss för att bli med på listan! -


Folk Flute Academy
(Blockflöjt och Pipor, Folkmusik)

Glimåkra Blockflöjtsdagar
(Ensemble och solo)


Musikvecka på Bäckedal
(Ensemble, not-krav)

Studieförbundet Bilda
(Musik, folkmusik mm)

Den breda repertoaren inspirerar

30 May 2021

- Hej Blockwork! Vilka är ni?

Gruppen startade som en trio runt 2014 och har efterhand utökats för att idag bestå av sju medlemmar: Carina Norlander (ledare), Josefin Strahl, Andreas Glatz, Corinne Brakeboer, Elna Lampei, Johanna Sunnå och Oline Sörensen. Carina arbetar sedan 2014 som kantor i Södra Sandby kyrka och Blockwork har kommit att knytas till denna församling. Elna förklarar: ”Jag tänker att man kan jämföra organisationen med kyrkan som hur en kyrkokör fungerar. Carina är kyrkomusiker och vi övar med henne på liknande sätt som en kör. Vi spelar (när det inte är corona) i kyrkan i samband med gudstjänster eller konserter i kyrkans lokaler. Någon gång ibland har vi spelat i någon annan församling.”

- Spelar ni bara blockflöjter eller lägger ni till andra instrument? 

Carina: ”Vi kan själva bidra med sång, cembalo, harpa, rebec…”

Vi kan även lägga till cello, krummhorn, rauschpfeiffe, och sen är Corinne, som är utbildad hornist, en ivrig sinkaspelare. Andreas: ”Minnesvärt är de lysande ögonen som Corinne fick när hon fick höra talas om att det fanns något som heter Sinka.” Vi har alltså rika möjligheter att variera instrument om vi skulle vilja.

- Vad är er största stryka som grupp?

Det är nog just bl.a. det att vi kan byta stämmor med varandra. Spelar jag basflöjt i något stycke kan jag lika gärna få spela sopranstämma i nästa. Man kan ganska lätt ”möblera om” ifall man t.ex inte är fulltaliga vid någon repetition, eller om man vill pröva någon idé. Carina är vår musikaliska ledare, i övrigt har vi tämligen flytande roller.

- Vad spelar ni för musik? 
Tyngdpunkten ligger på barock-, renässans- och medeltida musik. Psalmer också. Men även kan mer modern musik smyga sig in. Vi har spelat ett "cafèprogram" med musik ur West Side story. Men även nykomponerad musik.

 

/oline.jpg

- Hur bestämmer ni vad ni ska spela?
Ofta är det Carina eller någon annan som kommer med förslag. Men även kyrkoåret sätter ju an vilken typ av musik man spelar. Ska Blockwork medverka i en gudstjänst vid Allhelgona till exempel så påverkar det ju vilken repertoar man väljer. Vi har en bred repertoar att ösa ur, den ger inspiration.


- Denna tråkiga tid... hur jobbar ni med spelandet under pandemin? 
Vi försökte repetera så länge det gick med avstånd. Men nu ligger grupprepetitionerna nere. Däremot har vi ” privatlektioner ” med Carina i kyrkan, en och en. Det betyder mycket för att hålla igång spelandet. Men så fort vi är vaccinerade så sätter vi igång igen!

- Får vi ser er på scenen snart? (Även digitalt såklart) 

Håll utkik på Blockworks och Södra Sandby församlings facebooksidor!

 

- Vad är era framtidsplaner?

Carina: ”Spela i kyrkan igen. Lite medeltidsmusik när så önskas. Lite Actus Tragicus av Bach är aldrig fel.Kanske få spela konsert i  någon annan kyrka!” Kanske blir en inplanerad men inställd Vikingamässa av? 

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Blockwork:

 

Blockworks Facebook

 

Söda Sandby Församling Facebook.

Foto: Blockwork
Text: Oline Sörensen, Blockwork och Alexandra Larsson

Sopranino till subkontrabas i vackra klanger

23 May 2021

- Hej Kulturskolans avancerade ensemble KAP, vilka är ni?
Vi är tre tjejer och två killar från 14 -16 år i denna grupp och vi träffas med vår lärare Claudia Müller varje tisdag och repar. Emelie, Erica, Hedvig, Theodor och Rad heter vi. Alla vi har enskilda lektioner så det är roligt att få träffa sina vänner och spela ensemblerepertoar tillsammans. Vi använder den största Subkontrabasen till Sopraninon i gruppen. Innan Coronan så hade vi många uppspel och konserter tillsammans så vi hoppas att det kommer bli så snart igen. Konserter är ju det roligaste.

- Vad är det bästa med blockflöjten?

Vackert ljud, varierande klanger eftersom det finns så många storlekar. I vår ensemble får alla spela alla stämmor och instrument. Vi byter hela tiden men tex har en lite längre fingrar och då blir det lättast han han tar de största flöjterna.

- Spelar ni bara på blockflöjter eller lägger ni till andra instrument?

I vår grupp spelar vi bara blockflöjter men vi brukar samarbeta med andra instrument. Tex innan så spelade vi Game of Thrones musiken med en massa slagverkare. Det var kul. Vi har också spelat i en opera av Benjamin Britten i Berrwaldhallen. Då var det en hel orkester och vi.

Vi har spelat tillsammans i ca tre år och det är roligt att utvecklas tillsammans. Vi spelar idag alla stilar på musik; Folkmusik, modern musik: Debussy, Benjamin Britten, renässansmusik och förstås barockmusik.

- Hur bestämmer ni vad ni ska spela?

Det gör vår lärare Claudia åt oss. Men vi hittar också noter på nätet som vi provar. Nu senast så fick en kille i gruppen höra ett häftigt stycke på soundcloud och han kontaktade kompositören som skickade noterna till oss. En kul låt som heter popcorn.

Denna tråkiga tid... hur jobbar ni med spelandet under pandemin?

Vi träffades var tredje vecka fysisk och vår lärare skickade noter som vi skulle öva på hemma. Men nu får vi spela varje vecka igen med avstånd förstås.


- Hur hittar ni inspiration?

Lyssnar på mycket musik på Spotify, men inte så mycket klassiskt då, det är kul att lyssna på blockflöjtsensemble. Våra lärare (vi har olika lärare i solospel) skickar länkar till oss att lyssna på också.

 

- Får vi ser er på scenen snart? (Även digitalt såklart) 

Vi har precis spelat in en 30 minuters konsert som ska komma ut på youtube snart. Det. Var kul att äntligen få öva till en konsert. Ha ett mål så man skärper sig mycket.

 

Framtidsplaner: 

Hoppas att vi får spela i Blå hallen och i kungsan som är en tradition. Vi vill spela massor med konserter och visa hur häftigt vårt instrument är.

 

____________________________________

 


Foto: Claudia Müller
Text: KAP & Alexandra Larsson

Från väsiga skogsflöjter till outforskade tongångar

15 May 2021

- Hej Bazooka Sub Trio! Vilka är ni? 

Bazooka Sub Trio består av tre etablerade flöjtister från folk- och kammarmusikscenen som möts i en värld av väsiga skogsflöjter från äldre tiders musiktradition, blandat med nya och ännu outforskade tongångar. Musiken framförs på folkliga pipor och obskyra basblockflöjter - en bred repertoar av folkmusik i egna arrangemang, nyskriven såväl som traditionell.

Göran Månsson är en legend på folkmusikhimlen och räknas som en av de mest spännande och dynamiska flöjtisterna på folkmusikscenen. Med flera prisade album och världsomfattande turnéverksamhet i många olika konstellationer.

Kristine West. Med rötter i de Hälsingska skogarna och folkmusiken som sin musikaliska bas, har Kristine tagit sig ut i den tidiga musiken, konstmusiken och världsmusiken för att där etablera sig som en av sin generations främsta instrumentalister. Klangen och tonen är central i hennes uttryck, något som format - och ständigt omformar - hennes musikaliska röst.

Kim Persson är den första på sitt instrument att ha en masterexamen i folkmusik och blockflöjt från Kungl. Musikhögskolan. Kim är aktiv i ett stort antal band och ensembler, med en genrebredd som omfattar flamenco, orientalisk musik, svensk spelmansmusik, vismusik, pop m.m. Kim har hyllats för sin soloföreställning “Mästaren & Kim”, där musikaliskt berättande står i fokus.

 

- Spelar ni fler intrument än blockflöjter? 

Vi har hitintills använt oss av blockflöjter och spelpipor. Men då vi i gruppen också trakterar traversflöjter, mandola och slagverk planerar vi utöka instrumentariet i framtiden.

- Är ni lika eller olika varandra?

Vi är både lika och olika. Vi är i grunden alla tre blockflöjtister som har vår musikaliska bas i den nordiska folkmusiken och europeisk tidig musik. Sedan har vi under våra karriärer haft lite olika inriktning. Göran har spelat mycket svensk folkmusik och medeltidsmusik, men även befunnit sig i popsvängen (med Sarek och Nordman). Kristine har gjort sig ett namn som en av de främsta blockflöjtssolister på den klassiska musikscenen. Kim har spelat mycket med musiker från andra musiktraditioner (så som spansk flamenco och orentalisk konst- och folkmusik), samt jobbat mycket med teater och dans.

 

Så det finns både ett djup och en bredd i trio, som berikar och gör helheten större än delarna.

 

- Vad är er största styrka som grupp?

Att det är högt i tak, alla idéer är välkomna. Det finns en lekfullhet och utforskande i vad musik och att stå på scen är och kan vara. 

Även fast det finns en stor seriositet i det vi gör, så finns det också ett visst mått av galenskap, som gör att vårt program blir något annat än konventionella konserter. 

 

- Vad spelar ni för musik? 

Vi spelar främst nordisk folkmusik, traditionella låtar och egenkomponerade, för det mesta i egna arrangemang. Det är väl en ganska vidgad syn på vad folkmusik är, som ibland tenderar att närma sig experimentell musik och klassisk musik.

Vi har teoretiskt sett spelat tillsammans sedan 2015 då både Kim och Kristine var elever till Göran på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Alla kommer med förslag och än så länge har det inte hänt att något förslag inte kommit med i programmet.

 

- Hur hittar ni inspiration?

Genom varandra och genom det faktum att vi vet att vi gör något som inte gjorts tidigare. Att spela blockflöjtstrio med den folkmusikaliska repertoaren och spelstilen i fokus. Samt att använda storytelling och teatrala inslag i programmet.

- Får vi ser er på scenen snart? (Även digitalt såklart)

Under året kommer vi spela i regi av Stockholms Länsmusik och Västmanlandsmusiken, så håll utkik där! 

 

Framtidsplaner: 

Att spela så mycket vi kan och fortsätta utforska gränserna för våra instrument och vår repertoar.

