My var bara 6-7 år då hon såg Dan Laurin spela Vivaldi på teven, det var det vackraste hon hört och från och med den stunden började arbetet med att få föräldrarna att anmäla till blockflöjtslektioner.
Som tur var fick My börja spela blockflöjt redan som 7-åring och idag har hon ett fantastiskt CV: Kungliga Musikhögskolan, Musikhögskolan i Malmö, Escola Superior de Música e Artes do Espectáculo och Karolinska Institutet. My frilansar nu som blockflöjtist, undervisar på Nordiska Musik Gymnasiet, driver ensemblen Kondens och arbetar deltid som psykolog. Det är ingen tvekan att här står tiden inte still utan utvecklingen fortsätter hela tiden.
My tillsammans med Kondens har under året flera spännande projekt framför sig, de arbetar med flera nya kompositioner som skall uruppföras, bland annat verk av kompositörerna Ida Lundén och Per Egland. Dessutom så väntas det ett nytt album till hösten. My berättar att många av de samarbeten och utlandskonserter som också finns i målbilden tyvärr är pausade på grund av pandemin men vi kommer till sommaren se Per Eglands verk och eventuellt konserter i Tyskland. Så spännande! Blockflöjt Sverige hoppas på att få rapportera om allt som händer.
I vår mejlintervju frågar jag My hur hon hittar inspirationen till att öva, svaret det kommer här:
Det finns inget bättre än att öva (för det mesta i alla fall), kan låta klyschigt men jag mår bra när jag övar. Min sambo brukar säga att jag ska sticka iväg och öva om jag är på dåligt humör. Nackdelen med att använda övning som mental avslappning och lösgörande för emotioner är att den inte alltid blir effektiv och får den kvalité som kan vara eftersträvansvärt. Det positiva är att man trivs i övningslokalen.
Jag brukar få min övning rolig genom att tillåta mig att göra lite vad jag vill. Jag tar t.ex. med kaffe i termos till replokalen, jag läser dagstidningar medan jag övar skalor, jag kan hitta på övningar åt mig så som att stå på ett ben och blunda medan jag spelar något parti utantill.
Jag tror att övning kan bli väldigt roligt när man har eller tar sig…
1) tid till att öva.
2) har bra instrument.
3) är kreativ och själv hittar på övningar eller leker med material.
4) använder sig av att spela in sig själv och lyssnar efteråt.
5) tar pauser och t.ex. tittar på facebook/instagram.
6) sätter upp rimliga mål för vad man ska hinna med.
7) planerar upp övning inför t.ex. instudering av ett nytt verk så att tidsplanen inte är orimlig.
8) tar hjälp av andra om man fastnar på något.
9) kan tillåta sig själv att känna sig nöjd med att egentligen bara infinna sig till övningen och göra i alla fall ungefär vad man tänkt.
10) att lyssna på inspelningar under tiden man har övningstid, antingen för att höra andra musikers sound, andras tolkningar av ett verk eller lyssna på något helt frånskilt det man håller på med.
Detta bara för att få inspiration under övningen och ev. nya perspektiv/infallsvinklar på det man håller på med.
Jag vet inte hur det är för er andra läsare men jag känner att jag vill öva tillsammans med My, vilken härlig känsla i replokalen. Jag blir så peppad! My berättar: Att få möjlighet att uttrycka sig och beröra samt att alltid ha något att jobba på, utveckla och växa tillsammans med. Det är hennes bästa med att spela blockflöjt.
____________________________________
Länkar för att se mer av My Eklund:
Kondens hemsida
Kondens Facebook
Kondens Storslagna Vetenskapliga Musikaliska Cirkus
Foto: Patrik Bonnet
Text: Alexandra Larsson
Andra inlägg
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023
- När världsmusiker kom till Djura
- Min hjärna sorterar in i en bokhylla