Barockfavoriter blir skiva

Hej Woodpeckers! Vilka är ni?

Caroline Eidsten Dahl från Norge, Katarina Widell från Sverige, Pernille Petersen från Danmark och Kate Hearne från Irland. En värdefull del för oss är att vi är väldigt goda vänner. Vi skrattar mycket och vi står ut med varandra även under en 5 timmar lång bilresa och vi vågar vara öppna och raka mot varandra i vårt repetitionsarbete. Win Win!

 

Hur bildades gruppen? 

Vi träffades på Kungl. Musikhögskolan för ca 20 år sedan; Caroline, Katarina, Kate och Per Gross. Vi började spela som en schemalagd kammarmusikensemble för Clas Pehrsson och Dan Laurin. Därefter började vi sakteligen giga ihop. Efter några år döpte vi gruppen till Woodpeckers och gjorde våra första utlandsturnéer. Efter ytterligare några år började danska Pernille Petersen spela i kvartetten och vi blev den konstellation vi är idag med fyra tjejer. 

 

Ni har ett skivsläpp på gång! Berätta mer om bakgrunden och målet med skivan:

Vi har under många år spelat ett program som vi kallar för Borrowed, not stolen! Musik av barocktonsättare såsom Bach, Telemann och Vivaldi inlindat i folkmelodier från våra respektive länder; Sverige, Norge, Danmark och Irland. Under barocken var det vanligt att ”låna” musik skrivet för andra instrument liksom vi gör i det här programmet. Därav namnet Borrowed, not stolen!. Detta blir vår första skiva som kvartett och vi har längtat efter att äntligen få bjuda på våra absoluta barockfavoriter. 

 

Hur har inspelningarna gått? 

Inspelningsdag nummer 1 har gått över all förväntan. Samarbetet med LAWO Classics funkar otroligt fint och vi har extremt roligt tillsammans. 

 

Vad händer när skivan släpps? 

Vi vill gärna försöka få till en releaseturné i Skandinavien och på Irland. Det är alltid trevligt att spela för sin hemmapublik. 

 

Kommer albumnet finnas på spotify? 

Självklart! Håll utkik. Den som väntar på något gott…!

 

Hur lägger man upp arbetet inför att spela in en skiva? 

Först och främst väljer du repertoar. En idé kring vad du vill förmedla. Därefter sker planering gällande det praktiska, såsom skriva kontrakt med skivbolag eller spela in på egen hand. Finansiering, inspelningslokal osv.

När det börjar närma sig inspelning...

Att vara väl förberedd betyder mycket. Det spar om inte annat, mycket tid och energi och energi behövs för att orka hålla koncentrationen under många timmar i rad. Så välrepeterade stycken är viktigt. Vidare är det fint att ha en gemensam klang som funkar ihop. Välj instrument som passar bra klangligt och som är i någorlunda samma pitch. Det är också en fördel att ha en tydlig inspelningsplan. Vilka låtar spelar du in först? Vi är väldigt priviligierade som har så bra samarbete med LAWO, som fixar allt ifrån inspelningslokal till allt kring skivsläpp, Spotify och marknadsföring. 

 

Vi undar kanske, vad händer nu?

Vi kan nu läsa på Woodpeckers Facbook att inspelningarna är klara och att det gått bra. Skivan är överlämnad till producenten och snart får vi lyssna till det nya albumnet. Vi längtar!

 

"Borrowed, not stolen!"


____________________________________________

Woodpeckers Facebook

 

Woodpeckers Hemsida

 

Woodpeckers Youtube

 

Text: Alexandra Larsson

 

17 Apr 2022