 

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Bazooka Sub Trio:

Haveröpolska - Bazooka Sub Trio

 

Pippolisen - Bazooka Sub Trio

 

Bazooka Sub Trio hos Västmanlandsmusiken


Stockholms Länsmusik


Foto: Bazooka Sub Trio
Text: Kim Persson & Alexandra Larsson

 

När int dôm spele då sjung dôm

8 May 2021

Egentligen måste vi börja med att beskriva Djura. En liten by söder om Leksand i Dalarna med strax under 400 bofasta. Kyrkan i byn står i centrum och här firades bland annat skolavslutningarna med pompa och ståt, då var den lilla kyrkan alltid överfull. Överfull är den även under vissa gudstjänster och vid musiktillställningar (se bild ovan). Nu är byskolan nedlagd och pandemin förbjuder större samlingar i kyrkan - men en blockflöjtsensemble på 8 (ÅTTA! red anm.) personer - det kan byn fortfarande stolt presentera. Även om vi nu åker in från andra byar runt om i Leksand (och grannkommuner) för att spela i församlingshemmet så är det i lilla Djura som Sacra Obstinata har sin hemmaarena och start-up. Och kyrkan - den tar upp blockflöjternas ljud på ett exemplariskt sätt.

- Hej Sacra Obstinata, vilka är ni?
Vi är ett gäng entusiaster på olika nivå som spelar tillsammans ungefär en gång i månaden (när vi inte har en pandemi). Gruppen består av (i bokstavsordning): Anders Liljas, Ann-Sofie Rönnegård, Eva Kristenson, Karin Byström, Lotta Eriksson, Mimmi Sparf, Sparf Alexandra Larsson, Ulf Skagerstam. Vi sträcker oss från 35-isch till glada pensionärer, och som ni ser på namnen så täcker vi även upp några släktband.

- Hur började ni spela tillsammans?
Det började för över tio år sedan med att jag (Eva), som Kantor i Djura kyrka, ville ha lite extra musik på gudstjänsten (när inte körerna deltog). Några av mina gamla blockflöjtselever från Djura skola ställde upp och så var det igång och utökades med fler medlemmar allt eftersom.

- Vad är er styrka som grupp?
Vi spelar på de flesta sorters blockflöjter och eftersom tre (TRE! red anm.) av oss är kantorer har vi tillgång till ackompanjemang på orgel och piano. Ibland har vi spelat en sonat för flöjt och orgel växelvis från läktaren och koret med två flöjtsolister och två organister. Rätt häftigt!! Alla är körsångare eller körledare så vi sjunger mycket, gärna 4-stämmig blandad kör. Så gissa om vi kan variera våra program… Det är nog vår främsta styrka. Liksom att alla övar hemma på egen hand så att det blir ensemblespel direkt. Mycket skratt blir det på övningarna, också bra.

- Vad spelar ni för musik?
Vi spelar och sjunger klassisk musik, folkmusik, kyrkomusik, egna arr. och lite "poppigare" musik när det passar. Vi framträder mest i kyrkliga sammanhang (då alla är kyrkligt engagerade på något vis) och på medeltidsmarknaden i Leksand men vi har också spelat Nationalsången på SM i kaninhoppning i Borlänge!!! Repertoaren bestäms av vilket framträdande vi har på g. En gång gjorde vi en notresa till Aulos i Stockholm där alla fick vara med och välja ut låtar. Annars är det jag (Eva) som ledare som inhandlar noter på nätet, efter eget initiativ och förslag från gruppen.

- Vad är era framtidsplaner?
Vi hoppas på att få komma igång och spela ordentligt tillsammans igen… snart… och återuppta vår repertoar och konserter vid olika gudstjänster. Vi brukar alltid spela på sommarens musikgudstjänster, både i Leksand och grannkommuner. Förhoppningsvis kanske vi kan få återses i sommar.

 

____________________________________



Länkar för att se mer av Sacra Obstinata:

Hornlåt från OreDjura Kyrka Feb-20 (Blockflöjter)

Mary's Question, Djura Kyrka Feb-20 (Blockflöjt, Piano och sång)



Foto 1: Gruppledare Evas konsert inför pensionen med Sacra Obstinata, kyrkokör, barn- och ungdomskörer.
Foto 2: Medeltidsmarknad


Rubriken; När int dôm spele då sjung dôm - såklart på byns mål. (När de inte spelar så sjunger de)

Text: Eva Kristensson & Alexandra Larsson

 

 

24 år av inspiration

2 May 2021

- Hej Frispel! Vilka är ni?

Frispel är en grupp som spelat ihop sedan 1997 med samma originalmedlemmar: Agneta Hellström, Göran Månsson, Claudia Müller. Från och med detta året även vår nyaste medlem slagverkaren Jesper Lagström som spelat med oss till och från några år nu. Vi spelar medeltids och renässansmusik med inslag av svensk folkmusik. Arabiska rytmer toppat med en gnutta norrländskt snus!


- Berätta mer, hur hittade ni varandra och är ni lika eller olika?

När man har spelat ihop i så många år som vi gjort, vi lärde känna varandra på Kungliga musikhögskolan 1986, och dessutom turnerat ihop 24 år då lär man verkligen känna varandra. Vi har alla olika sound och spelstilar och detta berikar verkligen gruppen.

Göran som kommer från en folkmusik-bakgrund har en mera avslappnad spelstil med mycket improvisatoriska inslag och en folkmusik-tajming när han spelar.

Agneta och Claudia kommer ifrån den mera klassiska bakgrunden med en mer direkt spelstil. Claudia turnerade många år på 90 talet med popgruppen Nordman. Dessutom var hon den första blockflöjtist någonsin att gå Diplomutbildning på Musikhögskolan. En annan erfarenhet och ett annat sound som berikar gruppen.

Jesper är en klassiskt skolad slagverkare med ett specialintresse av handtrummor och arabiska trummor och han har turnerat mycket med clowner utan gränser runt om i krigshärjade länder.

Agneta är väl den lugna och eftertänksamma skulle jag vilja säga. Och det är väl tur det för Jesper, Göran och undertecknad (Claudia) är oerhört snabba och spontana och förvirrade ibland. Agneta har dessutom turnerat många år som teatermusiker och bär med sig en enorm erfarenhet av att stå på scen. Dessutom var det på en av Agnetas Riksteaterturnéer i Australien som hon kom i kontakt med Didgeridoon som gett Frispel dess speciella sound.

Tillsammans har vi en enorm styrka. Vi kan varandra utan och innan och om tex någon råkar spela ett fel eller komma av sig, vi spelar aldrig med noter, så på en sekund är någon annan medlem där och ”täcker upp” improviserar ihop oss igen. Vi bär varandra.

- Spelar ni bara blockflöjt?

Vi har nästan 40 olika instrument med på våra turnéer och konserter. Blockflöjter i alla storlekar och folkflöjter från Sverige och olika delar av världen. Didgeridoos och en armada av slagverk. Handtrummor, cajun, darbuka, ramtrummor, slagbordun. Jag tror att vår speciella kombo av gammal musik och svensk folkmusik har fått många utländska arrangörer intresserade av Frispel vilket lett till att vi fått turnera en hel del utomlands.

- Ni har genomfört en Japan-turné, hur hamnade ni där?

Att vi kom iväg till Japan på turné är helt och hållet Görans förtjänst. Han är stor i Japan med egen fanclub! Han har jobbat länge på att vi skulle dit med vår medeltids- och svenska folkmusik och i februari -20 kom vi oss så äntligen iväg. En oförglömlig resa. Underbara konserter och miljöer. Det höll på att bli en katastrof då våra resväskor med instrument och scenkläder inte kom med på planet till Japan men tack vare Görans kontakter så lyckades vi på några timmar låna ihop instrument så att vi kunde genomföra första konserten. Turnén kröntes av att Göran gifte sig med sin japanska flickvän i ett vackert tempel. På bröllopsfesten underhöll Görans alla japanska folkmusikelever och spelade svenska låtar på pipor och nyckelharpor. Underbart!


Tyvärr kom coronan i vägen och vi kunde ej genomföra hela turnén men om allt går bra är tanken att vi ska tillbaka 2022 och slutföra konserterna.

- Hur bestämmer ni vad gruppen ska spela?

Vi brukar ha brainstorming repetitioner när vi leker fram arr och nya låtar. Letar ständigt efter repertoar som kan ”Frispeliseras” med vårt specifika sound. Vi är likvärdiga i gruppen och allas åsikter värderas lika. Repertoar bestäms tillsammans inom gruppen. Och nu med Jesper som medlem blir vi ytterligare en dimension rikare med hans musikaliska erfarenhet.


Pandemin har ju verkligen satt sina spår för alla i musikbranschen och så även oss. Tyvärr har vi inte träffats så mycket då inte alla numer bor i Stockholm, men det har blivit några workshops och inspelade konserter. Alla undervisar dessutom på Musikhögskolan, Kulturskolan och Folkhögskolor så vi har ändå hållit oss sysselsatta. Flera konserter och turnéer har blivit framflyttade så förhoppningsvis blir de av senare  under året. Men visst saknar vi varandra och spelandet ihop. Vi facetajmar och pratar och försöker komma på nya spännande koncept inför nästa år.


Vi inspirerar varandra hela tiden. Jag kan fortfarande bli andlös när jag lyssnar på mina kollegor under rep eller konserter. Vilken ynnest att få musicera med så bra musiker. Hur vackert de spelar och musicerar. Det är aldrig tyst på våra repetitioner… idéer finns det gott om.


- Hur siktar ni framåt?

I sommar väntar några sommarkonserter i kyrkor och några till konserter som fortfarande är på planeringsstadiet då det i nuläget är mycket svårt att veta när samhället öppnar upp för konserter med publik igen. Vi vill inget hellre än att få spela tillsammans och snart, förhoppningsvis, kan Frispel få underhålla och möta vår publik igen. Under pandemin så har man verkligen förstått betydelsen av musik och kultur och avsaknaden av denna.

 

Blockflöjten är ett fantastiskt instrument!!!

 

____________________________________



Länkar för att se mer av Frispel:

 

Hemsida Frispel

Frispels Facbook

Como Poden - Youtube


Foto: Frispel
Text: Alexandra Larsson/Claudia Müller

 

Hon får publiken att dansa

25 Apr 2021

Monika Roboz ber blockflöjtisterna i ensemblen att ta upp sina altflöjter, ställa sig stadigt med vikten bra fördelat över fötterna och med stabil hållning i överkroppen. Ofta startar det med F-dur skala och avslutas med någon riktig krånglig drill i pianogrepp. Med värme och finess guidar Monika sin ensemble genom uppvärmningen.

