Blockflöjtskurs. Blockflöjtsdag. Blockflöjtsträff. Ensemble, solospel och gehör. Visst låter det roligt!? Men hur ska man våga sig iväg? Hur ska man ta steget att åka på kurs?
Klart du vågar - det är så värt det.
Jag minns bitar från min första Blockflöjts-kurs, den var på Kultur- och Sammilsdalskolan i Leksand och ledare var trion Frispel; Göran Månsson, Claudia Müller, Agneta Hellström plus Marit Nordin och jag minns att jag kämpade. Det var gehörspel, det var utmanande och fantastiskt roligt. Det var även lite ensemblespel med noter vilket var betydligt mer avslappnande. Jag har försökt att komma på när det här var… Jag har hittat närvarolistan och schemat (bilden nedan) - men det står inget datum på pappret! Jag tror, efter lite fundering, att det kan ha varit 2002? Jag hade gått ett år på gymnasiet utan lektioner under skolåret men hoppade mer än gärna på ett läger hemma med min gamla ensemble (tryggheten) samt blockflöjtister från hela Sverige. Det jag vill komma fram till är att jag minns det än idag!
Varje kurs eller tillfälle beskriver innehållet och för vem det passar. Det som är klurigast och mest nervöst, tycker jag, är det här med nivå. Är man nybörjare, medel eller avancerad? Jag tycker det är svårt att placera mig själv i någon av de grupperna. Som vuxen vågade jag mig tillslut iväg på en Blockflöjtsfrossa i Stockholm med vetskapen om att jag skulle springa in i några från en av mina ensembler. Här fanns det grupper för olika nivåer och jag gick in med tanken att det löser sig. Jag får väll lyssna om jag inte hänger med i spelandet.
Jag hittade sedan en speldag ovanför Rättvik där Kristine West utbildade folkmusik. Det var så nervöst att åka dit, jag hade dessutom missat första dagen eftersom jag jobbade… Men så värt det. Jag fick blodad tand och kände efter det att jag vågade mig iväg till Härnösand och en blockflöjtskurs för Göran Månsson, Kim Persson och Kristine.
Jag är en blyg person i nya sammanhang. Jag gick in i det stora rummet och såg alla stolar i en cirkel. Jag valde en plats ”i hörnet” och plockade pirrigt upp mina flöjter. Vi hade fått låtar att öva på innan och snart drog vi igång. Jag hängde inte med på en enda ton! Och jisses vad högt just min flöjt lät! Men vet ni? Det löste sig ändå. Jag tutade lite här och där, försökte hitta greppen då och då och tillslut så fick jag till en takt eller två. Huvudsaken var att det var så roligt! Jag sov mycket gott om nätterna efter all koncentration och med mig hem efter fyra dagar fick jag ett gäng nya låtar i min repertoar men framför allt ett ökat självförtroende. Sedan dess längtar jag hela tiden till nästa kurs/tillfälle.
Här kommer mina tips till dig som funderar på att åka på en blockflöjtskurs/event:
* Du vågar!
De som är på plats kommer att hjälpa dig och tycka om dig (ja, sånt kan jag oroa mig för).
* Hitta sällskap!
Åk med någon som redan varit där eller som är lika ny. Nätverka och hitta en reskompis i FB-gruppen Blockflöjt i Sverige.
* Nivå?
Kontakta arrangören och/eller ledarna innan kursen för att höra dig för om du blir osäker.
Men egentligen spelar det nog inte så stor roll, du kan alltid lyssna om något blir för klurigt att spela.
* Släpp loss.
Våga börja spela och låta. Tillslut hittar tonerna rätt.
* Våga be om hjälp.
Säg till ledarna/ledaren om du behöver hjälp.
* Spela in/filma låtar och spara noter.
Jag har flera låtar som jag lärt mig hemma i lugn och ro efter kurserna.
* Gör en Kurs-Facebookgrupp
Där alla deltagare kan lägga in filmer/inspelningar och hjälpa varandra efteråt.
Kanske ett tips till de som varit på ett gäng kurser eller ledarna =)
* Kurser för barn- och ungdom?
Jag drömmer såklart om att de ska synas i kalendariet på Blockflöjt Sverige - fråga din blockflöjtslärare vilka kurser som finns. (Red anm. även nya portalen blockflöjt.se har en kalender)
* Vart hittar man kurser som vuxen?
Det hoppas jag att Blockflöjt Sveriges kalendarium ska hjälpa dig med när kurserna drar igång efter pandemin.
* Utmana dig!
Läs informationen och ta reda på vad kursen innehåller, våga utmana dig, tex genom att åka på en kurs som bara går på gehör, en ny genre eller på en ny plats.
* Spar pengar.
Lägg undan pengar, när du kan, för att ha råd att åka på så många kurser som möjligt. =) Förutom kursavgiften så tillkommer även mat, logi och resor såklart. Åk tillsammans för att minska kostnaden.
* Tid.
Som företagare, mamma och sambo är tiden klurig, man får klämma in det i schemat… Jag gör allt för att klämma in det i schemat. Som tur är finns det event i olika många dagar - och vem vet? Kanske snart digitalt.
* Privatlektion.
Flera blockflöjtslärare har gått digitalt under pandemin. Skaffa dig en första kontakt med en kursledare genom en privatlektion.
Min nästa utmaning, som jag skapade innan pandemin, är att våga mig iväg på en spelmansstämma. Bara tanken gör mig jättenervös och jag tänker lösa det med att hålla någon i handen. Någon som kan dra mig dit och guida mig där. Tillsammans är det inte lika nervöst. Häng med du också!
<3 Längtar tills vi ses på kurs. <3
Hitta kurser i kalendern - klickbar
Om vi missat att annonsera någon kurs hittar du olika Kursarrangörer här:
- Är du kursarrangör? Meddela oss för att bli med på listan! -
Folk Flute Academy
(Blockflöjt och Pipor, Folkmusik)
Glimåkra Blockflöjtsdagar
(Ensemble och solo)
Musikvecka på Bäckedal
(Ensemble, not-krav)
Studieförbundet Bilda
(Musik, folkmusik mm)
Andra inlägg
- Improvisation med Tali
- Generad? publik som skrattar gott
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge