Lyckan att få hämta hem en ny flöjt

 

Först och främst är jag den obotliga tidsoptimisten... Det här med att skriva och bygga hemsida tar betydligt mer tid än vad jag tror, skratt! (Några dagar sent inlägg igen) Men nu är vi på banan igen och vet ni vad? Jag är en ÖVERRASKNING och EN NY FLÖJT!

För två år sedan berättade jag för min lärare Kim att "Nej, jag ska inte spela pipa, jag gillar blockflöjter mer och mest". Det får jag äta upp idag. Året därpå så började jag känna ja... jo... man kanske skulle testa lite nogrannare och två pipor från Härjedalen följde med mig hem efter kursen. Det blev och är en stor utmaning för mig att lära mig nya flöjter, men andra grepp och skalor. Men så roligt det är. Speciellt när man jämför sitt första väsande blås med att man faktiskt får till något som låter som en låt. 

I och med köpet av piporna fick jag, på något sätt, nys om att det finns en pipa från min bygd, en Djurapipa. Va? Hur kan jag inte veta om detta när jag spelat blockflöljt i hela mitt liv!? Den mer kända Spilopipan från Evertsberg hade man hört talas om men en från Djura? Vår lilla by som knappt syns på kartan. Jag började googla och här väcktes något av en ansvarskänsla inom mig. Ett ansvar att spela och låta pipan höras. Ett ansvar att berätta och få den att leva kvar. Det här ansvaret har jag format till ett försök att hitta musik från samma bygd och bygga upp en repertoar.


Men Djurapipan är inte bara liten till storleken, den är liten även till hur många som spelar den... så för att samspela med andra pipor i Dalarna så bestämde jag mig precis nyss för att köpa mig en Evertsbergspipa också, den fick jag hämta i söndags! En pipa byggd till bara mig - WOW! - (Bara det gör ju att man känner sig som ett proffs). Nu håller vi på att lära känna varandra. Jag håller på att övertala mitt vänstra lillfinger att det ska ligga på flöjten och faktiskt täcka ett hål och inte peka rakt upp... Evertsbergspipan har nämligen åtta hål på ovansidan vilket är extremt förvirrande. Än så länge låter det välldigt "ovant", som byggaren Stefan benämde det med så snällt, när jag spelar. 

Jag blir lite irriterad på mig själv och min långsamma utveckling när det inte "bara funkar" som jag vill... men det är bra. Alla som arbetar som pedagogoger tycker jag ska lära sig något nytt i bland, för att minnas hur det är att vara nybörjare.

 

Trots mitt ovana ljud, min frustration över att jag inte kan och mitt lillfinger som tycker om att spreta som på blockflöjten så är det här så GALET roligt och inspirerande. När man jobbar med något svårt blir det också "hemma" att gå tillbaka till en blockflöjt och ett stycke man kan. Då känner man sig helt plötsligt lite bättre på det med. 

 

Nu till Överraskningen! Med lite pirr i magen så kan jag berätta att jag byggt ut webbplatsen med en del för just våra Svenska Spelpipor. Länk. Du hittar den även upp i menyn. Det här är en helt ny värld för mig och jag känner att jag vill ge den en plats, vart passar inte bättre på en sida som redan fångar upp intresset med flöjt? Men såklart behöver jag er hjälp att lära mig, skriva rätt och hitta information. Tanken är att sidan ska ge en översiktsbild över vad piporna är och vart man kan läsa mer. Hoppas du gillar det! (Red anm, eftersom vi bytt plattform så ser sidan inte lika dan ut längre).

 

 

Nu ska jag väsa lite i min magiska pipa från Dalaskogen. <3

Tack för att du kikar in här och läser, det gör mig så glad!
Kommentera gärna inlägget i Facebookgruppen.

12 Oct 2021