 

Musikkonservatoriet* i Falun är Monikas arbetsplats sedan en tid tillbaka, här undervisar hon idag i musikhistoria samtidigt som hon skriver kurslitteratur i ämnet. Detta sker i ett nära samarbete med AnnaKarin Hagegård som arbetat som ämneslärare före Monika. Men resan på konservatoriet börjar långt innan. När Monika kom till Falun 1988 fick hon ta över blockflöjtslärartjänsten på konservatoriet efter Gerd Holmgren. Tillsammans bildade de en ensemble, Monika berättar: Vi bildade då en ensemble tillsammans med Marit Nordin och två gemensamma elever och gav många konserter i Dalarna. Kvintetten blev en kvartett parallellt med att vi hade en ”elev-lärarensemble” tillsammans på konservatoriet i Falun. Som mest var vi 20 deltagare och hade flera konserter. Kvartetten blev en trio som blev en duo - som fortsatte med framför allt sommarkonserter runt om i Dalarna. Hela tiden ”roterade" våra yngre och äldre elever (från Falun, Borlänge, Leksand) med våra alltmer stadiga vuxna amatörer som glatt anslöt sig till vår ensemble. Idag är kärntruppen kvar, ca. 8 deltagare, men p.g.a. corona har vi inte kunnat spela på länge, tyvärr! 


Av egen erfarenhet vet undertecknad att ensemblen med de roterande äldre och yngre eleverna är en salig blandning av härliga människor. Jag frågar Monika hur hon får ihop en grupp med så olika individer. Några är unga studenter, några är hobby-spelare och en del sitter där med en lång och gedigen blockflöjtskarriär still going. Monika svarar, Tack vare engagerade kollegor har vi stöttat varandra och bara sett fördelar med att föra samman äldre och yngre blockflöjtister, just för att inspirera och få förebilder i musiken. Att flera vuxna amatörer anslutit sig och inte velat sluta har varit bonus! Jag har märkt att dynamiken som uppstår i en sådan åldersblandad grupp är fantastisk och helt unik. Det är musiken och kärleken till instrumentet som för alla samman - från 14 år upp till 80!

 

När gruppen spelat igenom renässans-stycket tittar Monika fundersamt sig omkring, och känner efter i kroppen. Har gruppen rätt tempo? Hon lägger ifrån sig flöjten och nynnar melodin samtidigt som hon dansar tidsenliga danssteg. Det är nämligen så att barock- och renässansmusik står på favoritlistan och när gruppen spelar upp stycket förgylls konserten med att Monika lär ut dansstegen till frivilliga i publiken.

 

Monika skriver: Jag har många fantastiska minnen, framför allt från när jag spelat tillsammans med andra i olika sammanhang, studietiden och kurser jag varit på och träffat andra blockflöjtister.  Engagemanget i Svenska Blockflöjtsförbundet (red anm. Monika hänvisar här till det tidigare förbundet) som var mycket aktivt under ganska många år, bidrog till att man lärde känna väldigt många (nästan alla!) som spelade blockflöjt. Men också alla elever jag träffat och den glädje jag känner när jag ser eller hör om hur bra det går för dem i sitt musicerande. Alla är så duktiga!

 

Bra förebilder för blockflöjten, konserter, lärare och kurser kan lyfta blockflöjten och få fler till att lockas spela blockflöjt menar Monika. Att välja blockflöjten som en yrkeskarriär måste vara varje blockflöjtist egna val. Många blockflöjtister väljer att kombinera musikerkarriären med lärarjobb. Monika själv är även krukmakare och driver sitt krukmakeri med sin man. Har ni vägarna för vackra Sundborn, utanför Falun, kan ni besöka Monikas sommarbutik i Sundbornby - ett stenkast från Carl Larsson-gården.

____________________________________

 

Foto: Medeltidskonsert i Sundborns kyrka 2012. Medverkande var även barnkörerna i kyrkan ledda av Beatrice Paping och Kuriosakören från Stockholm. Monika och hennes studenter på konservatoriet har samarbetat med Kuriosakören flera gånger, bland annat under medeltidsveckorna på Gotland.

 

*Musikkonservatoriet Falun är en högskoleförberedande gymnasial och eftergymnasial utbildning. Skolan har riksintag, vilket betyder att vi har elever från hela landet. Det är en tuff utmaning att som 16-åring flytta hemifrån och klara av att bo själv och att studera musik på hög nivå. Eleverna är väldigt målinriktade och i stort sett alla går vidare på högre utbildningar i Sverige eller utomlands. Konservatoriet har klassisk inriktning och även jazz - och folkmusiklinje samt en kompositionslinje.

Pop, rock och blockflöjt

18 Apr 2021

 

Ofelija Vuori är Borlängetjejen som snart tar studenten från Rytmus pop- och rockmusiker-program med blockflöjten i högsta hugg. Redan som 5-åring taggade Ofelija till när hon fick utmaningen av sin förskolelärare att hitta ett instrument hemma, lära sig en låt och spela upp på julavslutningen. Ofelija hittade en blockflöjt, lärde sig Bjällerklang på 1 vecka och stolt framförde hon låten på julavslutningen, sedan dess har Ofelija varit ett med flöjten.

Man känner redan i starten att det är här en tjej som studerar pop- och rockmusik med inriktning låtskrivning, komposition och sång. Ofelija har hunnit spela alla storlekar på flöjterna i olika ensembler men idag tar hon de flesta lektionerna på altflöjt. När studenten närmar sig här i vår så närmar sig även avslutet på den kommunala musikskolan. Det som stundar är nya äventyr i Göteborg.

Jag frågar Ofelija hur hon hittar inspirationen till övningen, hon svarar: Detta är faktiskt en ganska så svår fråga! Mitt största tips för att få igång övningen och faktiskt göra det roligt (för let’s be real, det är inte alltid superkul att stå och nöta frygiska skalor i alla tonarter) är att alternera mellan ett stycke, eller improvisation, som man tycker är superroligt att spela. Om du börjar med något du tycker är lättare och roligt som en uppvärmning så är det inte så svårt att komma in i att sedan spela de lite tråkigare övningarna. Ta även många små pauser så att du inte fastnar på samma ställe för länge. Avbryt även emellanåt och spela ett roligt och enkelt stycke för att påminna dig själv om varför du ens lägger ned tiden på det, det behöver då iallafall jag göra ibland.

 

Ofelija har just nu ett roligt projekt med sin lärare där de sätter ihop en duett med altblockflöjt och tvärflöjt. Annars blir det mycket sonater, Telemann och Loeillet står på repertoaren. Men det stannar inte där, när jag frågar Ofelija vad det bästa med blockflöjten är får jag svaret: Man kan spela precis alla olika genres och variera sig in i oändligheten och det finns alltid någon ny teknik som man kan prova för att få till ett annat sound.

Forskning visar att de som väljer att skriva ner sina mål har betydligt större chans att nå dem. Ofelijas mål för året är nu nedskrivet och jag väljer att outa det här. Det låter så spännande och jag ser fram emot att få höra Ofelijas egenkomponerade musik på konsert! WOW. Ofelija skriver musik i minimalistisk stil och de undanstoppade verken i datorn ska under året få liv - ett av dem ska framföras på konsert. Jag vill sitta i den publiken.

Vi avslutar den här artikeln med en efterlysning, jag citerar Ofeilja: Jag flyttar nämligen till hösten ner till Göteborg för fortsatta studier och det vore otroligt roligt att träffa någon/några att spela ihop med! Det behöver absolut inte vara en etablerad ensemble, men tycker du att jag låter som en rolig typ så hör gärna av dig så kanske vi kan spela ihop någon gång! (Mejla Blockflöjt Sverige så förmedlar jag kontakten).

Stort Lycka Till i Göteborg! Vi hoppas vi får fortsätta följa Ofelija och Blockflöjterna därifrån =)

 

 

Text: Alexandra Larsson

Blockflöjtens mångfald

11 Apr 2021

 

Jana Langenbruch var bara 6 år när byns blockflöjtist/cembalist Lore Everling lärde ut de första tonerna med blockflöjten, blockflöjtstonerna klingade genom den Tyska lilla byn. Det här blev starten för Janas långa blockflöjtskarriär som fortsatte i Tyskland på musikhögskolan Robert Schumann Hochschule i Düsseldorf, landade i Sverige på Kungliga Musikhögskolan för att sedan ta sig vidare till Schola Cantorum Basiliensis i Schweitz. 

Idag undervisar Jana på Stockholms kulturskola i Tensta och Spånga samt att Jana frilansar som blockflöjtist. Hon är involverad i två grupper, Brustna Hjärtan Barock som spelar barockmusik och Duo Fabula som spelar mer folkmusik. Jana är blockflöjtist i båda grupperna tillsammans med andra instrument. I Duo Fabula, som har en reportuar med både folkmusik och tidig musik, spelar Jana även folkliga flöjter. 

När jag och Jana först kommer i kontakt med varandra via vår mejlintervju skriver Jana direkt att hon kopplar blockflöjten med ordet Mångfald. Jag vill såklart veta mer, Jana berättar: Blockflöjten är ett så otroligt mångsidigt instrument. Tänk på all musik man kan spela på det, alla olika konstellationer och sammanhang. Och så är det inte bara ett enda instrument man ska lära sig när man spelar blockflöjt utan många olika instrument.

Jag räknade mina blockflöjter nu och jag har 40 blockflöjter här hemma. Det är flöjter av olika storlekar, olika modeller, folkliga pipor, kopior på historiska instrument från olika epoker och nya uppfinningar. Alla har sina specifika egenskaper, kräver olika sätt att spela på och är olika i klang. Det är förstås en utmaning att veta exakt hur alla instrument fungerar bäst, till exempel att veta exakt hur mycket luft det krävs för de olika toner och vilka grepp som fungerar bäst. Jag brukar öva på att byta mellan instrumenten, framförallt när jag har en konsert där jag har flera flöjter med mig.

 

En annan utmaning är att veta vilken flöjt man ska använda till vilket stycke. Jag brukar tänka på följande punkter:
* Vilken stämning det ska vara (A415 Hz, A440 Hz eller annat?), det kan variera beroende på vem man spelar tillsammans med.
* Vilken tid stycket kommer ifrån.
* Vilket omfång stycket har.
* Vilken musikstil det är.
* Vilken sättning tillsammans med andra instrument det är.
* Hur lättspelat eller svårspelat stycket är på instrumentet.
Sedan kan det vara så att jag fortfarande har några flöjter kvar att välja emellan. Såklart ska man välja flöjten man tycker att det låter bäst på och som passar bäst till stycket. Ibland kan jag faktiskt ändra mig flera gånger när jag jobbar med ett stycke tills jag är helt nöjd.

En blockflöjt hörs till exempel jättebra på höga toner men den hörs inte lika bra i det lägre registret och de låga tonerna. Här får man planera och tänka till när man sätter ihop stycket tillsammans med andra instrument. Om blockflöjten behöver komma fram med de låga noterna får de andra instrumenten tänka på att släppa fram blockflöjten. Alla instrument går att spela tillsammans med skriver Jana. Hon berättar att som ung så spelade hon blockflöjt i ett Rockband! Hon har gjort allt från kammarmusik till jam i folkmusikgrupper, orkestrar och en gedigen solokarriär. Jana skriver: Jag tycker att det är så roligt att spela blockflöjt just för att det finns så många olika konstellationer och samband man kan spela i. Återigen, mångfald.

