2024

RSS

Blockflöjtsfrossan 2023

4 May 2024

Jag har en mapp på min dator, den heter Foton Frossan-23, och just idag satt jag mig vid datorn för att kika igenom alla bilder. Vilka härliga minnen som kommer till en, från mängden med Paetzold-flöjter som var på plats, till alla blockflöjtister unga som äldre, alla våra idoler och proffs, till högen med papptallrikar de dukade upp vid luncherna och de utspridda frukterna för mellis. Men vi tar det lite mer från början. 

För mig var den här oktoberhelgen lite inklämd i ett ganska hektiskt schema och det kändes skönt att få komma iväg en sväng och bara vara blockflöjts-nördig för en helg. Dessutom var jag extremt pepp på att få lyssna till Woodpeckers, både deras workshop och konsert. En kvartet jag skrivit om tidigare här i bloggen. Att Dan Laurin och fru Anna, som jag också skrivit om i bloggen också skulle finnas på plats för Masterclasses - det gjorde ju förväntingarna för helgen ännu större. Och sen var det den där basstämman på kontrabasen som jag blivit tillfrågad att öva in och spela i stora ensemblen, den... borde jag kanske ha övat lite mer på. 

Tidigt på lördagsmorgonen möttes jag och Johanna upp för att ta oss ner till Ingesund. Johanna Bergman som åkte tillbaka till sitt universitet där hon ganska nyligen slutfört utbildingen till blockflöjtspedagog, under frossan skulle hon undervisa i folkmusik. Jag spelar fortfarande på låtarna Johanna lärde ut på gehör. Tröagubbens - "Hej" - den sitter som berget.

Nog var det lite pirr i luften när man kom fram till universitetet, arrangörerna arbetade noga med de sista delarna och alla deltagare började ramla in en efter en, och så var det det där med SJ. Ett tåg kom inte hela vägen fram i tid och på det tåget satt flera av deltagarna, även pedagoger och föreläsare. Välkomstanförandet drog igång med prat och musik och vilket nummer vi fick höra! Blockflöjt Skåne körde en superkul tolkning av Zungenbrecher på bara basarnas munstycken. Det kan du lyssa på här

Nu kom man till det här svåra valet, enligt mig, till viket rum skulle man gå här näst? Det fanns så mycket att välja på. Arrangörerna hade satt ihop grupper och det avgörde när man skulle vara i övningsrummen för spel. Men sedan fanns det så mycket mer! Jag valde att stanna kvar i stora salen för att lyssna på Woodpeckers föreläsning - och precis när de skulle dra igång så kom de sista deltagarna fram från det stillastående tåget. Vilken tur! 

 

 

Sedan rullade dagarna på så himla fort! Det varvades blockflöjts-snack med spel och mat. Undertecknad hade också favoritplatser hos blockflöjtsbyggarna och Fredmans Musik som var på plats med nya flöjter. Vilket hantverkt och så intressanta samtal. 

 

 

Det är med en lite sorg jag ändå inser att jag inte alls han med att se någon Masterclass, men jag hörde minsann att det spelades otroligt vacker musik där inne. Lördagskvällen avslutades med en välbesökt konsert:

Anna och Dan Laurin

Woodpeckers: Caroline Eidsten Dahl, Katarina Widell, Pernille Petersen, Kate Hearne. 

 

 

Söndagen avslutades med en stor konsert med alla deltagare och sedan, massa gruppfoton, kramar och Vi ses snart igen! 

 

Och det största av TACK vill alla vi deltagare skicka till arrangörerna - styrelsen i Svenska Blockflöjtsförbundet. TACK för att ni arrangerade denna roliga helg! 

 

VI SES SNART IGEN!

 

 

 

Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!

6 Feb 2024

2024 och Blockflöjt Sverige´s blogg har fått äran att flytta till nytt domän och nytt rum, det är vi så tacksamma för. I skrivande stund (februari) så pågår den stora flytten för fullt, alla inlägg från den tidigare hemsidan skall flyttas över till den nya, med bilder och texter så tar det en hel del tid. Men vi jobbar på. Den som väntar på något gott...

Det är såklart årets stora nyhet!

Att vi får flytta in på Blockflöljtsförbundets hemsida. Det är verkligen en nyp-mig-i-armen-känsla. Jag tackar ödmjukast för förtroendet!

Men jag lever också fortfarande på lyckoruset efter luciahelgen. Min absoluta favorithelg och favoritmusik. I år fick jag också göra något som var riktigt stort för mig. Jag fick sitta med i luciabandet på den kulturskolan där jag spelar mina instrumet. Jag var alltså eleven tillsammans med 4 riktiga musiker, bandet bestod av pianist Mikael Boström Eric, kontrabasist Anders Olsson, slagverkare Daniel Korning och två blockflöjtister Johanna Bergman och jag. En riktig dunderkonstellation om du frågar mig. På bilden ovan ser ni oss innan ett av våra lucia-gig, det är pianisten som saknas, jag tror han letade efter noter vid fototillfället... =). 

Vårterminen har nu dragit igång och jag hoppas att ni, precis som jag, ser fram emot utmaningar, en del frustration (jag känner mig själv), lycka och success i övningsrum och konsertlokaler. Så rullar snart vårserien igång här på Blockflöjt Sveriges nya blogg!

Kul att du hittat hit! 
Lämna gärna en notering i kommentarerna. 

___________________________
Text: Alexandra Larsson