Från väsiga skogsflöjter till outforskade tongångar

- Hej Bazooka Sub Trio! Vilka är ni? 

Bazooka Sub Trio består av tre etablerade flöjtister från folk- och kammarmusikscenen som möts i en värld av väsiga skogsflöjter från äldre tiders musiktradition, blandat med nya och ännu outforskade tongångar. Musiken framförs på folkliga pipor och obskyra basblockflöjter - en bred repertoar av folkmusik i egna arrangemang, nyskriven såväl som traditionell.

Göran Månsson är en legend på folkmusikhimlen och räknas som en av de mest spännande och dynamiska flöjtisterna på folkmusikscenen. Med flera prisade album och världsomfattande turnéverksamhet i många olika konstellationer.

Kristine West. Med rötter i de Hälsingska skogarna och folkmusiken som sin musikaliska bas, har Kristine tagit sig ut i den tidiga musiken, konstmusiken och världsmusiken för att där etablera sig som en av sin generations främsta instrumentalister. Klangen och tonen är central i hennes uttryck, något som format - och ständigt omformar - hennes musikaliska röst.

Kim Persson är den första på sitt instrument att ha en masterexamen i folkmusik och blockflöjt från Kungl. Musikhögskolan. Kim är aktiv i ett stort antal band och ensembler, med en genrebredd som omfattar flamenco, orientalisk musik, svensk spelmansmusik, vismusik, pop m.m. Kim har hyllats för sin soloföreställning “Mästaren & Kim”, där musikaliskt berättande står i fokus.

 

- Spelar ni fler intrument än blockflöjter? 

Vi har hitintills använt oss av blockflöjter och spelpipor. Men då vi i gruppen också trakterar traversflöjter, mandola och slagverk planerar vi utöka instrumentariet i framtiden.

- Är ni lika eller olika varandra?

Vi är både lika och olika. Vi är i grunden alla tre blockflöjtister som har vår musikaliska bas i den nordiska folkmusiken och europeisk tidig musik. Sedan har vi under våra karriärer haft lite olika inriktning. Göran har spelat mycket svensk folkmusik och medeltidsmusik, men även befunnit sig i popsvängen (med Sarek och Nordman). Kristine har gjort sig ett namn som en av de främsta blockflöjtssolister på den klassiska musikscenen. Kim har spelat mycket med musiker från andra musiktraditioner (så som spansk flamenco och orentalisk konst- och folkmusik), samt jobbat mycket med teater och dans.

 

Så det finns både ett djup och en bredd i trio, som berikar och gör helheten större än delarna.

 

- Vad är er största styrka som grupp?

Att det är högt i tak, alla idéer är välkomna. Det finns en lekfullhet och utforskande i vad musik och att stå på scen är och kan vara. 

Även fast det finns en stor seriositet i det vi gör, så finns det också ett visst mått av galenskap, som gör att vårt program blir något annat än konventionella konserter. 

 

- Vad spelar ni för musik? 

Vi spelar främst nordisk folkmusik, traditionella låtar och egenkomponerade, för det mesta i egna arrangemang. Det är väl en ganska vidgad syn på vad folkmusik är, som ibland tenderar att närma sig experimentell musik och klassisk musik.

Vi har teoretiskt sett spelat tillsammans sedan 2015 då både Kim och Kristine var elever till Göran på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Alla kommer med förslag och än så länge har det inte hänt att något förslag inte kommit med i programmet.

 

- Hur hittar ni inspiration?

Genom varandra och genom det faktum att vi vet att vi gör något som inte gjorts tidigare. Att spela blockflöjtstrio med den folkmusikaliska repertoaren och spelstilen i fokus. Samt att använda storytelling och teatrala inslag i programmet.

- Får vi ser er på scenen snart? (Även digitalt såklart)

Under året kommer vi spela i regi av Stockholms Länsmusik och Västmanlandsmusiken, så håll utkik där! 

 

Framtidsplaner: 

Att spela så mycket vi kan och fortsätta utforska gränserna för våra instrument och vår repertoar.

 

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Bazooka Sub Trio:

Haveröpolska - Bazooka Sub Trio

 

Pippolisen - Bazooka Sub Trio

 

Bazooka Sub Trio hos Västmanlandsmusiken


Stockholms Länsmusik


Foto: Bazooka Sub Trio
Text: Kim Persson & Alexandra Larsson

 

15 May 2021