 

____________________________________



Länkar för att se mer av Jana Langenbruch:

 

Hemsida, Jana Langenbruch


Jana på Youtube


Solistkonsert på Salsta Slott, Hösten-20

 

Duo Fabula


Duo Fabula, Spotify

 

Brustna Hjärtan Barock

Foto: Sofia Nordin
Text: Alexandra Larsson

Vårstäda din blockflöjt

4 Apr 2021

Att pyssla och ta hand om blockflöjterna tycker jag egentligen är det roligaste som finns! Jag kan sitta och pilla och pyssla hur länge som helst. Roligast är såklart att få ta hand om en flöjt som inte blivit ompysslad på bra länge och städa upp den så den får ett nytt liv.

Så här vid alla långhelger är det perfekt att klämma in en städdag så här kommer mina fix-rutiner. Både för plastflöjt och träflöjt. På träflöjterna har du också en light-variant att välja på om det känns osäkert att plocka ut blocket ur flöjten. Jag vill också poängtera att varianterna på hur man ska göra är lika många som det finns blockflöjtister, jag beskriver det som funkar för mig och mina flöjter.

Jag rekommenderar att:

1. Är du det minsta osäker - lämna bort flöjten för att få den ompysslad. 
2. Träna gärna först på en äldre flöjt som du inte är så rädd om.


Även om du följer mina steg så ansvarar du själv helt och hållet för din flöjt. 

Lycka till!

 

Plastflöjt:

1. Skölj rent flöjten under ljummet vatten. En plastflöjt kan du spola ren överallt.
(Om man lånar flöjter av varandra kan du även tvätta med diskmedel)
2. Topsa i hålen för att få bort smutsen där. 3. Torka delarna ståendes eller med en trasa.

 

Träflöjt - Allmänt

1. Här ser ni det jag använder för att fixa med mina flöjter. Jag har Moecks underhålls-kit av den enkla anledningen att det var det första kit jag började använda. Mollenhauer har även de ett kit som jag tror fungerar lika bra - och det finns såklart andra varianter också. (se länkar längre ned)

 

I kittet finns:
- Olja för flöjten.

- Antikondensmedel
- Borste,

I Moecks kit använder jag borsten från alt/tenor-kittet till alla flöjter. Jag tycker sopranino/sopran-borsten är för hård.

Det jag lagt dit själv är:
- Försvarets hudsalva

- Hammare
- Superfint sandpapper
- Tops
- Pinne med rundad ände
- Penslar

Du behöver också: 
- Handduk
- Hushållspapper
- Tålamod

 

2. VARNINGAR och OBSERVERA

 

- Labiet och vindgången ska vi vara Mycket rädda om och vi vill INTE att det kommer olja i vindgången.

 

- Använd inte produkter som kan ge dig allergiska reaktioner.

 

- Chansa inte, lämna bort blockflöjten om du är osäker.

 

- Vissa block sitter fast och går inte att ta ut, kontrollera så ditt block inte är pluggat på något sätt.

- Innan du börjar måste flöjten vara helt torr, jag låter den ligga och torka (inte spela på!) i minst 3 dagar innan jag pysslar om den.

 

- Lönn och Päron-flöjter sägs inte behövs oljas, jag gör det ändå för att städa den ;-).

 

Träflöjt - Lättare variant, Olja flöjten.

1. Dela isär flöjten i de delar som går. Börja med munstycket. Ta borsten och mät ut så du inte kommer upp med borsten i labiet. (De borstar jag anväder har en "plopp" på toppen som gör att borsten aldrig når hela vägen in). 

2. Håll dig över en handduk och droppa sedan olja över borsten. Sedan är det bara att borsta flöjtens insida så oljan sprider sig innuti.

 

3. Ställ munstycket upp så oljan inte rinner ner i vindgången.

4. Gör lika dant med alla flöjtens delar.

 

5. Använd en tops för att tvätta och få olja i finger-hålen.

 

6. Ställ delarna på tork på ett hushållspapper. 

7. Jag låter dem stå i några dagar så träet kan suga åt sig oljan. Torka sedan bort överflödigt med hushållspapper. (se den längre varianten nedan).

 

Träflöjt - Stora varianten, Blocka ur och olja

Flöjten måste vara helt torr
innan du försöker banka ur
blocket! Kom ihåg att din flöjt
är ditt ansvar.

1. Jag använder en pinne som
jag rundat i ena änden, du kan
såklart ta vad som helst. tex
skaftet på en träslev. När du
bankar så håll pinnen mot
blocket i flöjten och blocket
ska börja röra sig direkt.

2. Här kan man nu hitta allt möjligt mindre fräscht... Torka försiktigt rent blocket med en tops för att få bort missfärgningar och eventuellt mögel.

Sitter något riktigt hårt så använder jag ett mycket fint sandpapper. OBS - man vill inte sandpappra i träet, bara i smutsen. I bland kan blocket vara lite "fnösigt" då sandpapprar jag bort fnöset.

3. När blocket ser rent ut
använder jag sedan en pensel
och stryker på Antikondens i
samma rikting som luften åker
genom flöjten. 

 

4. Ställ blocket på ett
hushållspapper och låt det
torka.

5. I munstyckets vindgång gör
jag likadant, jag använder en
tops för att göra rent.
6. När det ser rent ut (kolla kanterna) så penslar jag med Antikondens i samma riktning som vi luften går genom vindgången. 7. Mät sedan med borsten så
att oljan inte kommer upp i
vindgången, olja borsten och
borsta insidan på munstycket.

8. På labiets utsida kan du
stryka lite olja fösiktigt -
ungefär från där penseln är på
bilden och utåt, inte in i
vindgången.

9. Ställ munstycket på ett
hushållspapper för att torka,
låt inte oljan rinna in i
vindgången.

10. Olja sedan insidorna på övriga delar, precis som i den
lättare varianten ovan, med olje-borsten.

 

11. Hålen på flöjten kan man, om de är skitiga, först topsa rent
och sedan olja med pensel.

12. Ställ alla delar på ett hushållspapper och nu, igen, tålamod.
Jag låter de stå i några dagar för att träet ska ha hinna suga åt
sig oljan ordentligt.

När man väntat på oljan i 1-2
dygn.

13. Jag lindar hushållspapper
runt min tidigare "banka ur
blocket-pinne".
 14. Torkar ur överflödig olja i
alla delar.

15. Tryck i blocket igen. Det
ska klicka sig på plats lätt och
smidigt.

16. Passa på att smörja
korken/tråden med något
sorts fett, jag använder
försvarets läppbalsam, när de
som följer med flöjten är slut.
 

Ser tabellen utdragen och kostig ut? Jag kan tyvärr inte hitta vad som skapar detta i vissa vyer.

Sedan kan du ÄNTLIGEN börja spela på flöjten igen. Jag har hört att man kan behöva spela in sin flöjt igen, det har jag aldrig varit med om... jag spelar på som vanligt direkt. 

När jag sitter och pysslar får jag oftast sällskap av en till i familjen som pysslar om sin egna flöjt. Så mysigt.

Hoppas det går bra för dig och din flöjt nu. Men kom ihåg, lämna hellre iväg din flöjt till någon som kan än att chansa om du känner dig osäker.

Jag är inte sponsrad av någon för det här inlägget men jag vill ändå flagga för att Fredmans Musik har en avdelning för skötsel. Där kan du shoppa oljor, antikondens etc. 

Lycka till!

Tips till dig som vill komma igång!

1 Apr 2021

 

Alla kan när som helst börja spela Blockflöjt! - Det är aldrig för sent!

Det är ett fantastiskt instrument som går att göra otroligt mycket olika med. Under det första kvartalet har jag samlat ihop intervju-underlag från 12 olika blockflöjtister i olika åldrar - här kommer tipsen till dig som funderar på att börja med Blockflöjt: 

 

Hitta ett sammanhang där du kan spela med andra, det lär man sig otroligt mycket på. Och försök hitta en lärare, man behöver lite guidning och stöd i början.

- Oline Sörensen

 

Bli inte oengagerad av blockflöjtens ibland dåliga rykte och få spelare, spela oavsett det om det verkligen det är något du vill testa på. Och ta det långsamt - blockflöjten är som vilket instrument som helst, det tar tid att lära sig vissa saker men i slutändan blir resultaten värt det. Och spela det du vill spela, det finns inget rätt eller fel stycke/stil. 

- Lovisa Friman

 

Börja! Och köp en flöjt i trä, det behöver absolut inte vara en dyr modell, bara det är trä och inte plast så kommer det låta mycket bättre.

- Klara Hellström

 

Låna en blockflöjt av någon och prova spela. Åk till en musikskola och be att få börja ta lektioner.

-Anges Fändriks

 

Mina tips till andra som vill börja spela blockflöjt är att gå med i blockflöjtsgrupper som finns på tillexempel facebook där man kan hitta andra som spelar. Där kan man nog få tips på kurser eller personer i ens närhet som kan lära ut. Sen kan man också lyssna på duktiga blockflöjtister så att man får inspiration! 

-Emilia Friberg

 

Tveka inte, det är kul! ☺ Det låter eventuellt ganska illa i början men kolla på Sarah Jefferys youtube-kanal, ta hjälp av någon bra lärare, börja spela i ensemble så snart det går och åk till medeltidsveckan i Visby så kommer du inte ångra att du började.

-My Eklund

 

Du är inte ensam! Vi är många, många som tar upp flöjten igen efter långt uppehåll, vi är många som drömt som flöjtspel sedan det första åren i skolan, vi är många som testar oss fram på olika workshops och kurser utan att vara proffs - haka på du med!

- Alexandra Larsson

 

 

---------------------------

Nu hoppas vi att du blir lika taggad som alla oss på att spela blockflöjt! 
I Facebook-gruppen "Blockflöjt i Sverige" kan du hitta tips och råd samt få kontakt med en blockflöjtslärare för lektioner - i dagens läge finns det lärare som kör digitalt - Perfekt!

 

 

 

Peppen i replokalen

21 Mar 2021

My var bara 6-7 år då hon såg Dan Laurin spela Vivaldi på teven, det var det vackraste hon hört och från och med den stunden började arbetet med att få föräldrarna att anmäla till blockflöjtslektioner.

 

Som tur var fick My börja spela blockflöjt redan som 7-åring och idag har hon ett fantastiskt CV: Kungliga Musikhögskolan, Musikhögskolan i Malmö, Escola Superior de Música e Artes do Espectáculo och Karolinska Institutet. My frilansar nu som blockflöjtist, undervisar på Nordiska Musik Gymnasiet, driver ensemblen Kondens och arbetar deltid som psykolog. Det är ingen tvekan att här står tiden inte still utan utvecklingen fortsätter hela tiden.

 

My tillsammans med Kondens har under året flera spännande projekt framför sig, de arbetar med flera nya kompositioner som skall uruppföras, bland annat verk av kompositörerna Ida Lundén och Per Egland. Dessutom så väntas det ett nytt album till hösten. My berättar att många av de samarbeten och utlandskonserter som också finns i målbilden tyvärr är pausade på grund av pandemin men vi kommer till sommaren se Per Eglands verk och eventuellt konserter i Tyskland. Så spännande! Blockflöjt Sverige hoppas på att få rapportera om allt som händer.

 

 

I vår mejlintervju frågar jag My hur hon hittar inspirationen till att öva, svaret det kommer här:

 

Det finns inget bättre än att öva (för det mesta i alla fall), kan låta klyschigt men jag mår bra när jag övar. Min sambo brukar säga att jag ska sticka iväg och öva om jag är på dåligt humör. Nackdelen med att använda övning som mental avslappning och lösgörande för emotioner är att den inte alltid blir effektiv och får den kvalité som kan vara eftersträvansvärt. Det positiva är att man trivs i övningslokalen.

 

Jag brukar få min övning rolig genom att tillåta mig att göra lite vad jag vill. Jag tar t.ex. med kaffe i termos till replokalen, jag läser dagstidningar medan jag övar skalor, jag kan hitta på övningar åt mig så som att stå på ett ben och blunda medan jag spelar något parti utantill.

 

Jag tror att övning kan bli väldigt roligt när man har eller tar sig…
1) tid till att öva.
2) har bra instrument.
3) är kreativ och själv hittar på övningar eller leker med material.

4) använder sig av att spela in sig själv och lyssnar efteråt.

5) tar pauser och t.ex. tittar på facebook/instagram.

6) sätter upp rimliga mål för vad man ska hinna med.

7) planerar upp övning inför t.ex. instudering av ett nytt verk så att tidsplanen inte är orimlig.

8) tar hjälp av andra om man fastnar på något.

9) kan tillåta sig själv att känna sig nöjd med att egentligen bara infinna sig till övningen och göra i alla fall ungefär vad man tänkt.

10) att lyssna på inspelningar under tiden man har övningstid, antingen för att höra andra musikers sound, andras tolkningar av ett verk eller lyssna på något helt frånskilt det man håller på med.

Detta bara för att få inspiration under övningen och ev. nya perspektiv/infallsvinklar på det man håller på med.

Jag vet inte hur det är för er andra läsare men jag känner att jag vill öva tillsammans med My, vilken härlig känsla i replokalen. Jag blir så peppad! My berättar: Att få möjlighet att uttrycka sig och beröra samt att alltid ha något att jobba på, utveckla och växa tillsammans med. Det är hennes bästa med att spela blockflöjt.

 

____________________________________



Länkar för att se mer av My Eklund:

 

Hemsida My Eklund

 

Mys senaste konsert - youtube

 

Kondens hemsida

Kondens Facebook

Kondens Storslagna Vetenskapliga Musikaliska Cirkus


Foto: Patrik Bonnet
Text: Alexandra Larsson

Känslan i musiken inspirerar

14 Mar 2021

 

Idag möter vi en blockflöjtstrio som skapar blockflöjtssättningar av orgelmusik, blandar 90-tal med barock och lyfter varandra genom deras olika styrkor.

 

-Hej Trio Venti! Vilka är ni?

Vi är en svenskisraleisk trio bestående av Klara Hellström, Alicia Petersson, och Yael Tishler. Vi alla är väldigt ambitiösa och drivna, men vi har olika styrkor i vårt musicerande. Vi arbetar tillsammans väldigt bra men utanför musiken är vi väldigt olika och har olika intressen. Vi har nu spelat ca 1,5 år, från hösten 2019 när vi alla träffades på Kungliga Musikhögskolan.


- Vad spelar ni för musik? 

Vi spelar all möjlig musik från renässans till nutid och även folkmusik. Det vi tycker mest om är att spela 1900-tals musik, bland annat har vi spelat musik av Staeps. Sen ligger såklart barocken nära hjärtat precis som för de allra flesta blockflöjtister. Just nu håller vi på att spela ett stycke av Bach som i original är skrivet för orgel. Organister spelar ju 3 stämmer samtidigt, två handstämmor och en fotstämma, så passar perfekt för 3 blockflöjter. VI spelar det på sopran, alt och basblockflöjt. 

 

- Hur bestämmer ni vad ni ska spela? 

Ibland bestäms repertoar baserat på ett specifikt konserttillfälle, till exempel efter tema eller längd på styckena men oftast går vi helt på lust om vad vi vill spela. Sen finns det inte jättemycket skrivet för blockflöjtstrio, utan mycket är skrivet för kvartett eller om vi går tillbaks så långt som till renässansen kan det vara 7-8 stämmor, vilket vi på tre såklart inte kan fylla. Så ibland bara kör vi på vad som fungerar helt enkelt! Ofta snor vi också repertoar från andra instrument, allt går ju om man bara vill! Att gå på musikhögskola har också sina fördelar med det finns kontakter, bland annat har Yael en vän från sina tidigare studier i Israel som är kompositör. Han har skrivit två stycken till oss som vi ska uruppföra senare i vår. 

 

- Hur hittar ni inspiration? 

Vi hittar inspiration genom styckena vi spelar. Vi hittar en speciell känsla kring varje stycke och inspireras att öva vidare för att upptäcka mer. Konserter är också viktiga för oss och en konsert är alltid ett bra mål att arbeta med. Även publikkontakten är väldigt givande. 

 

- Får vi ser er på scenen snart? (Även om det är digitalt) 

Tyvärr har pandemin gjort det svårt för oss att få spela konserter, men vi har ett fåtal konserter inplanerade i skolan. Än så länge får vi inte ta emot publik på KMH, men de sänds live på youtube. Vi lägger ut på vår Facebook-sida när vi har konserter, både live och digitalt!

 

- Vilka är era framtidsplaner?

Så fort pandemin lugnat ner sig vill vi ut och spela massor! Ett långsiktigt mål är att spela in en trio-cd, vilket är en dröm vi har.

 

 

____________________________________



Länkar för att se mer av Trio Venti:

 

Instagram: @trioventi

 

Facebook

 

Youtube-kanal

Blockflöjt Sveriges artikel om Klara Hellström


Foto: Trio Venti
Text: Alexandra Larsson/Klara Hellström

Debutalbum med Ræes sonater

7 Mar 2021

 

Jag blir alldeles varm i hjärtat när Blockflöjt Sverige får mejl av er blockflöjtister, så fantastiskt roligt. Idag ska vi få träffa Clara Guldberg Ravn, en dansk blockflöjtist som studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för prof. Dan Laurin. Idag är Clara en frilansade kammarmusiker och solist.

 

Claras gedigna arbete har resulterat i flera stipendium i både Danmark och Sverige, hon har även kammat hem två fina priser tillsammans med flöjterna. 2018 vann hon tävlingen EAR-ly för instrumentalister och sångare från Norden och Baltikum och tio år innan när hon var 15 år vann Clara en guldmedalj i Berlingske Klassiske Musikkonkurrence.

 

2020 släppte hon sitt debutalbum som är det första av två album i ett mycket spännande projekt. På albumet har hon samarbetet med flera fantastiska musiker - Anna Paradiso (cembalo och hammarklaver), Mats Olofsson (cello) och Jonas Nordberg (lut). Albmunet släpptes på det tyska skivbolaget, Arcantus. I vår mejlintervju skriver Clara: Under mina studier på KMH fick jag nyss om att det fanns en dansk tonsättare som jag, och många med mig, inte kände. Jag kollade upp honom och hans musik och såg att han hade skrivit några riktigt bra sonater för flöjt. Ræhs levde från 1702-1766 och föddes i Horsens (en mellanstor stad i Jylland), jobbade i Århus och reste till båda England och Tyskland innan han hamnade i Köpenhamn. I Köpenhamn spelade han flöjt i Hofviolonbanden (senare det Kongelige Kapel) och sökte också anställningen som stadsmusiker i Köpenhamn (han hade varit stadsmusiker i Århus), men fick inte anställningen. Det var ovanligt för en stadsmusiker att komponera musik (deras jobb var att spela musik till ceremonier etc i staden), men Ræhs skrev musik och har med all sannolikhet skrivit mer än vad som finns kvar i dag, vilket endast är 15 sonater för flöjt och basso continuo och en Menuett. Musiken är skriven i galant stil och är elegant, virtuos, intrikat och innerlig. Det förundrar mig fortfarande att en man från Horsens på mitten av 1700-tallet kunde skriva sån musik. Ræhs sonater är inte tidigare inspelade i sin fulla längd trots att musiken är fantastiskt bra! Denna skiva är första av två skivor som tillsammans kommer innehåller samtliga hans 15 sonater.

 

Musiken är i original skrivet för traversflöjt och därför har Clara spelat in musiken på en voice flute. Som pricken över i:et finns noterna på Ræes sonater att ladda hem, länk längre ned. Clara arbetar flitigt med flera projekt samtidigt som inspelningarna av andra albumet närmar sig. Alla projekt och mer information hittar ni på Claras hemsida.

 

 

____________________________________



Länkar för att se mer av Clara:

 

Claras hemsida

Instagram: @clara.guldberg.ravn

 

The Flute Sonatas by Martinus Ræhs, Spotify

 

Youtube-kanal

 

J. S. Bach, Courante from Cello Suite no. 1, Youtube

 

Länk till Ræes sonater - noter

Två blockflöjter är målet

28 Feb 2021

 

Agnes Fändriks är tjejen som kollade in blockflöjt på Youtube och laddade hem noter från nätet redan innan hon började ta lektioner.

 

Idag möter vi Agnes, en 11-årig tjej som fyller sin fritid med hästar, simning, orientering, katter, kompisar och Blockflöjter såklart. Agnes är inne på sin fjärde termin med blockflöjt och har redan börjat spela på den lite större alt-flöjten. Agnes berättar i vår mejlintervju: Altblockflöjten har lägre toner än sopranblockflöjten och jag gillar dom lägre tonerna bättre. Jag lånar den altblockflöjten som jag spelar på nu, men jag vill gärna ha en egen.

Agnes har nu två flöjter att jobba med och det blir målet för året 2021, att bli bättre på både sopranen och alten. Lektioner tar Agnes en gång i veckan då läraren kommer ut till byskolan. Jag frågar Agnes hur man hittar inspirationen till att öva? Agnes svarar: När jag övar hemma märker jag att jag lär mig mer på lektionerna. Det bästa är att man lär sig något nytt varje gång man spelar.

 

Agnes fastnade för blockflöjten då hon fick prova att spela på kulturskolan. Hon tipsar de som funderar på att börja att göra likadant. Prova spela och fråga efter lektioner på den lokala kulturskolan. Agnes berättar flera gånger att hon spelar för att det är roligt och visst kan vi bara hålla med.

 

Jag frågar Agnes om hon vill jobba med blockflöjt när hon blir vuxen. Svaret blir Kanske, jag har inte tänkt på det innan. Men en sak är säker - Agnes kommer fortsätta spela så länge det känns roligt. Så klokt.

