Skrot och sagoljud med Anna

 

Det är vitt ute, december och precis innan julhelgen då jag börjar planera för vårens serie, först ut får vi träffa Anna som i två års tid varit kurskamrat med undertecknad. Vi har studerat Folkflöjt med Göran Månsson som mentor, mestadels spelar vi där spelpipor. Anna kommer från blockflöjtsvärlden och hon är verkligen en tjej med många järn i elden.

 

Redan som barn började Anna spela blockflöjt efter sin storebrors noter, tidigt fyllde hon även på med egna noter i boken. Efter ett försök med fiol kom Anna till sin blockflöjtslärare Kerstin Berglund och där tog både teknik, inspiration, kunskap och olika genrer flygande fart. ”Med Kerstin fick jag spela allting” berättar Anna. Efter gymnasiet, elteleprogrammet, studerade Anna på Framnäs folkhögskola och vidare på Musikhögskolan i Piteå. Här läste Anna både Instrumenetal- och ensembleprogrammet på sång och blockflöjt. På Musikhögskolan träffade Anna sin man och kollega Martin Harborg, som även han är delaktig i familjens flöjtspel.

 

Nu när den här artikeln publiceras står vi inför den sista spelhelgen i Härnösand med Folkfljötskursen och terminen börjar lida mot sitt slut. Hur kommer det sig att Anna började spela spelpipa?

 

”Jag har alltid velat göra det, ända sen jag fick en Evertsbergspipa köpt på Hemslöjden i Örebro. Men det har ju först blivit tillgängligt för alla sedan Gunnar Stenmark började göra så det gick att köpa. Nu gör vi, jag och Martin, lite egna pipor och hoppas kunna öka upp och göra egna.

 

Det har varit väldigt roligt att lära känna andra som spelar och bygger spelpipor. Och det har utvecklat hela mitt spelsätt och jag har fått mer låtar att spela. Och Göran Månsson som jag gått två år Folk Flute Academy kurser med är väldigt bra på att visa, tipsa och peppa. Så har jag och Martin varit på flera byggkurser för Gunnar Stenmark och det har varit underbart bra och omvälvande.”

 

 

Tillsammans med pipor och blockflöjter har Anna och Martin musikgruppen SKROT. Anna berättar:

 

”Jag spelar och sjunger folkmusik, tidig musik, klassisk musik, elektronisk musik. Scenmusik och Cirkusmusik. Det har blivit med två olika nycirkusföreställningar av mig/SKROT och Circus by Me. "Det får bära eller brista" och "Cykelcirkus". Samt en visopera Allra käraste syster. Med nycirkus och folkmusik.”

 

Under våren är det fullt upp, Anna planerar att spela in 5 nya låtar till museiutställningen Sagoljud som Anna också driver. Cykelcirkusen ska utvecklas och Anna ska bli bättre på att använda Abelton (programvara) och elektronisk musik.

 

Jag tycker absolut att ska börja följa Annas projekt SKROT på social medier. Så spännande att få hänga med på vad som händer i musikverkstaden.

 

 

_________________________

Instagram: @skrotmusik

Facebook: Skrot

 

Text: Alexandra Larsson

7 May 2023