Sopranino till subkontrabas i vackra klanger

- Hej Kulturskolans avancerade ensemble KAP, vilka är ni?
Vi är tre tjejer och två killar från 14 -16 år i denna grupp och vi träffas med vår lärare Claudia Müller varje tisdag och repar. Emelie, Erica, Hedvig, Theodor och Rad heter vi. Alla vi har enskilda lektioner så det är roligt att få träffa sina vänner och spela ensemblerepertoar tillsammans. Vi använder den största Subkontrabasen till Sopraninon i gruppen. Innan Coronan så hade vi många uppspel och konserter tillsammans så vi hoppas att det kommer bli så snart igen. Konserter är ju det roligaste.

- Vad är det bästa med blockflöjten?

Vackert ljud, varierande klanger eftersom det finns så många storlekar. I vår ensemble får alla spela alla stämmor och instrument. Vi byter hela tiden men tex har en lite längre fingrar och då blir det lättast han han tar de största flöjterna.

- Spelar ni bara på blockflöjter eller lägger ni till andra instrument?

I vår grupp spelar vi bara blockflöjter men vi brukar samarbeta med andra instrument. Tex innan så spelade vi Game of Thrones musiken med en massa slagverkare. Det var kul. Vi har också spelat i en opera av Benjamin Britten i Berrwaldhallen. Då var det en hel orkester och vi.

Vi har spelat tillsammans i ca tre år och det är roligt att utvecklas tillsammans. Vi spelar idag alla stilar på musik; Folkmusik, modern musik: Debussy, Benjamin Britten, renässansmusik och förstås barockmusik.

- Hur bestämmer ni vad ni ska spela?

Det gör vår lärare Claudia åt oss. Men vi hittar också noter på nätet som vi provar. Nu senast så fick en kille i gruppen höra ett häftigt stycke på soundcloud och han kontaktade kompositören som skickade noterna till oss. En kul låt som heter popcorn.

Denna tråkiga tid... hur jobbar ni med spelandet under pandemin?

Vi träffades var tredje vecka fysisk och vår lärare skickade noter som vi skulle öva på hemma. Men nu får vi spela varje vecka igen med avstånd förstås.


- Hur hittar ni inspiration?

Lyssnar på mycket musik på Spotify, men inte så mycket klassiskt då, det är kul att lyssna på blockflöjtsensemble. Våra lärare (vi har olika lärare i solospel) skickar länkar till oss att lyssna på också.

 

- Får vi ser er på scenen snart? (Även digitalt såklart) 

Vi har precis spelat in en 30 minuters konsert som ska komma ut på youtube snart. Det. Var kul att äntligen få öva till en konsert. Ha ett mål så man skärper sig mycket.

 

Framtidsplaner: 

Hoppas att vi får spela i Blå hallen och i kungsan som är en tradition. Vi vill spela massor med konserter och visa hur häftigt vårt instrument är.

 

____________________________________

 


Foto: Claudia Müller
Text: KAP & Alexandra Larsson

23 May 2021