Ingegerd Fredman är blockflöjtsläraren som även undervisar i violin, viola och ensemblespel. Under en utbildning på Framnäs Folkhögskola år 1976 fick hon höra Vivaldis toner, på blockflöjt, från ett av övningsrummen, där inne övade Roger Fredman för fullt. Vid den här tiden hade Ingegerd ett annat efternamn - men se vad blockflöjtsmusik kan göra. Ingegerd tog ett sabbatsår med violin-spel, för att de båda skulle kunna ta sin examen samtidigt. <3
När paret sedan skulle ut i världen med sin kunskap landade de i Skövde, delandes på en heltidstjänst, arbetet delades upp så att Ingegerd undervisade i fiol, spelmanslag och orkestern Fredmanslaget och Roger i blockflöjt, tvärflöjt och blåsorkester. Utöver arbetet så spelade paret i flera olika konstellationer, bland annat Operettsällskapet, Regionmusiken samt en blockflöjtsensemble som drog stor-publik till de härliga kyrkorna i området.
Ganska snart upptäckte Ingegerd och Roger att det var svårt att hänvisa eleverna till butiker för att köpa nya blockflöjter. Eftersom båda är företagsamma och gillar att skapa började planerna ta form, först ut blev en resa genom Europa för att knyta kontakter med de olika blockflöjtstillverkarna. Väl hemma igen gjorde de slag i saken och bildade Helicon Blockfljöts-Centrum AB och samarbetet med de olika länderna Schweiz, Tyskland, Holland och England, drog igång. Deras affärsidé var import av kvalitetsblockflöjter och försäljning. Roger utbildade sig hos Moeck och därmed kunde de även erbjuda en del renoveringar av flöjter.
Företaget växte, bytte orter (Idag håller de till i Vingåker) och efter en tid hade de inte bara flöjter utan flera olika folkliga instrument och företaget utvecklade då sitt namn till Fredmans Musik, efter förslag av blockflöjtsgruppen Frispel. Idag är dock sortimentet tillbaka på utgångsläget då de specialiserar sig på blockflöjter. Fredmans Musik har sedan starten arbetat med postorder, sedan 1998 är e-handeln den största delen av försäljningen även om de också är ute bland kunderna. Jag skulle tro, av oss som spelat ett tag, är vi ett stort gäng som stått vid Ingegerd och Rogers mässbord vid något blockflöjts-event och drömt oss bort bland buxbom, palisander, lönn, päron och grenadill-flöjter…
Jag måste såklart fråga Ingegerd vilken som är hennes favoritflöjt: Min egen favoritflöjt i den övre mellanprisklassen är Moecks Rottenburgh alt i Buxbom men motsvarande Mollenhauer Denner är också en trevlig och prisvärd flöjt för den avancerade studenten. Likaså Adri´s Dreamflute, Mollenhauer Denner Edition..... oj, det finns många favoriter!
Hela världen vändes upp och ner för familjen Fredman 2019 då Roger drabbades av en stroke, han är på bättringsvägen och vid gott mod trots den halvsidesförlamning stroken orsakade. Ingegerd har fått vara frisk och har under hösten flyttat verksamheten till nya lokaler, bara ett stenkast från de gamla.
2020 har varit ett speciellt år, antalet nybörjar-blockflötister har tyvärr minskat men Ingegerd berättar att antalet vuxna som återupptagit eller börjat sitt spelande har ökat och visst har det shoppats flöjter - allt från Garkleinen till Subcontrabasar.
Vi ser fram emot 2021 och önskar Fredmans Musik lycka till i sina nya lokaler och jag tror att vi alla håller tummarna att vi snart får ses vid en monter igen.
____________________________________
Foto: Privat
Text: Alexandra Larsson
Länkar för att se mer av Ingegerd:
Andra inlägg
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023
- När världsmusiker kom till Djura
- Min hjärna sorterar in i en bokhylla