 

Lycka till med den nya alten Agnes, önskar Blockflöjt Sverige

 

 

________________________

Text: Alexandra Larsson

Kandidatexamen närmar sig

21 Feb 2021

 

Klara Hellström är 22-åringen som blev lurad till att börja spela blockflöjt. Nacka Musikskola hade musikdemonstration och blockflöjtsläraren snurrade flöjterna så hon kunde spela greppen till Pippi Långstrumps signaturmelodi medan eleverna samtidigt fick blåsa i flöjten. Klara fastnade direkt! Lurad eller smart av läraren? 

 

Klara pluggar idag sista året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon läser kandidatprogrammet i tidig musik. Målet för 2021 är att slutföra sina studier. Klara tar individuella lektioner, lektioner i kammarmusik och musikteori. Övrig tid spenderas med blockflöjtstrion Trio Venti samt andra projekt med andra instrument. Klara skriver: Det är roligt med projekten jag har utanför skolan för de är så olika. Med trion finns det mycket repertoar medan det inte finns mycket repertoar alls när jag spelar med min violast. Istället får man då sno repertoar från andra instrument eller arrangera själv. Repertoaren skiljer sig också åt rent genremässigt mellan projekten. Genom mina projekt kan jag spela musik från alla olika tidsepoker och genrer, och inte bara fastna i barockträsket (som för all del är ett trevligt träsk...). 

 

Telemann är en av Klaras favoritkompositörer och hennes slutarbete för kandidatexamen grundar sig på Telemanns solofantasior. En uppgift, att spela igenom alla 12 fantasior, under årskurs två resulterade i att Klara fortsatte arbetet med Telemanns verk. Hon analyserar hur Telemann, som reste en hel del, har influenser av olika barockgenrer i sina stycken. Klara berättar: När man skriver ett examensarbete på kandidatnivå måste man ha med en analys-del som man kan vinkla på lite olika sätt. Jag har därför valt att vinkla det efter barockgenrer och har gjort analys där jag hittat italiensk barock, fransk barock, tysk barock och folkmusikinslag i Telemanns fantasior. Idag är jag nästan klar med arbetet, bara lite finslip kvar! 

 

Klaras slutmål är att bättre förstå de olika barockgenrerna för att kunna få en bättre interpretation då hon spelar. Interpretation betyder ungefär ’hur man tolkar’. Klara berättar att mer kunskap medför att det blir lättare att sätta sin egen prägel på musiken man spelar. Som vi längtar till att få ta del av Klaras examensarbete - jag blir i alla fall mycket nyfiken!

Klaras tips till er som funderar på att börja spela blockflöjt är att bara Börja! Men också att köpa en flöjt i trä, det behöver inte vara en dyr flöjt men en i trä är värd sin peng för det bättre ljudet man får.

____________________

Text: Alexandra Larsson

Det bästa är att det låter så fint

14 Feb 2021

Emilia Friberg är tonårs-tjejen som med en blockflöjts-trio redan varit förband åt Gävles Symfoniorkester, har en plats i GUF (Gävles Ungdoms Folkband) och spelar både på blockflöjt och på tvären.

 

Emilia fastnade för blockflöjten då kulturskolan kom på besök i årskurs 2, hon fastnade direkt och har sedan dess spelat blockflöjt. Jag tror att det bästa med att spela blockflöjt är att jag tycker att det låter så fint, och det är väldigt kul att spela, jag kommer nog aldrig att tröttna på det. Det är också kul att få visa för folk att blockflöjten inte bara är ett nybörjarinstrument som låter dåligt. Skriver Emilia i vår mejl-intervju.

Förutom att spela på kulturskolan pluggar Emilia andra året på estetprogrammet på Vasaskolan i Gävle. Under skoltid spelar hon både blockflöjt och tvärflöjt. Jag blir imponerad över hur Emilia hittar möjligheter till spel på flera sätt, hon berättar: Jag brukar gå på läger och kortare kurser ibland när det dyker upp! Annars så spelar jag ju som sagt i GUF, det finns en tjej i GUF som spelar klarinett men som också är duktig på blockflöjt som jag brukar spela med. Sen brukar jag spela lite med personer från min skola och så spelar jag med Ockelbo spelmän ibland.

 

Klassisk musik, folkmusik, jazz och blues är lite av det som finns i Emilias repertoar. Hon hittar inspirationen till att öva genom att lyssna på musik, oavsett instrument eller stil, gillar man det man hör blir man sugen på att öva skriver Emilia. 2021 siktar Emilia på att bli bättre och att spela mycket! I framtiden lutar det just nu åt att bli lärare för både blockflöjt och tvärflöjt.

Emilias tips till dig som vill börja spela blockflöjt är att gå med i blockflöjtsgrupper på Facebook. Där kan man få tips och kurser och personer i ens närhet som kan lära ut. Lyssna också på andra blockflötister, där hittar man inspiration.


__________________________

Text: Alexandra Larsson

Hoppas fler lockas till blockflöjten

7 Feb 2021

 

Lovisa Friman älskar stycken som är snabba och livliga, stycken hon kan sätta sin personliga touch på. Samtidigt gillar hon att spela långsamma stycken med melankolisk ton, det var under ett sådant stycke som något speciellt hände. Lovisa övade mycket och ordentligt på 'Stilla Natt' inför en julkonsert, hon blundade och kände något magiskt. Lovisa berättar att allt bara stämde i det ögonblicket vilket lyfte självförtroendet och glädjen till att öva.

Lovisa är 15 år och studerar blockflöjt två gånger i veckan på kulturskolan i Leksand. Hon har lektioner själv med sin lärare Marit och lektioner tillsammans med en annan elev. Lovisa berättar att det bästa med blockflöjten är att man kan spela så mycket olika musik.

 

Jag frågar Lovisa hur hon hittar inspirationen att öva: Helt ärligt så kan det ibland vara rätt så svårt att hitta motivationen eller inspirationen, då man ibland tänker att det går att göra senare och att man inte behöver göra det nu - vilket inte är bra, börja så fort så möjligt även om du bara ska öva en liten stund! Jag brukar öva och spela de stycken jag tycker är roligast först, och sen spela det som måste övas. Då får jag motivation till att fortsätta spela. Ibland så kan jag också googla stycken så jag kan spela olika låtar jag gillar på blockflöjten, detta gör jag speciellt under loven då det är lätt att jag förlorar motivation.

 

Jag märker att Lovisa har en struktur och ordning jag inte hade när jag var 15 år så jag frågar Lovisa om hon har rutiner då hon spelar: Inte strikta rutiner, men jag börjar med att värma upp min följt och mina fingrar genom att göra olika övningar. Sedan väljer jag stycken att spela, spelar igenom de några gånger och kanske jobbar på att förbättra några områden. Om det finns något som jag måste öva inför, som en konsert till exempel, går jag igenom det först och spelar det långsamt, så jag får med allt och så att jag vänjer mig vid stycket jag ska spela. Jag brukar också spela olika sorters blockflöjter, som alt och bas, för att variera det lite grann. 

 

Lovisa hoppas att fler vågar komma igång med blockflöjten trots dess lite dåliga rykte som skolinstrument. Lovisa tipsar att det är bara att testa(!) och spela det du känner för att spela, det finns inget rätt eller fel för blockflöjten.

 

Det ska bli otroligt spännande att få följa Lovisa under våren 2021 då hon ställer upp med ett bidrag i en musiker-tävling för unga musikanter i Dalarna. Tävlingen går nu digitalt och undertecknad vet att förberedelserna är i full gång! Förutom tävlingen är Lovisas mål för året är att bli ännu skickligare blockflöjtist och mer specifikt bli snabbare på de större flöjterna.

Nu hejar vi alla på Lovisa i tävlingen! Stort Lycka till önskar Blockflöjt Sverige.

 

Text: Alexandra Larsson

Det finns hjältar - och superhjältar

31 Jan 2021

 

 

Det finns hjältar och så finns det superhjältar. Min premiär-artikelserie på Blockflöjt Sverige kan inte avrundas utan min superhjälte, Marit Westblom Nordin.

 

Marit fick sina första lektioner redan som 6-åring då hennes storasyster (11 år) övade inför att bli musiklärare. Årskurs 2 och 3 var i Rättvik, där Marit växte upp, två obligatoriska år med blockflöjt. I årskurs 4 tog Marit klivet till klarinett för att redan efter ett år tröttna och bli övertalad att testa blockflöjten igen och då sa det klick, som Marit beskriver det, sedan Marit var 11 år har det varit blockflöjt som gäller.

 

Tillsammans med Gerd Holmgren la Marit grunderna för det som skulle bli studier vid musikhögskolan i Stockholm. Marit skapade tillsammans med Agneta Hellström och Sylvia Lind ”Trio Regina” som snart skulle bli världens största trio, de fyllde kyrkor med blockflöjtsmusik under somrarna och snart fylldes trion på med Basso Continuo, Pelle Halvarsson på cello och Bjarne Löwdin på cembalo och blev då Trio-Regina-ensemblen.

Som tur är, för alla Marits Dala-elever, så flyttade Marit tillbaka till Dalarna och sedan 1989 är Marit  blockflöjts-lärare vid kulturskolan i Leksand. Inför min terminstart i årskurs 2, 1993, fick jag hem ett papper att det var dags för mitt introduktions-år på musikskolan, ett år med blockflöjt. Jag var åtta år och supertaggad! Marit spelade på en tenor för att visa gruppen tydligt hur vi skulle ta greppen på våra sopraner, jag tittade avundsjukt på tenoren. I slutet av introduktionsåret fick vi komma på musikskolans öppna hus och Marit visade upp hela blockflöjtsfamiljen. Jag drömde att jag spelade de där stora flöjterna…

Det var givet att jag skulle fortsätta spela blockflöjt för Marit, snart fick jag börja med alten och inom något år så satt jag med i en blockflöjtsensemble och spelade bas-blockflöjt. Vi var en stor och ung ensemble som mixade flöjterna hej vilt. Jag frågar Marit hur det är att arbeta som blockflöjts-lärare: Det är inspirerande att undervisa tycker jag. Att få uppleva deras möte med instrumentet och även musiken. Med nya elever är det kanske första gången. Det är väldigt speciellt. Vissa elever får man behålla ett tag och kanske då också medverka lite i deras utveckling. Mötena med dessa elever brukar bli extra givande för mig. Men det roligaste är att undervisa eleverna i ensemblespel. Bygga upp en repertoar och spela konserter för det är då jag lyckas bäst med att få dem att förstå varför de spelar blockflöjt tycker jag.

Marit är även musiker i flera konstellationer, bland annat så spelar hon i Monika Roboz blockflöjtsensemble ”Recorder Consort” tillsammans med Gerd Holmgren, ensemblem är idag en stor ensemble med ca 10 vuxna blockflöjtsentusiaster, gruppen gästas och lyfts även av Monikas och Marits yngre elever. En annan grupp, utan namn, startades ”på skoj” men med flera spelningar i bagaget så övas det nu inför konserter tillsammans med kontrabasisten Anders Olsson och organisten Fumiko Okino. Hemma i familjen musiceras det också flitigt, Marits man spelar trombon och Marits dotter spelar oboe vilket skapar härliga duetter med blockflöjterna.

