2020 resulterade i drömprojekt

Kristine Wests meritlista är lång, från folkmusik på blockflöjt med pappa kompandes på gitarr via musikhögskolan till masterclasses på traversflöjt i Tyskland och Schweiz. Kristine bemästrar alla sina flöjter med en avslappnad perfektion. När Kristine står på scenen vill man bara blunda och njuta av Bachs alla satser som hon spelar utantill - men - det är svårt för oss blockflöjtsgalningar att släppa ögonen från Kristine, man vill se all teknik som flyter så lätt. Fingrar, andning och såklart artikulation och ton, allt stämmer. Det är också ett av Kristines mål då hon övar. "Jag gillar idén om att det inte ska finnas några tekniska begränsningar för hur jag vill uttrycka mig, och jobbar oftast mot en målbild. Jag hör i huvudet hur jag vill att det ska låta - sedan är det bara att öva tills det låter så... Viktigt för mig är också att det finns en avspänning och lätthet i tekniken. Det får aldrig kännas spänt eller jobbigt att spela," skriver Kristine.

 

Disiplinen med övningen, noggrannheten och Kristines härliga mix av klassiskt och folkmusik har gjort 2020 till ett riktigt WOW-år. Det hela började med Kristines duo West/Rydvall (Erik Rydvall, nyckelharpa) album ”Dancing with Bach” som släpptes med skivsläppskonsert under festivalen "Confidencen Opera & Music Festival”. Detta medförde att duon fick spela som solister under festivalens avslutningskonsert, en konsert som också sändes på SVT. Albumet det seglade snabbt upp till Novembers ”Månades album” i P2.

Kristine fortsätter att berätta: "Det största drömprojektet var nog att med stöd från Statens Musikverk få göra en konsert tillsammans med Drottningholms Barockensemble, folkmusiktrion Nordic och Ale Möller. Ett projekt som jag genomförde tillsammans med Erik Rydvall. Konserten kallades "Vivaldi i Folkton" och innehöll Vivaldis Årstider tillsammans med Bach och folkmusik i arrangemang för orkestern och oss. Bland annat hade vi beställt specialskrivna arr på två av spåren från skivan för detta specifika tillfälle. Konserten hölls den 20 september och livestreamades." Den här möjligheten fick också svallvågor, Kristine och Erik fick öppna upp Kungl. Musikaliska akademiens högtidssammankomst i november och nu laddas det för mera teve-inspelning!

Visst är det något speciellt när man får checka in på minnen för livet, en förebild för Kristine är folkmusikern Ale Mölller, under året har de gjort flera spelningar tillsammans. Jag såg den livesändna spelningen från Bollnäs Kulturhus och som vanligt, amazing. Jag har sedan första gången jag såg Kristine uppträda sett att Kristine har ett helt eget sigill, hon andas genom att släppa ner hakan, med flöjten mot överläppen, istället för att vila flöjten mot underläppen. Väldigt snyggt, eftersom den öppna munnen göms lite bakom flöjten. Det här har jag inte sett någon annan stans, jag blir såklart nyfiken på Kristins egna teknik men när jag frågar Kristine varför och hur? (Jag har testat och det är riktigt klurigt.) Så svarar hon att det bara blivit så och att det inte är något hon tänker på. Helt enkelt bara en fin finess.

Ska vi toppa det hela ännu lite till? Ja självklart! Tidningen OPUS (Magasinet om klassisk musik och opera) listar Kristine på plats 17 av årets mest betydelsefulla personer för klassisk musik! WOW Kristine, vilket år!

Tack det hjärtligaste för du visar upp vårat älskade instrument på våra verkligt stora scener & Tack för att du är en sådan fantastisk förebild för alla oss andra.

 

____________________________________


Foto: Elias Gammelgård
Text: Alexandra Larsson


Länkar för att se mer av Kristine:

Instagram: @kristinewest

Hemsida, Kristine West

Avslutningskonsert Confidencen Opera & Music Festival

Dancing With Bach - Spotify

Vivaldi i Folkton

Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst

3 Jan 2021