Jag ser mig omkring i lokalen på Ingesund och där bland vimlet kommer Edvard tillsammans med sin flickvän. De pratar och är inne i en lättsam diskussion, de ler mot varandra och sedan tittar de ut över folksamlingen för att kunna kryssa smidigt genom folket utan att stöta i varken folk eller flöjter. Vilka är det här undrar jag nyfiket och blockflöjtsfrossan fortsätter genom sitt program, då och då ser jag Edvard och Alicia som jag får lära mig att paret heter. Innan vi skiljs åt efter avslutningen på frossan letar jag mig upp till Edvard (jag ser inte Alicia just då) och frågar efter kontaktuppgifterna - får jag skriva om dig på Blockflöjt Sverige?
Nu ska vi alltså få lära känna Edvard Thörnros, en blockflöjtist som hoppar på varenda möjlighet som fås. Redan innan prova på-dagen på kulturskolan visste Edvard att det var blockflöjten som intresset fallit för. Han drog igång spelandet direkt och glädjen i att kunna ta ton har fått Edvard att hålla fast vid instrumentet genom hela livet. Efter grundskolan blev det folkis (Folkhögskola) för Edvard, han övade 4 timmar om dagen och omgav sig med människor inom musik och med samma intressen, solospel blandades med band och ensembler. Snart förstod Edvard att det fanns utmaningar med att arbeta med blockflöjt och därför tog han beslutet att plugga vidare, eller som han själv skriver i vår konversation ”han passade på att plugga till civilingenjör medan han hade chansen”. Efter examen spred sig hans musikkunskaper genom rekryteringsprocessen och genom att få etiketten ”Kyrkomusikern” så fick han sin första ingenjörs-anställning.
Edvard är en driftig hobbyist, han försöker få blockflöjts-vänner att ses på fredagar för ensemblespel, han bor tillsammans med flickvännen Alicia som driver eget bolag och tillsammans spelar de så fort de får chansen. Telemanns kanons är en av favoriterna att spela.
På frossan i November, så ser jag Edvard och Alicia stå vid byggarens Bodils bord i bygg-rummet. Med noggrannhet och känsla testar Edvard flöjt efter flöjt, det här måste jag komma ihåg till artikeln tänker jag. Och jag frågar Edvard: Har du någon drömflöjt?
”Under 2022 insåg jag att jag snart skulle ta examen och att jag därför behövde en bra examenspresent. Några år innan hade jag skänkt/lånat/gett bort min buxbomsalt som jag aldrig riktigt blivit kompis med till en god vän under Norrköpings Folkmusikfestival (därför borde man gå på Norrköpings Folkmusikfestival - man kanske får en flöjt). Därför tänkte jag att jag skulle införskaffa mig en riktigt bra högstämd altblockflöjt – kanske till och med en handgjord. Jag fundera på att åka till Norge eller Tyskland för att köpa en, men sen insåg jag att det skulle finnas flöjtbyggare på flöjtfrossan och då var det ju mycket enklare att åka dit.
Jag tittade och spelade en del på dom flöjterna som låg där men jag gillade verkligen ljudet av Bodil Diesens Steenbergen altblockflöjter i hz = 442. Trots jag provade fem andra av Bodils altar i samma modell kände jag att #18 var min flöjtfrände. Den har en klang som påminner om skog och jag själv älskar skogen.
Jag tvivlade ett tag men i slutändan kom jag fram till om inte nu – när?
Efter att ha spelat in flöjten måste jag säga att den är helt magisk. I mina år som blockflöjtist har jag spelat på många flöjter - vissa bättre än andra - men den här flöjten tycker iallafall jag är i toppen. Ljudet tycker jag är väldigt behagligt och passar väldigt bra i folkmusikensembler där jag spelar ganska mycket nu förtiden. Flöjten i sig strålar karaktär på alla sätt och den är så otroligt följsam och responsiv”.
Undertecknad filosoferar, vilket drömläge, att få spela igenom och välja sin egna handbyggda blockflöjt. Efter så många år av musik, studier, tentor och uppsatser i både musik och ingenjörs-utbildningen och dessutom landa sin första anställning inom kort tid. Då ska man verkligen köpa en handbygd blockflöjt till sig själv. För oss blockflöjts-tokiga är det en examenspresent av rang. Och som vi nämnt tidigare i en artikel här på Blockflöjt Sverige, visst är det så att det är blockflöjten som väljer dig. Nu har ni varandra. Vi ser fram emot att få lyssna på ert samspel framöver!
Text: Alexandra Larsson
Bilder: Edvard Thörnros
Andra inlägg
- Sorteringen i not-hyllan
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge
- Glimåkra blockflöjtsdagar 2023
- När världsmusiker kom till Djura
- Min hjärna sorterar in i en bokhylla