 

Jag tror inte Marit, 1993, anade att hon skulle dras med en av eleverna även 28 år senare. Marits undervisningsmetod, att få upp oss på större (alla) flöjter och få ihop oss i blockflöjtsensemble tidigt är ett vinnande koncept! När jag pratar med andra hobbysar så växer min tacksamhet för den bredd Marit smart undervisat och undervisar oss i.

 

Stort TACK Marit för att du inspirerat mig och så många andra till musiken. Snart, mycket snart, hoppas vi fylla Leksands Kyrka (med flera?) med ljuden från blockflöjt, orgel och kontrabas.



Foto: Per Westblom

Text: Alexnadra Larsson

____________________________________



Länkar för att se mer av Marit:

 

Sonat i F-dur, Vivace, G. Ph. Telemann

Blockflöjt på distans

24 Jan 2021

 

Vi behöver alla tänka om i och med pandemin, Göran Månsson som är 1/4 av Folk Flute Academy samarbetar med Härnösands Folkhögskola, i somras kunde vi se annonserna om ett distansår i Folkflöjt. Jag blir såklart nyfiken på hur det gått att utbilda flöjt på distans.

Göran Månsson studerade på Kapellsbergs musikskola i Härnösand innan det blev Stockholm och musikhögskola, Göran läste klassiskt musikerutbildning för Clas Pehrson. Detta kompletterades med kurser i pedagogik. Efter utbildningen började Göran arbeta som musiker direkt. Med uppdrag hos skolor och ålderdomshem löste sig privatekonomin och lade grunden för att vad som skulle bli Görans meritlista. Efter 10 år som arbetande musiker släppte Göran sitt första album ’Inland’. Här får vi höra de vackra folkmusiktonerna som blivit Görans sigill. Efter albumet checkar Göran av Melodifestivalscenen tillsammans med folkpopgruppen Sarek, turné med Nordman men även de stora barock Opera scenerna på Drottningholm.

Som musiker i flera grupper, Bazooka Sub Trio med Kim Person och Kristine West, Månsson&Åberg, Göran Månsson Band och medeltidsmusik med Frispel som nu har funnits i över 25 år har musiken tagit Göran ut i världen. Europa, USA och regelbundet även Asien där han varje år turnerar framför allt som soloartist.

 

Under 2021 får vi hålla extra koll efter ’Tultenpesä’. Ett svenskt-finskt projekt där Göran tillsammans med 5 stycken folkflöjtspelare släpper ny platta nu i vår. Med från Sverige är också Jonas Simonson.

 

Under året som gått har basen varit Görans hemmaplan Haverö, Medelpad där han fokuserat på undervisning. För över 10 år sedan startade Göran, Gunnar Stenmark, Mats Berglund och Dan Lundberg Folk Flute Academy, den har sedan starten fungerat som en bas för Görans kurser och workshops. Under läsåret 20/21 och genom samarbetet med Härnösands Folkhögskola har Göran distans-undervisat 14 elever i folkflöjt - med deltagare från Sverige och Japan har kursen blivit en succé. Göran berättar, Jag tycker att det går ganska bra faktiskt. Men blir väldigt trött av att undervisa online. Man måste vara extremt tydlig i instruktionerna och fokuserad. Önskvärt skulle förstås vara att man kunde ha både livelektioner med onlinelektioner men det går inte i nuläget. Den enda riktiga sorgen är att det inte går att spela tillsammans med eleverna. Det går helt enkelt inte med de plattformar som finns nu. Göran berättar att kursen snabbt blev fullbokad och trots att de bara står i startgroparna för marknadsföringen om kommande läsår så finns det en intresse-lista.

 

Göran undervisar även på Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds Musikhögskola samt mindre uppdrag på andra folkhögskolor. Jag frågar Göran vad det är som driver honom till att undervisa? Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter och de låtar jag tycker om. Jag känner en oerhörd glädje när jag ser nöjda kursdeltagare som har kunnat inspirera.

 

Göran skriver även i vår intervju att han längtar efter att få spela konserter igen och jag kan lova att vi är en hel publik som väntar på att få sitta och njuta till Görans vackra folkmusik-toner igen, så länge snurrar Spotify.

 

 

Foto: Pressbild & Privat

 

____________________________________


Den 16 januari 2021 meddelar Sundsvalls Tidning att Göran fått Sundsvalls tidning och SCA:s Jubileumsstependium. GRATTIS önskar Blockflöjt Sverige!


Juryns motivering:

Göran Månsson får 2021 års jubileumsstipendium för att han är en av landets främsta utövare av folkligt flöjtspel, för att han bidragit till att återuppväcka och bevara en tradition och ett instrument som riskerade falla i glömska, och för att han gjort Haverö och Medelpad till ett centrum för detta numera så populära och växande område inom svenskt musikliv.


Källa: st.nu

 

____________________________________



Länkar för att se mer av Göran:

 

Göran Månsson, hemsida

 

Folk Flute Academy

 

Görans spotify

Blockflöjt, kärlek och business

17 Jan 2021

 

Ingegerd Fredman är blockflöjtsläraren som även undervisar i violin, viola och ensemblespel. Under en utbildning på Framnäs Folkhögskola år 1976 fick hon höra Vivaldis toner, på blockflöjt, från ett av övningsrummen, där inne övade Roger Fredman för fullt. Vid den här tiden hade Ingegerd ett annat efternamn - men se vad blockflöjtsmusik kan göra. Ingegerd tog ett sabbatsår med violin-spel, för att de båda skulle kunna ta sin examen samtidigt. <3

När paret sedan skulle ut i världen med sin kunskap landade de i Skövde, delandes på en heltidstjänst, arbetet delades upp så att Ingegerd undervisade i fiol, spelmanslag och orkestern Fredmanslaget och Roger i blockflöjt, tvärflöjt och blåsorkester. Utöver arbetet så spelade paret i flera olika konstellationer, bland annat Operettsällskapet, Regionmusiken samt en blockflöjtsensemble som drog stor-publik till de härliga kyrkorna i området.

 

Ganska snart upptäckte Ingegerd och Roger att det var svårt att hänvisa eleverna till butiker för att köpa nya blockflöjter. Eftersom båda är företagsamma och gillar att skapa började planerna ta form, först ut blev en resa genom Europa för att knyta kontakter med de olika blockflöjtstillverkarna. Väl hemma igen gjorde de slag i saken och bildade Helicon Blockfljöts-Centrum AB och samarbetet med de olika länderna Schweiz, Tyskland, Holland och England, drog igång. Deras affärsidé var import av kvalitetsblockflöjter och försäljning. Roger utbildade sig hos Moeck och därmed kunde de även erbjuda en del renoveringar av flöjter.

 

Företaget växte, bytte orter (Idag håller de till i Vingåker) och efter en tid hade de inte bara flöjter utan flera olika folkliga instrument och företaget utvecklade då sitt namn till Fredmans Musik, efter förslag av blockflöjtsgruppen Frispel. Idag är dock sortimentet tillbaka på utgångsläget då de specialiserar sig på blockflöjter. Fredmans Musik har sedan starten arbetat med postorder, sedan 1998 är e-handeln den största delen av försäljningen även om de också är ute bland kunderna. Jag skulle tro, av oss som spelat ett tag, är vi ett stort gäng som stått vid Ingegerd och Rogers mässbord vid något blockflöjts-event och drömt oss bort bland buxbom, palisander, lönn, päron och grenadill-flöjter…

 

 

Jag måste såklart fråga Ingegerd vilken som är hennes favoritflöjt: Min egen favoritflöjt i den övre mellanprisklassen är Moecks Rottenburgh alt i Buxbom men motsvarande Mollenhauer Denner är också en trevlig och prisvärd flöjt för den avancerade studenten. Likaså Adri´s Dreamflute, Mollenhauer Denner Edition..... oj, det finns många favoriter!


Hela världen vändes upp och ner för familjen Fredman 2019 då Roger drabbades av en stroke, han är på bättringsvägen och vid gott mod trots den halvsidesförlamning stroken orsakade. Ingegerd har fått vara frisk och har under hösten flyttat verksamheten till nya lokaler, bara ett stenkast från de gamla.

 

2020 har varit ett speciellt år, antalet nybörjar-blockflötister har tyvärr minskat men Ingegerd berättar att antalet vuxna som återupptagit eller börjat sitt spelande har ökat och visst har det shoppats flöjter - allt från Garkleinen till Subcontrabasar.

Vi ser fram emot 2021 och önskar Fredmans Musik lycka till i sina nya lokaler och jag tror att vi alla håller tummarna att vi snart får ses vid en monter igen.

 

 

____________________________________


Foto: Privat
Text: Alexandra Larsson


Länkar för att se mer av Ingegerd:

 

Fredmans Musik, webbutik. 

 

Scenen på sociala medier

10 Jan 2021

 

Jag ’swipar’ igenom mina sociala medier med bra tempo - men där - Oline Sörensen får mig alltid att stanna upp, lyssna och njuta. Hennes varma, glada, härliga små klipp med tidig blockflöjtsmusik resulterar alltid i ett leende och inspiration. Det var faktiskt så vi träffades, via nätet, på en blockflöjtskurs för youtubern Sarah Jeffery. Vi gick Sarahs pilot-grupp för online-kurs i våras, så häftigt, vi fick filma klipp på oss som Sarah sedan coachade. Sedan dess har Oline flitigt fortsatt att dela med sig av sina musikklipp.

 

Oline söker den gemenskap som saknas då man står hemma och spelar själv, genom att dela sina klipp får hon direkt respons från andra musikanter. Hon får svar på hur det låter och kanske även tips för utveckling. Detta året har ju varit speciellt på många sätt men framför allt så har ju musicerandet nått nya nivåer via sociala medier tycker jag. Man kan nå ut till folk trots att vi inte kan träffas fysiskt, skriver Oline.

Jag tycker på 'Record’ och direkt börjar jag blurra med fingrarna, tappa andan och missa noter som egentligen är lätta… Hur ska man våga komma igång med filmandet och delandet av sin musik?

Det är ju alltid en tröskel i början, det kan vara lite otäckt att se och höra sig själv. Och nerverna går ju på när man trycker på record-knappen. Jag sätter nästan aldrig något direkt. Men jag behöver inte ta om så mycket nu som förut. Ett tips är att inte fokusera så mycket på hur man ser ut. Mycket viktigare är hur det låter, tycker Oline.

 

Blockfljöten har varit ett av Olines stora intressen sedan lågstadiet. Hon fick spela för Barbro Weber och redan som 8/9-åring fick Oline börja lära sig altflöjten och spela i ensemble. Sedan tonåren spelar hon och vännen Emma Lawesson i gruppen Lurendrej, de är specialiserade på medeltidsmusik och sedan januari i år spelar hon även med i Blockwork (Södra Sandby församling, under ledning av Carina Norlander) som spelar olika typer av blockflöjtsmusik. Att få umgås med andra blockflöjtister genom ensemblerna och all feedback från sociala medierna ser Oline som ljusglimtar från 2020.

