- Hej Frispel! Vilka är ni?
Frispel är en grupp som spelat ihop sedan 1997 med samma originalmedlemmar: Agneta Hellström, Göran Månsson, Claudia Müller. Från och med detta året även vår nyaste medlem slagverkaren Jesper Lagström som spelat med oss till och från några år nu. Vi spelar medeltids och renässansmusik med inslag av svensk folkmusik. Arabiska rytmer toppat med en gnutta norrländskt snus!
- Berätta mer, hur hittade ni varandra och är ni lika eller olika?
När man har spelat ihop i så många år som vi gjort, vi lärde känna varandra på Kungliga musikhögskolan 1986, och dessutom turnerat ihop 24 år då lär man verkligen känna varandra. Vi har alla olika sound och spelstilar och detta berikar verkligen gruppen.
Göran som kommer från en folkmusik-bakgrund har en mera avslappnad spelstil med mycket improvisatoriska inslag och en folkmusik-tajming när han spelar.
Agneta och Claudia kommer ifrån den mera klassiska bakgrunden med en mer direkt spelstil. Claudia turnerade många år på 90 talet med popgruppen Nordman. Dessutom var hon den första blockflöjtist någonsin att gå Diplomutbildning på Musikhögskolan. En annan erfarenhet och ett annat sound som berikar gruppen.
Jesper är en klassiskt skolad slagverkare med ett specialintresse av handtrummor och arabiska trummor och han har turnerat mycket med clowner utan gränser runt om i krigshärjade länder.
Agneta är väl den lugna och eftertänksamma skulle jag vilja säga. Och det är väl tur det för Jesper, Göran och undertecknad (Claudia) är oerhört snabba och spontana och förvirrade ibland. Agneta har dessutom turnerat många år som teatermusiker och bär med sig en enorm erfarenhet av att stå på scen. Dessutom var det på en av Agnetas Riksteaterturnéer i Australien som hon kom i kontakt med Didgeridoon som gett Frispel dess speciella sound.
Tillsammans har vi en enorm styrka. Vi kan varandra utan och innan och om tex någon råkar spela ett fel eller komma av sig, vi spelar aldrig med noter, så på en sekund är någon annan medlem där och ”täcker upp” improviserar ihop oss igen. Vi bär varandra.
- Spelar ni bara blockflöjt?
Vi har nästan 40 olika instrument med på våra turnéer och konserter. Blockflöjter i alla storlekar och folkflöjter från Sverige och olika delar av världen. Didgeridoos och en armada av slagverk. Handtrummor, cajun, darbuka, ramtrummor, slagbordun. Jag tror att vår speciella kombo av gammal musik och svensk folkmusik har fått många utländska arrangörer intresserade av Frispel vilket lett till att vi fått turnera en hel del utomlands.
- Ni har genomfört en Japan-turné, hur hamnade ni där?
Att vi kom iväg till Japan på turné är helt och hållet Görans förtjänst. Han är stor i Japan med egen fanclub! Han har jobbat länge på att vi skulle dit med vår medeltids- och svenska folkmusik och i februari -20 kom vi oss så äntligen iväg. En oförglömlig resa. Underbara konserter och miljöer. Det höll på att bli en katastrof då våra resväskor med instrument och scenkläder inte kom med på planet till Japan men tack vare Görans kontakter så lyckades vi på några timmar låna ihop instrument så att vi kunde genomföra första konserten. Turnén kröntes av att Göran gifte sig med sin japanska flickvän i ett vackert tempel. På bröllopsfesten underhöll Görans alla japanska folkmusikelever och spelade svenska låtar på pipor och nyckelharpor. Underbart!
Tyvärr kom coronan i vägen och vi kunde ej genomföra hela turnén men om allt går bra är tanken att vi ska tillbaka 2022 och slutföra konserterna.
- Hur bestämmer ni vad gruppen ska spela?
Vi brukar ha brainstorming repetitioner när vi leker fram arr och nya låtar. Letar ständigt efter repertoar som kan ”Frispeliseras” med vårt specifika sound. Vi är likvärdiga i gruppen och allas åsikter värderas lika. Repertoar bestäms tillsammans inom gruppen. Och nu med Jesper som medlem blir vi ytterligare en dimension rikare med hans musikaliska erfarenhet.
Pandemin har ju verkligen satt sina spår för alla i musikbranschen och så även oss. Tyvärr har vi inte träffats så mycket då inte alla numer bor i Stockholm, men det har blivit några workshops och inspelade konserter. Alla undervisar dessutom på Musikhögskolan, Kulturskolan och Folkhögskolor så vi har ändå hållit oss sysselsatta. Flera konserter och turnéer har blivit framflyttade så förhoppningsvis blir de av senare under året. Men visst saknar vi varandra och spelandet ihop. Vi facetajmar och pratar och försöker komma på nya spännande koncept inför nästa år.
Vi inspirerar varandra hela tiden. Jag kan fortfarande bli andlös när jag lyssnar på mina kollegor under rep eller konserter. Vilken ynnest att få musicera med så bra musiker. Hur vackert de spelar och musicerar. Det är aldrig tyst på våra repetitioner… idéer finns det gott om.
- Hur siktar ni framåt?
I sommar väntar några sommarkonserter i kyrkor och några till konserter som fortfarande är på planeringsstadiet då det i nuläget är mycket svårt att veta när samhället öppnar upp för konserter med publik igen. Vi vill inget hellre än att få spela tillsammans och snart, förhoppningsvis, kan Frispel få underhålla och möta vår publik igen. Under pandemin så har man verkligen förstått betydelsen av musik och kultur och avsaknaden av denna.
Blockflöjten är ett fantastiskt instrument!!!
____________________________________
Länkar för att se mer av Frispel:
Hemsida Frispel
Frispels Facbook
Como Poden - Youtube
Foto: Frispel
Text: Alexandra Larsson/Claudia Müller
Andra inlägg
- Improvisation med Tali
- Generad? publik som skrattar gott
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge