Glimåkra blockflöjtsdagar 2023

Jag lägger örat mot sista dörren i korridoren och hör även där tonerna av ett vackert barockstycke. Pachelbels kanon låter det som, ett stycke som jag vet att en av de andra ensemblerna spelar och som kan vara ganska utmanande och snabbt emellanåt, men jag tycker det låter bra. Det här betyder dock att jag måste fortsätta leta efter ett rum att öva mina stämmor i, men det känns som ett lyxproblem. Det slår mig hur kul det är att få vara här på lägret ännu en gång, att få vara omgiven av så många andra duktiga blockflöjtister och att vi kan dela vår spelglädje och kärlek till blockflöjten. 

 

Det var åttonde året i rad Glimåkra blockflöjtsdagar anordnades på Glimåkra folkhögskolan i nordöstra Skåne. Några av oss har varit här alla år, för några är det andra eller tredje gången och några är helt nya deltagare. Oavsett tror jag att vi alla kände samma pirr precis när det var dags att sätta igång, det skulle bli spännande att få höra vad vi ska spela för stycken i år, vilka vi skulle spela i samma ensemble som och för vilken lärare. Men framförallt skulle det bli väldigt roligt att lära känna alla deltagare, nya som gamla. Under den första samlingen var det inte bara deltagarna vi fick bekanta oss med, även en rad kända barockkompositörer presenterade sig, sin musik och årets barocktema. Trots att vi kanske kunde ana lärarna bakom maskeradmanteln och den lite halvkonstiga brytningen gav skådespelet och smakprovet på årets stycken en väldigt lekfull och fin start på vad som skulle bli ett fantastiskt fint läger.

 

Barocktemat gick som en röd tråd genom lägrets olika delar. I olika konstellationer spelade vi stycken av Händel, Purcell, Vivaldi, Bach, Pachelbel och Luly och fick lära oss mer kring hur barockmusik spelas för att det ska bli dansant och sådär härligt svängigt. I tre olika stora ensembler tog vi oss an musikstyckena som lärarna valt ut på förhand och även om det mestadels var barockmusik smög det sig in lite jazz, irländska traditionella visor och Queens Bohemian Rhapsody i ett fantastiskt arrangemang av en av lägret deltagare. Trots att iallafall jag kände mig ganska slut i huvudet efter ett långt ensemblepass med flöjtbyten, trioler och korsförtecken i en salig blandning var det så roligt att känna att vi haft kul tillsammans, att det lät lite bättre än dagen innan och att vi får dela glädjen till musiken. 

5 av 7 medlemmar i Blockflöjtsensemblen BÄERIBLOCK.
Fr Vä: Matilda, Agnes, Kajsa, Tanja, Elsa och läraren Sofia.

 

Ensemblepassen varvades med fikapauser, lunch och fritid och när eftermiddagen kom var det dags för de frivilliga workshoparna. Där fick vi i år bland annat lära oss om ornament i barockmusiken, dirigering, gehör, improvisation och andning. På workshoparna, eller stugorna som de kallas, kan man till exempel fördjupa sig i det man kanske har svårt för eller lära sig mer om det man intresserar sig för allra mest för. Ofta erbjuds också möjligheten att boka tid med en av lärarna för att få enskild hjälp med ett solostycke eller en stämma i något av ensemblestyckena från lägret, ett bra tillfälle att få egen feedback även om man inte går på solokursen. Men så kan det ju också vara så att man på eftermiddagen är totalt slut efter en hel dags flöjtspel och inte kan spela eller höra en enda ton till och då är det också helt okej att bara vila eller hänga med kompisar under den här tiden. 

 

I sann folkhögskoleanda åts middagen halv fem innan det sedan var dags för klassiska lägeraktiviteter. Första kvällen lekte vi gemensamma lekar i blandade lag för att bryta isen och jag tyckte verkligen att de gjorde sitt till, det var grunden till en väldigt hjärtlig och vänskaplig atmosfär under resten av lägret. De andra kvällarna erbjöds i år bad på ett närliggande utomhusbad, körsång, quiz, lekar och allmänt häng. Till kvällsfikan var det som alltid Dagens skörd där vi på ett prestigelöst sätt spelade upp de stycken vi övat på under dagen. Det som spelas upp behöver inte vara perfekt eller ens färdigt, det ska bara vara ett kul sätt att få höra olika typer av musik och kanske få lite scenvana. 

 

En av årets höjdpunkter var att vi hade besök av den grammisbelönade ensemblen Höör Barock där en av lägrets grundare, Emelie Roos, spelar. Tillsammans med Höör Barock fick alla lägrets cirka 60 deltagare spela Purcells Glimrande Chaconne ur The Fairy Queen och det lät riktigt bra. Vi övade först i mindre grupper för att sedan spela alla tillsammans och det var så roligt att höra alla stämmer ihop med Höör Barocks barockinstrument. Det var så stämningsfullt och jag tycker det är en så häftig tanke att den här vackra musiken skrevs för över 300 år sedan och att vi fortfarande spelar den. Solokursen hade även masterclass med Emelie och Höör Barock och på torsdagskvällen bjöds vi in till en vacker barockkonsert i kyrkan intill folkhögskolan. Höör Barock var fantastiskt skickliga och trevlig och bidrog med både spelglädje och värdefulla tips till årets läger! Tusen tack för att ni kom!

 

Och vips så var lägret över och vi stod där i ringen utanför kyrkan hand i hand. Ännu ett magiskt roligt läger hade susat förbi där vi spelat mycket flöjt, ätit mycket mat och skrattat ännu mer. Avslutningskonserten blev väldigt lyckad med många ljuva toner och den var uppskattad av såväl deltagare som publik. Efter avslutningsfikan var det dags att skiljas åt och det är alltid lite vemodigt, en del av oss kommer inte att ses förrän om ett år, men vi är också fulla av inspiration och pepp inför hösten.

 

Glimåkra blockflöjtsdagar har blivit en av höjdpunkterna under mitt sommarlov, kanske till och med under hela året. Jag får spela flöjt och utvecklas tillsammans med andra duktiga blockflöjtister och pedagoger, dela spelglädjen men ibland även frustrationen med många andra och skratta så jag knappt kan andas med nya och gamla vänner. Lägret är det perfekta sättet att krama ur det sista av sommaren och bara vara i nuet. Vi är alla olika, kommer från olika delar av Sverige och ibland världen, men vi delar vårt intresse för blockflöjten och musiken. På Glimåkra folkhögskola är det nästan som att vi blockflöjtister skapar en egen värld och jag är så tacksam att få vara en del av den varje år!

 

 

Text: Elsa Wallman, Malmö

 

Instagram: @baeriblock
Blockflöjt Är Ett Riktigt Instrument

 

 

15 Oct 2023