Hur mycket blockflöjt kan man studera?

 

Hon är studierektorn som ger hela sin tid och själ åt blockflöjten. Som Adjunkt på Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm, frilansande musiker och trogen medlem i Drottningholms Barockensemble (DBE). Idag får vi möta blockflöjts-gurun Björg Ollén.

 

I hela 35 år har Björg varit ett troget namn i DBE, här spelar hon både blockflöjt och traversflöjt. Ensemblen, som har fått pausat sin verksamhet under pandemin, ser fram emot att få spela på konserter igen. Under hösten planeras 50-års jubileum med flera konserter i Riddarhuset och sedan ska arbetet som tar ensemblen både nationellt och internationellt fortsätta. Björg berättar i vår mejlkonversation att hon trivs med att ha fullt upp och varierande arbetsuppgifter. Jag blir såklart nyfiken på hur en arbetsdag för en blockflöjtist/adjunkt/musiker/lärare/studierektor ser ut. Björg berättar: Om det inte är pandemi så startar jag de flesta dagar med att åka till Musikhögskolan på Valhallavägen, mitt i Stockholm. Vi har sedan 5 år ett fantastiskt fint campus med otroligt vackra lokaler så det är en väldigt inspirerande arbetsmiljö. Dagarna är fulla av undervisning, möten och administrativa uppgifter. Ibland är det konserter eller andra evenemang på kvällarna och då blir jag kvar sent. Men oftast rundar jag av framåt 17-tiden. Min undervisning är väldigt varierad, det kan vara seminarier i blockflöjtsmetodik, lektioner i traversflöjt, eller medeltidsmusik tillsammans med en hel klass studenter där vi spelar och dansar.  Som studierektor har jag mycket direktkontakt och möten med studenter och lärare. Jag har möjlighet att påverka utbildningarnas utformning i hög grad vilket jag gärna gör. Jag har ett stort engagemang för hela KMH och alltid med studenterna i fokus.

 

Björg började spela blockflöjt redan som 5-åring då hon fick privatlektioner av Johannes Brinkmann. Under tiden Björg spelade passade hennes föräldrar på att ta en fika på det legendariska konditoriet OGO. Därefter fick Björg sitta på golvet och rita undertiden föräldrarna spela sin lektion. De timmeslånga lektionerna och ensemblespel var starten för Björgs karriär. Men hur mycket Blockflöjt kan man studera i Sverige egentligen? Björg förklarar:Förutom musik- och kulturskolorna så finns de estetiska programmen på gymnasiet där det på flera håll finns jättebra blockflöjtsundervisning. På Södra Latins gymnasium (där jag undervisar i blockflöjt sedan 1985) har vi Riksintag vilket betyder att man kan söka dit från hela landet. Efter gymnasiet finns det möjlighet att gå på de folkhögskolor som har blockflöjtsundervisning. Därefter är det förstås de konstnärliga kandidat- och masterutbildningarna på Musikhögskolorna i Sverige. På KMH undervisar Dan Laurin i blockflöjt på kandidatutbildningen (3 år) och på masterutbildningen (2 år). Det går också att gå lärarprogrammet med blockflöjt som huvudinstrument, ämneslärarutbildningen är 5 år. Vill man söka sig utomlands kan man ansöka om utbytesår och studera vid en annan högskola i Europa. Men 5 års högskolestudier är alltså mycket vanligt för en musikerutbildning i Sverige.

 

Wow, det går att göra så mycket tillsammans med blockflöjten. Jag blir direkt inspirerad av Björgs engagemang och arbete. Jag kände direkt att jag vill utomlands och spela! Men visst är det så att musikerutbildning ofta kräver antagningsprov? Här kommer Björgs tips om du ska ladda inför ett intagningsprov eller audition:

 

-Var ute i god tid och ta reda på all information om provet noggrant i förväg.

-Se till att få bra vägledning av en erfaren lärare.

-Genomför provsituationen ”på låtsas” flera gånger innan.

-Välj repertoar du verkligen bemästrar och kan göra rättvisa (inte för avancerad om du inte har kapaciteten än)

-Deppa inte om det inte går vägen första gången. Det är bara att söka igen!

 

Om man bara är en glad hobby-spelare så hälsar Björg att det också går att ta nästa steg i utvecklingen. Ett tips hon skickar med är att hitta spelkompisar och spela i ensemble. Sommarkurser i Sverige och utomlands är också lärorikt och vill man ha lektioner så tipsar Björg om att kika på KMHs hemsida, de söker alltid övningselever till varje termin.

 

____________________________________

 

 

Länkar för att se mer av Björg Ollén:

 

Bli övningselev här.

 

____________________________________

 

 

Översikt Blockflöjtsstudier:

 

Musik- och kulturskolan i din kommun - Blockflöjt från ca 8 år.
Musikklass i grundskola - Årskurs F-9 
Finns både på kommunala och fristående grundskolor.
tex:
Lilla Akademin, Stockholm


Estetiska programmet på Gymansiet
Finns både på kommunala och fristående gymansieskolor.
tex:
Södra Latin, Stockholm
Musikkonservatoriet, Falun
Rytmus, flera orter
Lilla Akademin, Stockholm

Folkmusikhögskolor 

Musikhögskola
Kandiat- och master-utbildningar
Lärarutbildningar

 

____________________________________

 

Privata aktörer och kurser finns också. 
Här är vår artikel om att åka på kurs där du hittar fristående blockflöjtskurser.

 

20 Jun 2021