Den breda repertoaren inspirerar

- Hej Blockwork! Vilka är ni?

Gruppen startade som en trio runt 2014 och har efterhand utökats för att idag bestå av sju medlemmar: Carina Norlander (ledare), Josefin Strahl, Andreas Glatz, Corinne Brakeboer, Elna Lampei, Johanna Sunnå och Oline Sörensen. Carina arbetar sedan 2014 som kantor i Södra Sandby kyrka och Blockwork har kommit att knytas till denna församling. Elna förklarar: ”Jag tänker att man kan jämföra organisationen med kyrkan som hur en kyrkokör fungerar. Carina är kyrkomusiker och vi övar med henne på liknande sätt som en kör. Vi spelar (när det inte är corona) i kyrkan i samband med gudstjänster eller konserter i kyrkans lokaler. Någon gång ibland har vi spelat i någon annan församling.”

- Spelar ni bara blockflöjter eller lägger ni till andra instrument? 

Carina: ”Vi kan själva bidra med sång, cembalo, harpa, rebec…”

Vi kan även lägga till cello, krummhorn, rauschpfeiffe, och sen är Corinne, som är utbildad hornist, en ivrig sinkaspelare. Andreas: ”Minnesvärt är de lysande ögonen som Corinne fick när hon fick höra talas om att det fanns något som heter Sinka.” Vi har alltså rika möjligheter att variera instrument om vi skulle vilja.

- Vad är er största stryka som grupp?

Det är nog just bl.a. det att vi kan byta stämmor med varandra. Spelar jag basflöjt i något stycke kan jag lika gärna få spela sopranstämma i nästa. Man kan ganska lätt ”möblera om” ifall man t.ex inte är fulltaliga vid någon repetition, eller om man vill pröva någon idé. Carina är vår musikaliska ledare, i övrigt har vi tämligen flytande roller.

- Vad spelar ni för musik? 
Tyngdpunkten ligger på barock-, renässans- och medeltida musik. Psalmer också. Men även kan mer modern musik smyga sig in. Vi har spelat ett "cafèprogram" med musik ur West Side story. Men även nykomponerad musik.

 

/oline.jpg

- Hur bestämmer ni vad ni ska spela?
Ofta är det Carina eller någon annan som kommer med förslag. Men även kyrkoåret sätter ju an vilken typ av musik man spelar. Ska Blockwork medverka i en gudstjänst vid Allhelgona till exempel så påverkar det ju vilken repertoar man väljer. Vi har en bred repertoar att ösa ur, den ger inspiration.


- Denna tråkiga tid... hur jobbar ni med spelandet under pandemin? 
Vi försökte repetera så länge det gick med avstånd. Men nu ligger grupprepetitionerna nere. Däremot har vi ” privatlektioner ” med Carina i kyrkan, en och en. Det betyder mycket för att hålla igång spelandet. Men så fort vi är vaccinerade så sätter vi igång igen!

- Får vi ser er på scenen snart? (Även digitalt såklart) 

Håll utkik på Blockworks och Södra Sandby församlings facebooksidor!

 

- Vad är era framtidsplaner?

Carina: ”Spela i kyrkan igen. Lite medeltidsmusik när så önskas. Lite Actus Tragicus av Bach är aldrig fel.Kanske få spela konsert i  någon annan kyrka!” Kanske blir en inplanerad men inställd Vikingamässa av? 

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Blockwork:

 

Blockworks Facebook

 

Söda Sandby Församling Facebook.

Foto: Blockwork
Text: Oline Sörensen, Blockwork och Alexandra Larsson

30 May 2021