Folkmusik-sound på blockflöjt

 

Midsommarhelg och folkmusiken flödar i hus och hem. Blockflöjten är i första hand kopplad till instrumentets tidsenliga barock- och renässansmusik. Men den nya tiden går framåt och idag kan vi såklart spela alla möjliga genrer på blockflöjterna, det finns inga ”Do´s and Don´ts”. Idag kommer det tips på hur du får till ett folkmusik-sound med blockflöjten.

 

FOTEN
Foten!? Ja vi börjar här, i foten, det gäller att hitta folkmusikens beat och puls. Går låten i två-, tre-, eller fyrtakt? Är det ett ”rakt” beat eller ligger det olika mycket tyngd i varje slag? Till exempel så går våra Polskor i 3-takt, men det finns olika varianter med tyngden på slaget på olika platser. Schottis och Hambo i 4-takt och en Halling, Polka, Polkett och Marsch går i tvåtakt.

 

Tips 1 - lyssna på låten på Spotify eller Youtube, mycket finns inspelat i något form. Känn in beatet och sätt över det i din egen fot.

Tips 2 - har du dansat till folkmusik? Känn in dansen och dansstegen - eller YouTube:a även detta så du ser hur danser ser ut.

 


LUFTEN
Man kan få till svänget med luften och andas med ”sväng” i blåset. Här kan man även få till lite coola effekter med flöjten.

 

TUNGAN
Testa dig fram hur du vill arbeta med tungstöten i flöjten. Ibland kanske det passar att ta bort tungstöten helt och bara blåsa. Jag har vid ett tillfälle fått höra att min tungstöt lät likt fjolernas lilla ”för-ljud” som blir då de sätter stråken mot fiolen, även om jag tror att det var en omedveten slarvig tunga så blev det en bra effekt.

 

Tips 3 - experimentera med tungstöt och luft för att artikulera på olika sätt.

FINGRAR och utsmyckning
I folkmusiken förekommer både förslag (korta toner före huvudtonen), drillar och andra utsmyckningar. Tittar man på ett notblad kan förslagen till och med vara angivna. Sarah Jeffery sa en sådan bra mening i en av hennes videos som jag minns - ingen låtskrivare eller kompositör kommer slå dig på fingrarna för att du smyckar och gör stycket till ditt eget. Ett enkelt sätt att smycka stycken folkligt kan vara att lyfta ett finger snabbt - egentligen vilket som helst på flöjten - för att få en effekt.

Tips 4 - Härma för att komma igång! Börja sedan med att smycka på de platser du tycker att det passar.

 

Tips 5 - Spela dina favoriter! De folkmusiklåtar du känner igen sätter sig snabbare och lättare i fingrar och känsla. När du kan spela låten utantill blir det lättare att jobba med sväng och sound.

 

Lycka till och trevlig fortsatt midsommar!

Några Midsommarfavoriter att spela:

 

Östbjörkavisan (melodi från Östbjörka)

Gärdebylåten (Hjort Anders Olsson)
Gånglåt från Mockfjärd (trad.)
Gånglåt från Äppelbo (trad.)

Visa vid midsommartid (Håkan Norlén & Rune Lindström)

 

27 Jun 2021