Pop, rock och blockflöjt

 

Ofelija Vuori är Borlängetjejen som snart tar studenten från Rytmus pop- och rockmusiker-program med blockflöjten i högsta hugg. Redan som 5-åring taggade Ofelija till när hon fick utmaningen av sin förskolelärare att hitta ett instrument hemma, lära sig en låt och spela upp på julavslutningen. Ofelija hittade en blockflöjt, lärde sig Bjällerklang på 1 vecka och stolt framförde hon låten på julavslutningen, sedan dess har Ofelija varit ett med flöjten.

Man känner redan i starten att det är här en tjej som studerar pop- och rockmusik med inriktning låtskrivning, komposition och sång. Ofelija har hunnit spela alla storlekar på flöjterna i olika ensembler men idag tar hon de flesta lektionerna på altflöjt. När studenten närmar sig här i vår så närmar sig även avslutet på den kommunala musikskolan. Det som stundar är nya äventyr i Göteborg.

Jag frågar Ofelija hur hon hittar inspirationen till övningen, hon svarar: Detta är faktiskt en ganska så svår fråga! Mitt största tips för att få igång övningen och faktiskt göra det roligt (för let’s be real, det är inte alltid superkul att stå och nöta frygiska skalor i alla tonarter) är att alternera mellan ett stycke, eller improvisation, som man tycker är superroligt att spela. Om du börjar med något du tycker är lättare och roligt som en uppvärmning så är det inte så svårt att komma in i att sedan spela de lite tråkigare övningarna. Ta även många små pauser så att du inte fastnar på samma ställe för länge. Avbryt även emellanåt och spela ett roligt och enkelt stycke för att påminna dig själv om varför du ens lägger ned tiden på det, det behöver då iallafall jag göra ibland.

 

Ofelija har just nu ett roligt projekt med sin lärare där de sätter ihop en duett med altblockflöjt och tvärflöjt. Annars blir det mycket sonater, Telemann och Loeillet står på repertoaren. Men det stannar inte där, när jag frågar Ofelija vad det bästa med blockflöjten är får jag svaret: Man kan spela precis alla olika genres och variera sig in i oändligheten och det finns alltid någon ny teknik som man kan prova för att få till ett annat sound.

Forskning visar att de som väljer att skriva ner sina mål har betydligt större chans att nå dem. Ofelijas mål för året är nu nedskrivet och jag väljer att outa det här. Det låter så spännande och jag ser fram emot att få höra Ofelijas egenkomponerade musik på konsert! WOW. Ofelija skriver musik i minimalistisk stil och de undanstoppade verken i datorn ska under året få liv - ett av dem ska framföras på konsert. Jag vill sitta i den publiken.

Vi avslutar den här artikeln med en efterlysning, jag citerar Ofeilja: Jag flyttar nämligen till hösten ner till Göteborg för fortsatta studier och det vore otroligt roligt att träffa någon/några att spela ihop med! Det behöver absolut inte vara en etablerad ensemble, men tycker du att jag låter som en rolig typ så hör gärna av dig så kanske vi kan spela ihop någon gång! (Mejla Blockflöjt Sverige så förmedlar jag kontakten).

Stort Lycka Till i Göteborg! Vi hoppas vi får fortsätta följa Ofelija och Blockflöjterna därifrån =)

 

 

Text: Alexandra Larsson

18 Apr 2021