 

Oline har köpt en hel del flöjter second hand då hon ser tjusningen i att få ta hand om flöjterna och ge dem nytt liv. Favorit flöjten just nu är en sådan, inköpt på auktion, en Moeck Tuju Tenorflöjt. En annan favorit är hennes barockstämda (415hz) Zen On Bressan-altflöjt. Drömflöjten, det är en C-bas då de djupa, låga tonerna lockar.

 

____________________________________


Foto: Privat
Text: Alexandra Larsson


Länkar för att se mer av Oline:

Instagram: @oline48

 

Larghetto Vivaldi

 

Tourdion

 

The Night Watch

 

Allegro by F.M. Verocini (1690-1750) (FB)

 

Allegro from Telemanns Fantasia no. 3

2020 resulterade i drömprojekt

3 Jan 2021

Kristine Wests meritlista är lång, från folkmusik på blockflöjt med pappa kompandes på gitarr via musikhögskolan till masterclasses på traversflöjt i Tyskland och Schweiz. Kristine bemästrar alla sina flöjter med en avslappnad perfektion. När Kristine står på scenen vill man bara blunda och njuta av Bachs alla satser som hon spelar utantill - men - det är svårt för oss blockflöjtsgalningar att släppa ögonen från Kristine, man vill se all teknik som flyter så lätt. Fingrar, andning och såklart artikulation och ton, allt stämmer. Det är också ett av Kristines mål då hon övar. "Jag gillar idén om att det inte ska finnas några tekniska begränsningar för hur jag vill uttrycka mig, och jobbar oftast mot en målbild. Jag hör i huvudet hur jag vill att det ska låta - sedan är det bara att öva tills det låter så... Viktigt för mig är också att det finns en avspänning och lätthet i tekniken. Det får aldrig kännas spänt eller jobbigt att spela," skriver Kristine.

 

Disiplinen med övningen, noggrannheten och Kristines härliga mix av klassiskt och folkmusik har gjort 2020 till ett riktigt WOW-år. Det hela började med Kristines duo West/Rydvall (Erik Rydvall, nyckelharpa) album ”Dancing with Bach” som släpptes med skivsläppskonsert under festivalen "Confidencen Opera & Music Festival”. Detta medförde att duon fick spela som solister under festivalens avslutningskonsert, en konsert som också sändes på SVT. Albumet det seglade snabbt upp till Novembers ”Månades album” i P2.

Kristine fortsätter att berätta: "Det största drömprojektet var nog att med stöd från Statens Musikverk få göra en konsert tillsammans med Drottningholms Barockensemble, folkmusiktrion Nordic och Ale Möller. Ett projekt som jag genomförde tillsammans med Erik Rydvall. Konserten kallades "Vivaldi i Folkton" och innehöll Vivaldis Årstider tillsammans med Bach och folkmusik i arrangemang för orkestern och oss. Bland annat hade vi beställt specialskrivna arr på två av spåren från skivan för detta specifika tillfälle. Konserten hölls den 20 september och livestreamades." Den här möjligheten fick också svallvågor, Kristine och Erik fick öppna upp Kungl. Musikaliska akademiens högtidssammankomst i november och nu laddas det för mera teve-inspelning!

Visst är det något speciellt när man får checka in på minnen för livet, en förebild för Kristine är folkmusikern Ale Mölller, under året har de gjort flera spelningar tillsammans. Jag såg den livesändna spelningen från Bollnäs Kulturhus och som vanligt, amazing. Jag har sedan första gången jag såg Kristine uppträda sett att Kristine har ett helt eget sigill, hon andas genom att släppa ner hakan, med flöjten mot överläppen, istället för att vila flöjten mot underläppen. Väldigt snyggt, eftersom den öppna munnen göms lite bakom flöjten. Det här har jag inte sett någon annan stans, jag blir såklart nyfiken på Kristins egna teknik men när jag frågar Kristine varför och hur? (Jag har testat och det är riktigt klurigt.) Så svarar hon att det bara blivit så och att det inte är något hon tänker på. Helt enkelt bara en fin finess.

Ska vi toppa det hela ännu lite till? Ja självklart! Tidningen OPUS (Magasinet om klassisk musik och opera) listar Kristine på plats 17 av årets mest betydelsefulla personer för klassisk musik! WOW Kristine, vilket år!

Tack det hjärtligaste för du visar upp vårat älskade instrument på våra verkligt stora scener & Tack för att du är en sådan fantastisk förebild för alla oss andra.

 

____________________________________


Foto: Elias Gammelgård
Text: Alexandra Larsson


Länkar för att se mer av Kristine:

Instagram: @kristinewest

Hemsida, Kristine West

Avslutningskonsert Confidencen Opera & Music Festival

Dancing With Bach - Spotify

Vivaldi i Folkton

Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst

Livets goda går i tretakt

27 Dec 2020

Första gången jag ’träffade' Kim Persson såg jag hans föreställning ”Mästaren & Kim” under Blockflöjtsfrossan i Stockholm. Jag blev faktiskt lite irriterad en stund under föreställningen - vi som spelar blockflöjt är ju ASCOOLA enligt mig - så jag hann bygga upp en ilska innan Kims mästerverk landade i förståelse för det mästerverk det är. Sedan dess har jag sett delar ur showen flera gånger, en gång tillsammans med min sjuåriga son som höll på att skratta sig dubbelvikt av glädje, vilken fantastisk show det är, ’Mästaren & Kim’.

 

När Kim närmade sig slutet av sin utbildning på folkmusikinstitutionen på musikhögskolan i Stockholm var känslan att han inte var riktigt klar. Därav sökte han in till masterprogrammet och kom in, här förväntas man genomföra konstnärlig forskning och Kim skapade sin frågeställning "hur kan jag göra en intressant och mångfacetterad föreställning med bara mig själv och mina flöjter som redskap” och ur frågeställningen föddes föreställningen ”Mästaren & Kim” som Kim fortfarande spelar som soloartist.

 

Precis som Kim snyggt mixar musik och tal i sin föreställning får jag känslan av att allt som Kim tar i får fart, från mindre spilopipor till den stora Contrabasen, allt får han att svänga i ett härligt folkmusik-sound. Musiken från Mästaren & Kim mynnade ut i ett album ”Värd en flöjt” där Kim komponerat den mesta musiken själv. ”Jag har alltid ett stort antal melodier och idéer som snurrar i huvudet och så fort jag har en ledig stund tar jag upp en flöjt och söker mig fram. Jag har en ganska kravlös relation till att skapa musik, jag försöker ha roligt och göra musik jag själv skulle vilja lyssna på.” skriver Kim i vår mejlintervju.

 

Jag är så glad att jag fått spela för Kim vid flera tillfällen, olika folkmusikstilar blandas med noggranna teorikunskaper. Men visst är det så att vi klämmer in lite fler polskor än annat..? Jag frågar Kim vad tjusningen med polskan är: ”Polskan är en så unik musikgenre. Den innehåller så enormt mycket. Den intrikata rytmiken och det magiska svänget. Att det kan vara känsligt och vackert, men också grovt och kärvt. Sen är det något alldeles särskilt med tretakt, ett av livets goda!” Hemma går jag och nynnar på den senaste kort-trean som Kim lärt ut.

 

Vilken tur, tycker jag, att Kims mor anmälde sjuåriga Kim till blockflöjt när han egentligen hade siktet inställt på oboe. Vilken tur att Kim fortsätter skriva musik och dela med sig av sin djupa kunskap. Så häftigt att Kim är den första och enda med en konstnärlig masterexamen i folkmusik och blockflöjt.

 

Nu hoppas hela världen att vi får se musikerna på scenen igen för då har Kim laddat med solokonserter, konserter med hans olika grupper; viskollektivet Grabbarna från Eken, världsmusiktrion Trio el Gancho och folkflöjttrion Bazooka Sub Trio och dessutom, till hösten, en ny skiva!

 

____________________________________


Foto: Christer Folkesson
Text: Alexandra Larsson

Länkar för att se mer av Kim:

 

Instagram: @kim_med_flojten


Hemsida, Kim Persson

 

Mästaren & Kim

 

Duo Serra 

 

Trio el Gancho

 

Grabbarna från Eken 

 

När intresset aldrig tar slut

8 Dec 2020

 

 

Jag älskar blockflöjter, jag samlar och har jättemånga för att vara hobby-blockflöjtist.

Jag älskar att fixa och ta hand om mina blockflöjter och jag älskar att klämma och känna på olika träslag i blockflöjterna. Spelar gör jag också, men inte lika bra som jag sköter om mina och andras. Jag är nog blockflöjts-tokig helt enkelt. =)

27 år med samma intresse är oavsett intresse riktigt fränt. Att det dessutom är Blockflöjt som följt med mig under i stort sett hela livet är extra cool, har jag insett som vuxen. Jag har inte direkt haft någon att spela med privat, istället för hejarrop från familjen får jag istället höra barnen ropa "tyst mamma" i andningspausen och nog var det liknande när jag var barn. Familjen var nog inte överförtjust när jag övade, de få gångerna jag övade. Detta gör det ju ännu fränare! Att jag hållt i och hållt igång under alla dessa år.

Nu vill jag bara mer!

Jag vill mer hela tiden och jag spelar i stort sett varje dag. Jag vill fortsätta att utvecklas och såklart, det är en av de roligaste sakerna jag vet! De senare åren har jag upptäkt folkmusiken, jag minns såväl när min lärare Marit lärde mig de första låtarna på gehör, hon sa "Men Alex det här är kanske din grej". Så fint sagt när jag egentligen kämpar som en galning med gehörspelandet. Men fasen! Jag ska bli en fena! Det får ta hur lång tid som helst... jag tror starkt på att poletten snart ramlar ner =). Viktigast av allt, efter 27 år kan man ju inte ge upp, man ska aldrig ge upp.

Jag vill mer! Men vad?

Idag drömmer jag om att bli blockflöjtsbyggare och tyvärr sätter 2020 lite käppar i hjulen för den utvecklingen så samtidigt, eftersom jag älskar att skriva så tar jag den här vägen. Jag vill göra mer för Blockflöjten efter allt jag insett att blockfljöten gjort för mig. Jag vill lyfta vårat älskade instrument, få människor att älska ljuden av blockflöjter och få andra blockflöjtister att lysa. Därför startar jag Blockflöjt Sverige.

 

Jag är så taggad, som på bilden ovan när jag för första gången i februari-20 hade genomfört mitt första framträdande helt solo. Det var så galet stort! Jag är så lycklig över att vi hann ha den där konserten för en liten publik innan Covid stängde allt.

Jag hoppas att du ska trivas på sidan och hitta intressant och nyttig information. Mitt intresse för blockflöjten bara växer och nu känns det som att det aldrig kommer ta slut.

Väl mött!
/ Alexandra.