Pandemin har satt käppar i hjulen och mina två blockflöjtsensembler har legat nere under lång tid. Heidi, som leder den ena ensemblen och är initiativ- och uppfinningsrik, har arrangerat lite enkelriktat Skype-spelande några gånger. Det var roligt att se spelkompisarna i bild men i övrigt blev det ganska torftigt. Samtidig rycker det hela tiden i speltarmen och solostyckena har efter en tid tappat sin attraktionsförmåga. Vad göra?
Jag återupptog mitt blockflöjtsspel efter en nästan 40-årig yrkeskarriär där datorn varit ett centralt arbetsinstrument. Det var då ganska naturligt, när pappershögarna med noter började bli höga och svåra att hitta i, att jag köpte mig en iPad och digitaliserade allt. Det tog mycket tid och disciplin att lägga in och kategorisera alla noter, men väl där var det underbart att snabbt hitta och plocka fram det man vill spela. Vid det här laget har jag mer än 1’200 stycken i paddan. Som en konsekvens har jag blivit utsedd till notfiskal i den ena ensemblen. En mobil skrivare gör att det är superlätt att skiva ut en stämma som plötsligt fattas p g a glömska eller stämbyte.
Hur laddar man upp noter och organiserar dem? Jag har en app som heter forScore som jag är väldigt nöjd med. När jag laddat ner några noter i pdf-format kategoriserar jag dem efter Tonsättare, Genre (Renässans, Barock, Nutida etc), Nyckelord (antal blockflöjter) och etiketter (t ex SSATB). Det blir då enkelt att söka upp notera man vill spela vid ett visst tillfälle. Är vi 3 söker jag på antingen nyckelord 3 blockflöjter eller tex ATB om vi vill spela med den besättningen.
Om ett stycke eller en stämma är noterat över flera sidor behöver man en fotpedal för att ’vända blad’. Jag har en AirTurn pedal som finns i två olika versioner.
Allt jag nämnt ovan är ju saker som kommer väl till pass även när man spelar i ensemble (om man bara lär sig att ’stampa’ lagom på pedalen så att det inte blir flera sidvändningar på en gång.
ForScore. Fotoscore & Notateme. Sibelius notprogram
Om jag hör ett stycke jag tycker om (t ex på Spotify eller P2) och tror att det kanske redan finns eller skulle kunna gå att arrangera för blockflöjter söker jag efter noter på nätet, i första hand på www.imslp.com, men det kan även finnas fina noter på Gardane Flauto Dolce eller Dolmetsch Online. Sannolikheten att man hittar noterna på renässans eller barockmusik är stora. Då laddar jag ner dem i .pdf-format och för över dem till iPaden.
Photoscore & NotateMe Ultimate är ett program från Avid, som även tillhandahåller notprogramet Sibelius, och som översätter noter i .pdf-format till Musicxml- eller midi-format eller i ett optimerat format för Sibeliusprogrammet. Photoscore & NotateMe finns i en Light-version som dock inte är så bra utan kräver en hel del efterarbete för att få ett fungerande partitur. Ultimate-versionen har nackdelen att den är dyr (en engångskostnad).
Sedan kan man ladda ner filen till det notprogram man har och bearbeta, skapa ljudfiler etc. MuseScore 3 finns fritt att ladda ner från nätet. Sibeliusprogrammet kostar en hel del pengar men de ljudfiler man kan skapa i detta program har högre kvalitet. Vill man inte lägga ner pengar på ett notprogram är MuseScore 3 ett mycket bra alternativ.
Jag brukar skapa ljudfiler med alla stämmor med till att börja med och ladda ned dem i appen AmazingSlowDowner där man kan reglera tempo och även tonhöjd (om man t ex vill spela lågstämt). Klart!
När det är dags att spela med min virtuella ensemble sätter jag iPaden på notstället, drar på mig hörlurarna, tar fram noterna jag vill spela (partituret eller stämman), plockar fram stycket i AmazingSlowDowner och ställer in ev tempo- och tonhöjdsjusteringar och startar inräkningen. Sedan går jag tillbaka till noterna i ForScore och börjar spela! Mina spelkompisar är väldigt disciplinerade – de spelar och intonerar alltid rätt, taktfast och kommer aldrig av sig! Ett väldigt bra sätt att öva in ett stycke på – men lite tråkigt i längden med det metronomiska tempot. Länge leve levande spelkompisar!
Är du intresserad av att pröva på? Skicka ett mail till mig med dina önskemål (typ av stycke, tonsättare, besättning etc) till kan jag nog hitta något som kan vara intressant att testa. Har du några noter du tycker speciellt om – skicka mig dem i .pdf-format så gör jag en ljudfil av dom. Vi du ha alla stämmor eller music minus one? Jag kan nog ordna det mesta.
---------------------------------------------
Mejl till Johan: [email protected]
Text: Johan Areskoug
Andra inlägg
- Improvisation med Tali
- Generad? publik som skrattar gott
- Skriv ner dina blockflöjtsmål.
- Sorteringen i not-hyllan
- Den perfekta examenspresenten.
- Blockflöjtsfrossan 2023
- Blockflöjt Sverige flyttar hit - VÄLKOMNA!
- Blandade fakta om svenska flöjter - Spelpipor
- Blandade fakta om blockflöjten mm
- Blockflöjten tog hobbysar till Norge